Ψυχολογία - Σχέσεις

08/07/2020 - 07:00

Στο χορό του έρωτα

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Κατά την άποψή μου ο έρωτας είναι σαν το χορό. Οι δύο χορευτές δονούνται στο ρυθμό της ζωής, ακολουθούν τους ήχους της φύσης, τα κελεύσματα των ορμονών και τα προστάγματα των εσώτερων αναγκών τους.

Φαντάσου μια σκηνή θεάτρου όπου ένα ζευγάρι χορεύει. Οι κινήσεις του είναι απόλυτα συντονισμένες με τους δύο πρωταγωνιστές να είναι προσηλωμένοι ο ένας στον άλλον. Αν κοιτάξουν αλλού, αν αφαιρεθούν, η χορογραφία τους θα πάψει να φαίνεται υπέροχη στα μάτια του κοινού.  Αυτοί οι χορευτές δε βγήκαν ξαφνικά στη σκηνή να παρουσιάσουν ένα θέαμα, έκαναν πολλές πρόβες, έκαναν λάθη που προσπάθησαν σκληρά να τα διορθώσουν, κάποιες κινήσεις δεν τους έβγαιναν και τις άλλαξαν, κάποιες άλλες τους βγήκαν αυθόρμητα και τις κράτησαν στη χορογραφία τους.

Φαντάσου τώρα να βγαίνουν στη σκηνή ζευγάρια που γνωρίζεις. Κάποιοι κάνουν ασυντόνιστες κινήσεις που προκαλούν γέλιο αλλά δεν τους ενοχλεί, συνεχίζουν ακάθεκτοι το χορό τους. Άλλοι πατάνε ο ένας τον άλλον, καυγαδίζουν, ρίχνουν την ευθύνη ακόμη και στις σόλες των παπουτσιών τους  και αποχωρούν από τη σκηνή έξαλλοι, ακολουθώντας διαφορετικές κατευθύνσεις. Μερικοί θα βγουν χωρίς συγχορευτή, παρόλο που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν, εμφανίζονται στη σκηνή με ύφος λυπημένο και ανικανοποίητο, κάνοντας συνέχεια τις ίδιες σπασμωδικές κινήσεις γύρω από τον εαυτό τους. Είναι κι εκείνοι που βγαίνουν στη σκηνή με υπερχειλίζουσα αυτοπεποίθηση και θέλουν όλο το χειροκρότημα δικό τους, σα να μην υπάρχει συγχορευτής. Αλήθεια, εσύ πώς θα φανταζόσουν τον εαυτό σου στη σκηνή αυτή;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι λίγοι ξέρουν να χορεύουν στο ρυθμό του έρωτα. Ένα αέναο εμπρός-πίσω, κοντά-μακριά είναι η ερωτική σχέση, κάποιες περιόδους οι σύντροφοι πλησιάζουν πολύ και άλλοτε αποτραβιούνται για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Για να μπορείς να ακολουθήσεις το χορό του έρωτα, χρειάζεται να μάθεις μερικά βασικά βήματα. Για να κάνεις ένα καλό ξεκίνημα πρέπει να γνωρίσεις τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Έτσι, θα μπορείς να κερδίζεις την προσοχή του άλλου, να χειρίζεσαι πολύ καλά άσχημες σκηνές που δημιουργούνται μόνο και μόνο λόγω της διαφορετικής αντίληψης ή έκφρασης που έχουν τα δύο φύλα για κάποια θέματα.

Όμως, το σημαντικότερο από όλα είναι να ασκηθείς εσύ ο ίδιος πολύ καλά. Θα πρέπει να γίνεις ο πιο δυνατός, ευλύγιστος και ικανός χορευτής. Κάτι τέτοιο απαιτεί καθημερινή προσπάθεια με τον εαυτό σου. Το πιο δύσκολο εμπόδιο στη χορευτική σύνθεση του έρωτα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτά θα έπρεπε να σου τα διδάξουν οι γονείς αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν αυτό και ίσως άθελά τους να σου έδειξαν πως ο γάμος μοιάζει περισσότερο με φυλακή παρά με χορό. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει άπειρη πληροφόρηση στο διαδίκτυο, μπορείς να αποκτήσεις τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να αναδείξεις την ομορφιά και τη δύναμη που έχεις μέσα σου για να μπορείς να δημιουργείς σταθερές και όμορφες σχέσεις.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!