Skip to main content

"Δεν θέλει να κοιμηθεί μόνος στο κρεβάτι του…" Γράφει η Μαρία Βερβέρη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Βερβέρη

Γράφει: Μαρία Βερβέρη*

Πολλοί είναι οι γονείς που παραπονιούνται ότι το παιδί τους κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με εκείνους ή ότι ξυπνάει μέσα στη νύχτα, κλαίει και απαιτεί να κοιμηθεί ανάμεσα τους ή ακόμα και εκτοπίζοντας τον ένα γονιό από το κρεβάτι! Αυτή η συνήθεια όμως, καλό είναι να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να πάτε το παιδί σας στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί εξαρτώνται από την ηλικία αλλά και από τους λόγους για τους οποίους δεν κοιμάται στο δωμάτιο του.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να σας πάρει από λίγες μέρες μέχρι κάποιες εβδομάδες. Εσείς όμως πρέπει να σκέφτεστε πάντα το στόχο σας: «Να μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται μόνο του!». Θα πρέπει να είστε σταθεροί στην απόφαση σας η οποία δε θα αλλάξει όποια κι αν είναι η αντίδρασή του. Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πρώτα βήματα.

1. Αρχικά συζητήστε με το παιδί σας τους λόγους που θέλει να κοιμάται μαζί σας. Παίξτε μαζί του και ζωγραφίστε έτσι ώστε να εκφράσει τυχόν φόβους ή ανησυχίες του.

2. Τα περισσότερα παιδιά τρομάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε γιατί φοβούνται το σκοτάδι, είτε γιατί φοβούνται ότι θα εμφανιστεί το φάντασμα από το αγαπημένο τους DVD κ.ο.κ.  Σαν γονείς, λοιπόν, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε λύσεις για να ξεπεράσει το παιδί τους φόβους του. Π.χ. 1) Αφήστε ένα μικρό φως αναμμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, 2) Διαβάστε του ένα παραμύθι ή πείτε του μια ευχάριστη ιστορία, 3)Πριν κοιμηθεί μπορείτε να ελέγξετε μαζί τους χώρους που του προκαλούν φόβο.

3.  Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου του μεγαλύτερου παιδιού. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει ζήλια προς το μικρότερο αδερφάκι, τότε δώστε του αρκετή προσοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ασχοληθείτε μαζί του μεμονωμένα (π.χ. πηγαίνετε μαζί σούπερ μάρκετ, φτιάξτε μαζί ένα γλυκό, ζωγραφίστε μαζί, πηγαίνετε μια βόλτα, κλπ).

4.  Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε τις προσπάθειες του παιδιού να κοιμηθεί μόνο του κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

5.  Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της μέρας φράσεις όπως «Φάε το φαγητό σου γιατί θα φωνάξω το γύφτο/ τον παλιατζή» ή άλλες φιγούρες που μπορεί το παιδί να ανακαλέσει στο μυαλό του και να αισθάνεται φόβο.

6.  Πολλές φορές οι γονείς πετυχαίνουν να βγάζουν το παιδί από το κρεβάτι τους, αλλά ξυπνώντας το πρωί το βλέπουν πάλι να κοιμάται ανάμεσα τους! Ακόμα κι αν την νύχτα τρυπώνει ανάμεσα σας, εσείς θα πρέπει να το πάρετε και να το επιστρέψετε στο κρεβάτι του. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ο χρόνος του ύπνου σας είναι πολύτιμος, αλλά η εκπαίδευση του παιδιού σας αποτελεί σημαντικότερος στόχος!

8.  Καλό θα είναι πριν έρθει η ώρα του ύπνου να υπάρχει προειδοποίηση. Να λέγεται από τους γονείς «Σε λίγο θα πάμε για ύπνο» και να φτιάχνετε μία ρουτίνα (π.χ. κλείνω την τηλεόραση, πίνω το γάλα μου, πλένω τα δόντια μου, ξαπλώνω στο κρεβάτι μου, η μαμά μου διαβάζει ένα παραμύθι, κοιμάμαι).

            Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Επιπλέον, για να έχει ένα καλό αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια απαιτείται από τους γονείς να δείξουν συνοχή στους κανόνες και σταθερότητα. Και θα δείτε, στο τέλος θα ανταμειφθείτε για όλη αυτή την προσπάθεια!

------------------------

*Η Βερβέρη Μαρία είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933). Η Βερβέρη Μαρία αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα  στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης