Ψυχολογία - Σχέσεις

11/12/2019 - 06:31

Τα μυστικά σου βγαίνουν στη φόρα με τα…ρούχα!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Τα ρούχα είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε όταν συναντάμε έναν άνθρωπο, αυτά μας μιλούν πριν από τις λέξεις. Ενδυόμαστε ρόλους ανάλογα με το τι φοράμε, διαφορετικά θα ντυθεί κάποιος που πηγαίνει για επαγγελματική συνέντευξη και διαφορετικά θα ντυθεί όταν θα βγει ραντεβού. Οι ενδυματολογικές επιλογές μας ασυνείδητα καθρεφτίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο και επηρεάζουν την άποψη που σχηματίζουν οι άλλοι για μας.

 Από τα αρχαία χρόνια, τα ρούχα δεν ικανοποιούσαν μόνο την ανάγκη προστασίας από το κρύο και τη ζέστη, αλλά εξυπηρετούσαν εκφραστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Η ενδυμασία ενός ατόμου δίνει πληροφορίες όπως η καταγωγή του, το επάγγελμά του, η οικονομική του κατάσταση και η κοινωνική του θέση. Για παράδειγμα, τα μεσαιωνικά ρούχα είχαν πολύ ζωηρά χρώματα και οι ουρές των φορεμάτων και τα χτενίσματα διαχώριζαν την αριστοκρατία από το λαό. Μάλιστα στην  Αγγλία καθόριζε το Κοινοβούλιο τη χρήση ρούχων ανάλογα με την κοινωνική θέση.

Για τη γυναίκα ειδικά, η επιλογή των ρούχων είναι ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτό η απόκτηση κάθε κομματιού είναι προσεκτικά υπολογισμένη. Το κάθε κατάστημα που επισκέπτεται είναι σαν ένα μικρό χρηματιστήριο, επενδύει χρόνο και χρήματα για να αποκτήσει αξία και να πάρει ένα διαχρονικό ρούχο. Νιώθει αβεβαιότητα αν η φούστα ή το φόρεμα είναι κατάλληλη επιλογή για μια συγκεκριμένη περίσταση, προσπαθεί να προλάβει να πάρει το καλύτερο κομμάτι πριν εξαντληθεί και αναλαμβάνει το ρίσκο της αγοράς. Θέλει να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες γυναίκες, να τραβήξει τα βλέμματα θαυμασμού των γύρω της και να φαίνεται μοναδική. Επιθυμεί να κάνει ένα είδος ερωτικής επικοινωνίας με τους υποψήφιους συντρόφους της αλλά και να στείλει μηνύματα ανωτερότητας στις ανταγωνίστριές της.

Το ντύσιμο γυναικών και αντρών έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Όλοι, ανταποκρινόμενοι στα εξωτερικά ερεθίσματα, ακολουθούμε τη μόδα ως προς κάποιο βαθμό ενώ υπάρχουν κι αυτοί που γίνονται fashion victims. Η μόδα μας εντάσσει σε ένα κοινωνικό σύνολο ή μας περιθωριοποιεί, οι μόδιστροι μετατρέπουν την επιθυμία του πλήθους σε τεράστια βιομηχανική παραγωγή και πλουτίζουν. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβά τα ρούχα μας αλλά να μας κολακεύουν, να ταιριάζουν στο σώμα μας και να είμαστε κατάλληλα ντυμένοι για την κάθε περίσταση.

Έχει αποδειχτεί πως τα ρούχα, η υφή και τα χρώματά τους επηρεάζουν την ψυχολογία μας, γι΄ αυτό θα πρέπει να τα επιλέγουμε προσεκτικά. Επίσης, καλό είναι να ανανεώνουμε συχνά την γκαρνταρόμπα μας και να ξεφορτωνόμαστε παλιά ρούχα που τα έχουμε συνδέσει με αρνητικά γεγονότα της ζωής μας.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!