Skip to main content

Το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων - Γράφει η Μαρία Βερβέρη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Βερβέρη

Γράφει: Μαρία Βερβέρη  *

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν….

«Ο γιος μου διαβάζει για να δώσει πανελλήνιες. Έχει πολύ άγχος. Έχει βάλει υψηλούς στόχους και αγχώνεται, γιατί ανησυχεί ότι δεν θα τα καταφέρει. Λέει ότι δεν του φτάνει ο χρόνος και ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Είναι καλός μαθητής, αλλά ανησυχεί μήπως ξεχάσει αυτά που διαβάζει».

«Τις τελευταίες μέρες, η Γεωργία κλαίει ασταμάτητα, δεν τρώει, δεν κοιμάται, δεν μας μιλάει, δεν μας αφήνει να την πλησιάσουμε. Και σε λίγο αρχίζουν οι πανελλήνιες».

Οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και όλοι, παιδιά αλλά και γονείς ετοιμάζονται πυρετωδώς. Οι γονείς προσπαθούν να φροντίζουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, μάλιστα πολλές μαμάδες παίρνουν και άδεια από την δουλειά για να «του μαγειρεύουν να τρώει, τώρα που κουράζεται». Όλη η οικογένεια, λοιπόν, ζει στο ρυθμό των εξετάσεων. Ωστόσο, ένα τέτοιο κλίμα είναι πιθανό να δημιουργήσει στο παιδί περισσότερο άγχος, διότι πέρα από τις δικές του προσωπικές προσδοκίες που θέλει να επιτύχει μέσα από τις εξετάσεις, φορτώνεται και τις προσδοκίες των γονιών! Συνήθως, οι βασικοί λόγοι που νιώθει άγχος ένας υποψήφιος είναι από φόβο μήπως απογοητεύσει τους γονείς του αλλά και από φόβο μήπως ματαιωθούν οι δικοί του στόχοι.

                                   

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, εσείς οι γονείς:

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους την περίοδο των εξετάσεων, χωρίς όμως να τα φορτίζουν περισσότερο.

  • Καλό είναι να αποφεύγουμε την κριτική για τον τρόπο διαβάσματος, δηλαδή αν θα διαβάσει πολύ ή λίγο, αν θα κάνει διάλειμμα, αν θα κοιμηθεί νωρίς ή αργά κ.ο.κ.
  • Να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ησυχία την ώρα της μελέτης.
  • Να του μιλάμε για απλά θέματα και γεγονότα που το ενδιαφέρουν και το ξεκουράζουν.
  • Αποφεύγουμε να του φέρνουμε σαν παράδειγμα ένα άλλο παιδί. Στόχος, στην παρούσα φάση είναι να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και όχι να μιμηθούν κάποιον άλλον.
  •  Κάνουμε σαφές ότι η αγάπη μας για εκείνο είναι άσχετη από την επιτυχία του στην πανελλήνιες εξετάσεις. Δεν υπάρχει λόγος το παιδί να σκέφτεται: «Αν περάσω, θα με αγαπάνε». Αυτό είναι κάτι που θα το φορτίσει και θα το αγχώσει ακόμη περισσότερο.
  • Σημαντικό επίσης, οι γονείς να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από τα παιδιά τους. Δεν μπορούν όλοι να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι κ.ο.κ. Νομίζω όλοι μας, λίγο ή πολύ έχουμε παραδείγματα γονιών που ήθελαν να γίνουν τα παιδιά τους «επιστήμονες» με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ανολοκλήρωτα και ανικανοποίητα άτομα! Όσο πιο πολύ έχουμε επενδύσει στο παιδί, τόσο πιο πολύ το αγχώνουμε.
  • Όποιες ενστάσεις έχουμε για τις επαγγελματικές του επιλογές μπορούν να εκφραστούν αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Τώρα είναι η ώρα που θα τους συμπαρασταθούμε με θετική διάθεση, τις όποιες διαφωνίες μας μπορούμε να τις εκφράσουμε μετά.
  • Να του κάνουμε σαφές ότι θα είμαστε δίπλα του σε οτιδήποτε χρειαστεί και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και να το εννοούμε!

            Τελειώνοντας, να πω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για τους υποψηφίους. Ωστόσο, δεν υπάρχει και  κανένας ιδιαίτερος λόγος να θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν ό,τι σημαντικότερο ή δύσκολο θα βιώσει κανείς στη ζωή του, ούτε ότι η επιτυχία σε αυτές είναι ο μόνος δρόμος για μια επιτυχημένη ζωή. Και σε αυτήν ακριβώς την διαπίστωση θα βοηθήσουν πολύ οι γονείς. Να μην ξεχάσουν να του πουν ότι το αγαπούν όπως είναι, είτε πετύχει είτε όχι. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια από τις ευκαιρίες που θα συναντήσει το παιδί στη ζωή του αλλά δεν είναι η μοναδική διέξοδος και φυσικά ούτε κατ’ ανάγκη και η ευτυχία του. Θα κλείσω, δανειζόμενη μια φράση από ένα κείμενο που διάβασα πρόσφατα: «Κάνω παιδιά σημαίνει δημιουργώ ευτυχισμένους ανθρώπους» και όχι  απαραίτητα «επιστήμονες»!

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και εσείς, γονείς υπομονή και να είστε κοντά τους όσο σας το ζητάνε!

 

 

*Η Βερβέρη Μαρία είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933).

  ------------------------ Το Lesvosnews καλωσορίζει τη κ. Μαρία Βερβέρη στους συνεργάτες του Lesvosnews. Η Μαρία Βερβέρη κάθε 15 ημέρες θα είναι κοντά μας με άρθρα που αφορούν όλους μας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης