Ψυχολογία - Σχέσεις

07/11/2014 - 07:33

«Εμένα θα μ’ αγαπήσει ποτέ κανείς;»

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Μήπως δεν σας αρκεί η αγάπη που σας δίνουν; Ή μήπως πιστεύετε ότι δεν σας αγαπά ή δεν σας καταλαβαίνει κανείς πραγματικά; Ίσως πάλι να νιώθετε αποκομμένος από τους ανθρώπους γύρω σας και τις περισσότερες φορές είστε ή αισθάνεστε πραγματικά μόνος.

Μήπως τελικά σας είναι δύσκολο ν’ αφήσετε τους άλλους να σας αγαπήσουν; Η εμπειρία σας αυτή ανταποκρίνεται στο αίσθημα πως θα είστε για πάντα μόνος, πως ορισμένες επιθυμίες σας δεν πρόκειται ποτέ να εκπληρωθούν, πως οι άλλοι δεν θα σας ακούσουν και δεν θα σας καταλάβουν ποτέ. Νιώθετε συνεχώς πως κάτι σας λείπει και είστε πολύ εξοικειωμένοι με την αίσθηση του κενού που βιώνετε. Μήπως νιώθετε σαν παραμελημένο παιδί που νιώθει μοναξιά γιατί κανένας δεν υπάρχει κοντά του; Είναι πολύ βαρύ να σκέφτεστε ότι θα είστε για πάντα μόνος.

Στην δημιουργία αυτών των αισθημάτων έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η σχέση με τους γονείς σας όταν ήσασταν παιδί. Σημαντικός ο ρόλος του μπαμπά, αλλά αν η μαμά ήταν εκείνη που σας φρόντιζε τότε η σχέση σας μαζί της έχει καθορίσει τον τρόπο που σήμερα σχετίζεστε με τους ανθρώπους γύρω σας. Για παράδειγμα, η μητέρα σας μπορεί να ήταν ψυχρή και καθόλου τρυφερή και στοργική μαζί σας. Ίσως να μην σας αγκάλιαζε και να μην σας χάιδευε πολύ. Έτσι, δεν νιώσατε ότι είστε ένα ον πολύτιμο και ξεχωριστό για εκείνη. Μπορεί, επίσης, να μην σας αφιέρωνε πολύ χρόνο και να μην σας έδινε την προσοχή που είχατε ανάγκη ως παιδί. Σαφώς υπάρχουν ένα σωρό ακόμα συναισθηματικοί λόγοι που σας κάνουν σήμερα να σκέφτεστε ότι κανείς δεν θα σας αγαπήσει ή κανείς δεν θα καλύψει τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Και φυσικά! Αφού δεν νιώσατε την αγάπη από τη μαμά που ήταν ο σημαντικότερος άνθρωπος για σας, πώς να περιμένετε να σας αγαπήσει κάποιος άλλος, άγνωστος και ξένος;

Είναι πολύ σημαντικό για σας να συνειδητοποιήσετε από πού προκύπτουν αυτές οι αρνητικές σκέψεις που κάνετε. Πηγάζουν από μέσα σας και έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά. Αυτό που χρειάζεται βοήθεια είναι το παραμελημένο παιδί μέσα μας που ακόμα φωνάζει για την αγάπη που δεν πήρε. Ακούστε το, νιώστε το, φροντίστε το και καλύψτε το συναισθηματικά. Αυτό είχε και εξακολουθεί να έχει ανάγκη. Αγαπήστε το πρώτα εσείς και έπειτα θα το αγαπήσουν και οι άλλοι.

 

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!