Ψυχολογία - Σχέσεις

26/02/2020 - 09:10

Στη Λέσβο το καρναβάλι τελείωσε νωρίς…οι μάσκες πέφτουν!

Γράφει η Χαρά Ζήκα

Ξεκίνησα να γράφω για το επερχόμενο καρναβάλι, τις μάσκες, την ψυχολογική ανάγκη  του ανθρώπου να καλύπτει την ταυτότητά του και να υποδύεται μια διαφορετική προσωπικότητα. Αλλά δε χρειάζεται καμιά επιστημονική ανάλυση για το συγκεκριμένο θέμα με αυτά που συμβαίνουν στη Λέσβο αυτές τις μέρες.

Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν υπάρχει δημοκρατία σ’ αυτή τη χώρα, όπως θέλουμε να υποστηρίζουμε, αλλά ολιγαρχία. Μερικές οικογένειες κυβερνούν τη χώρα εδώ και χρόνια, βάζοντας τη μάσκα του άξιου πολιτικού ή πρωθυπουργού, αποκρύπτοντας τα συμφέροντα και τις δολοπλοκίες τους. Αυτό γινόταν υπό την ανοχή όλων μας αλλά πιστεύω ότι πλέον ξεπεράστηκαν τα όρια, οι αυταρχικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλύουν κάθε στοιχειώδη έννοια της δημοκρατίας που είχε απομείνει!

Είδαμε ωμή αστυνομική βία, δακρυγόνα, κροτίδες κρότου-λάμψης, οχήματα ρήψης νερού, ξύλο, φωτιές, σπρέι πιπεριού, μπουλντόζες να καταστρέφουν τη βλάστηση για να ανοίξουν δρόμο ώστε να φτάσουν στην επιταγμένη έκταση της Καράβας, ακούσαμε βρισιές από τους άνδρες των ΜΑΤ και εντολές "Βαράτε στο ψαχνό", προκαλώντας την αξιοπρέπεια των κατοίκων της Λέσβου. Ήρθαν στο νησί με διαταγές να χτυπήσουν αγρότες, κτηνοτρόφους, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά…οι οποίοι τι κάνουν; Διαμαρτύρονται ώστε να αποκτήσουν την ήρεμη ζωή που έχασαν και υπερασπίζονται τις περιουσίες τους, που βεβηλώνονται χωρίς καμία αστυνόμευση.

Κανένας σεβασμός στους κατοίκους της Λέσβου, παρά μόνο περιφρόνηση! Στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης από το 2015 έως σήμερα και τους αξίζει μόνο επιβράβευση. Τώρα προστάζονται να σηκώσουν ακόμη περισσότερο βάρος και η φωνή τους όχι μόνο δεν ακούγεται αλλά ποτίζονται με χημικά.

Την ώρα που τουρκικό κατασκοπευτικό drone καταγράφει τις κινήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και τις αντιδράσεις των κατοίκων, περιμένοντας να φαγωθούμε μεταξύ μας. Επιβλέπει τον χώρο της νέας δομής, η οποία θα κατασκευαστεί πάνω από το υπόγειο στρατηγείο της 98 ΑΔΤΕ, ένα μέρος μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την άμυνα του νησιού, διότι σε ευθεία γραμμή, σε απόσταση μόλις επτά χιλιομέτρων από τα τουρκικά παράλια, υπάρχουν αεροναυτικές βάσεις των Τούρκων και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούν να ρίξουν αλεξιπτωτιστές και να καταλάβουν όλο το νησί! Σε ένα σημείο που αν ανάψει μια φωτιά, όπως γίνεται συχνά στο ΚΥΤ της Μόριας, θα καεί όλο το πευκοδάσος, μέχρι το Πλωμάρι. Επίσης εκεί κοντά βρίσκεται ο Ταξιάρχης, όπου συγκεντρώνεται πλήθος προσκυνητών. Με αυτή τη νέα δομή, θα αφανιστεί και ο λιγοστός θρησκευτικός τουρισμός που απέμεινε στο νησί. Γιατί όταν λέμε κλειστή δομή, στην ουσία θα είναι ανοικτή, ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, με τις ΜΚΟ να κάνουν πάρτι πάλι! Και είναι μακρύς ο κατάλογος με τους λόγους που δεν πρέπει να γίνει εκεί η νέα δομή αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ευήκοα ώτα, αποφασίζει και διατάσσει.

Οι καμπάνες στα χωριά χτυπάνε καλώντας τον κόσμο στον δρόμο να περισώσει ό,τι μπορεί, αφού φαίνεται ότι για τους κυβερνώντες οι νησιώτες είναι πολίτες Β΄ κατηγορίας. Το καταλάβαμε καλά αυτό, διότι για τους λαθρομετανάστες δεν στέλνουν ΜΑΤ, παρόλο που οι απρόσκλητοι επισκέπτες λεηλατούν περιουσίες αγροτών, αρπάζουν ζώα κτηνοτρόφων, κάνουν διαρρήξεις σε σπίτια, κλέβουν μηχανήματα και καταστρέφουν τα θρησκευτικά μας σύμβολα ανενόχλητοι. Αντίθετα, ήρθαν οι  ΜΚΟ να τους καλωσορίσουν και να τους φροντίσουν, οι «επισκέπτες» μπαίνουν στα λεωφορεία μας χωρίς να πληρώνουν, παίρνουν επιδόματα και αποκτούν δουλειές ενώ οι Έλληνες πολίτες είναι άνεργοι, γεννάνε συνέχεια, τα νοσοκομεία μας λειτουργούν πλέον μόνο γι’ αυτούς, παίρνουν ελληνική υπηκοότητα και γίνονται «Έλληνες», αυξάνονται συνεχώς σε πληθυσμό και σιγά σιγά αυτοί οι «Έλληνες» θα καταστρέψουν τη χώρα μας. Πρόκειται για έναν σύγχρονο δούρειο ίππο!! Τι περιμένουμε άλλο να δούμε ή να γίνει ώστε να καταλάβουμε ότι η πατρίδα μας δέχεται ένα νέο είδος πολέμου και ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα παραδώσουμε τη χώρα μας χωρίς καν να το αντιληφθούμε;

Όλοι εμείς βλέπουμε λύσεις για όλα αυτά, λύσεις που είναι αυτονόητες, η κυβέρνηση γιατί δεν τις βλέπει και μας βάζει να πολεμάμε μεταξύ μας, Κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι πρόσφυγες πολέμου πρέπει να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες αλλά όχι εις βάρος της Λέσβου και των κατοίκων της.

Εξοργίζομαι γιατί ο Μητσοτάκης απαξιεί να κάνει ουσιαστικό διάλογο. Αυτό συμβαίνει διότι δεν γνώρισε ποτέ κανέναν κτηνοτρόφο από την Αγία Παρασκευή, κανέναν ελαιοπαραγωγό  από τη Γέρα και κανέναν παπά από τον Μανταμάδο. Εγώ που είχα την τύχη να τους γνωρίσω, ξέρω ότι αν έχουν δίκιο, είναι ικανοί να δώσουν άνιση μάχη, όπως ο Δαυίδ με τον Γολιάθ, να μείνουν παραταγμένοι απέναντι στα ΜΑΤ και στα χημικά τους για όσο χρειαστεί και να σταματήσουν τις μπουλντόζες με το σώμα τους.

Ντρέπομαι σαν Ελληνίδα που πολλοί αδιαφορούν για αυτό που συμβαίνει στο νησί μας αλλά νιώθω τιμή να ζω στη Λέσβο με τόσο περήφανους και αποφασισμένους ανθρώπους. Απορώ με τον πρωθυπουργό που με τόση ελαφρότητα και αδιαφορία μάς εξωθεί να χύσουμε το αίμα μας.

Και τέλος, αναρωτιέμαι, γιατί αυτοί που δημιούργησαν τον πόλεμο και τους πρόσφυγες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και πρέπει εμείς να πολεμάμε με τα αδέρφια μας, να μας δηλητηριάζουν με χημικά, να νιώθουμε ανασφαλείς στον τόπο μας και να φοβόμαστε για τη ζωή και τα αποκτήματά μας;   

Το καρναβάλι με τις μάσκες των ΜΑΤ θα συνεχιστεί αλλά τα σιδηρά προσωπεία των πολιτικών αρχίζουν να πέφτουν και επιτέλους βλέπουμε ξεκάθαρα το αληθινό πρόσωπό τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Μοιράσου το άρθρο!