Ψυχολογία - Σχέσεις

27/02/2019 - 07:04

Ψευδάργυρος και σπέρμα

Γ

ράφει η Χαρά Ζήκα *

Ορισμένα χημικά στοιχεία υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας και ονομάζονται ιχνοστοιχεία. Παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία μας και η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, ακόμη και στο θάνατο.


Ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον άνθρωπο είναι ο ψευδάργυρος. Η ελάττωσή του στον οργανισμό μας μπορεί να οφείλεται σε κατάχρηση καπνίσματος ή αλκοολούχων ποτών, σε ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του ήπατος και σε καταστάσεις έντονου στρες. Η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται με σοβαρές καταστάσεις όπως: γεροντική άνοια, σχιζοφρένεια, υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, νευρική ανορεξία ή υπερβολική όρεξη, φωτοφοβία, διάφορες δερματικές παθήσεις, ανωμαλίες στη γεύση και στην όσφρηση, τριχόπτωση καθώς και με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Εντοπίζεται σε διάφορα όργανα του ανθρώπου, η μεγαλύτερη ποσότητα όμως βρίσκεται στον προστάτη. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή και στη φυσιολογία του σπέρματος. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος και της ποσότητας τους ψευδαργύρου που υπάρχει σ’ αυτό. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου κάνει την ουρά των σπερματοζωαρίων λιγότερο ισχυρή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το σπερματοζωάριο να φτάσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε στείρος άνδρας γίνεται γόνιμος με τη λήψη ψευδαργύρου. Με το να δοκιμάσει όμως κανείς, δε χάνει κάτι!


Με κάθε εκσπερμάτιση απεκκρίνεται με το σπέρμα τόσος ψευδάργυρος όσος απορροφάται από τον οργανισμό με το φαγητό της ημέρας. Ας φροντίζουμε λοιπόν να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με καλές δόσεις ψευδαργύρου που μπορούμε να βρούμε στο κόκκινο κρέας, στο κοτόπουλο, στα οστρακόδερμα, στη μαγιά μπύρας και στους ξηρούς καρπούς.


Η μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου βρίσκεται στα στρείδια. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που συγκαταλέγονται στις  αφροδισιακές τροφές. Πολύ μεγάλη ποσότητα όμως υπάρχει και στο σουσάμι. Μάλλον γι’ αυτό σε πολλά νησιά μας το παστέλι έχει εξέχουσα θέση στους γάμους. Προσφέρεται παστέλι στους νεόνυμφους την ημέρα της στέψης ή συνοδεύει τις μπομπονιέρες. Συνεπώς καλό είναι να συμπεριλάβουμε αυτό το υπέροχο σνακ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο!

 

*  Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος.  Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

 

 

Μοιράσου το άρθρο!