Ψυχολογία - Σχέσεις

10/06/2020 - 06:39

Θέληση για αλλαγή!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η θέληση είναι η κινητήρια δύναμη κάθε δράσης. Πρόκειται για μια ιδιότητα του ανθρώπου που επιδέχεται εξάσκηση, αναπτύσσεται, καλλιεργείται και ελέγχεται μέσα από κατάλληλες τεχνικές.

Για παράδειγμα, ο Μέγας Πέτρος ήταν ένα πολύ φοβισμένο παιδί αλλά ήθελε να γίνει τσάρος και να κυβερνήσει τη Ρωσία. Έχοντας ισχυρή θέληση να αλλάξει αυτή την πτυχή του εαυτού του, που θα του δημιουργούσε εμπόδια στο κυβερνητικό του έργο, για πέντε χρόνια εργάστηκε σα ναύτης και εργάτης, καταπολεμώντας τους φόβους του. Μετά κυβέρνησε τόσο καλά που η ιστορία τον ανακήρυξε Μέγα.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν. Γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια, η ζωή του ήταν γεμάτη δυσκολίες, απέτυχε επιχειρηματικά, η σύντροφός του πέθανε και ο ίδιος έπαθε κατάθλιψη και νευρικό κλονισμό. Απέτυχε σε πάρα πολλές εκλογές αλλά τελικά κατάφερε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί ήταν το θέλημά του.

Η υπομονή είναι βασικό εφόδιο στην πορεία για αλλαγή, εμπεριέχει μια κατάσταση πίστης και βεβαιότητας. Ο ενθουσιασμός και το πάθος είναι απαραίτητα στοιχεία για την αλλαγή. Το πάθος συνήθως το ταυτίζουμε με τις σεξουαλικές επιθυμίες αλλά στην πραγματικότητα να ζεις με πάθος, σημαίνει να βιώνεις αληθινές στιγμές.

Αν θες να αλλάξεις, θα πρέπει να αναπτύξεις την ικανότητα να ελέγχεις τον εαυτό σου, να επιβάλλεσαι στην παρόρμηση και να έχεις πειθαρχία. Θα πρέπει να ξεκινήσεις με την αλλαγή των σκέψεών σου, έτσι θα κυριαρχείς στα συναισθήματά σου και επομένως στις πράξεις σου.

Η φαντασία έχει βρεθεί ότι καθορίζει τη συμπεριφορά, διεγείρεται από τις ιδέες μας ή από τη θέληση των άλλων, όταν το επιτρέπουμε. Όλοι πράττουμε σύμφωνα με εικόνες που σχηματίζονται στο νου μας. Π.χ. αν θες να μετακινήσεις τον καναπέ σε νέα θέση στο σαλόνι σου, έχεις ήδη φτιάξει στη φαντασία σου μια εικόνα.

Συνεπώς όταν υπάρχει έλεγχος της φαντασίας, αυξάνεται η δύναμή της και ισχυροποιείται το κίνητρο για μελλοντικές ενέργειες. Με μια ζωηρή φαντασία θα είναι σα να έχεις το κιάλι του ναυτικού, θα κοιτάς μακριά και θα βλέπεις το αόρατο που ετοιμάζεται να υλοποιηθεί.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!