Skip to main content

"Σχέσεις: Πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σ'αυτές" - Γράφει Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

 

Γράφει:  Ειρήνη Χατζηαναγνώστου*

Οι περισσότεροι μαθαίνουμε να μη φοβόμαστε το τσαλάκωμα ενός χαρτιού, ή και τους κεραυνούς ακόμα, αλλά συνήθως αντιμετωπίζουμε άλλα προβλήματα που διαταράσσουν την προσωπική μας ευτυχία και μας κάνουν να μην είμαστε και τόσο ευχάριστη παρέα για κάποιον που θέλει να έχει μια στενή σχέση μαζί μας.

Τονίζω το ρόλο της σχέσης σε ό, τι αφορά την αναζήτηση της ευτυχίας όχι επειδή πιστεύω πως ένα άτομο μόνο του δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο, αλλά επειδή οι άνθρωποι αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια στην πορεία της ζωής τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις. Είναι κάτι σαν στόχος ζωής!

Για να φτιάξετε μια σχέση ή για να αλλάξετε μια ήδη υπάρχουσα, πρέπει πρώτα να κάνετε προσπάθειες μέσα στον ίδιο σας τον εαυτό. Ο μόνος άνθρωπος που μπορείτε να αλλάξετε άμεσα είναι ο εαυτός σας. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τον άλλον ή ότι εκείνος αυτομάτως θα αλλάξει βλέποντας ότι αλλάξατε εσείς, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως θα δημιουργηθούνε προβλήματα.

Κάτι πολύ σημαντικό που όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου στις σχέσεις μας, είναι ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την τάση που έχουμε να αξιολογούμε (για να μην πω να κρίνουμε) τον εαυτό μας και τους άλλους ως άτομα. Θα ήτανε καλύτερα αν τους αξιολογούσαμε μόνο για τις πράξεις τους. Και τι εννοώ; Πιστεύω πως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τα διαφορετικά αποτελέσματα που θα έφερναν οι δυο φράσεις μας: «Πάντα ήσουν εγωιστής/ τρια». Σε αυτή την περίπτωση κρίνουμε τον άλλον στην ολότητα της προσωπικότητας του και το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα θα ήταν να θυμώσει και να καβγαδίσουμε. Αν όμως λέγαμε «Αυτή η πράξη σου είναι εγωιστική» ή «Σε αυτή την περίπτωση φέρθηκες εγωιστικά», αξιολογώντας μόνο την πράξη του άλλου και όχι την προσωπικότητα του, τότε το πιθανότερο θα ήταν να αποφεύγαμε τον καβγά, να το συζητούσαμε με τον σύντροφο μας και να μην τραυματίζαμε τη σχέση μας για ακόμη μια φορά με χαρακτηρισμούς που δεν ξεχνιούνται ποτέ. 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ….

 

Α) Ο σύντροφος σας δεν είναι υπεύθυνος για την ευτυχίας σας.  Είναι υπεύθυνος μόνο για τη δική του ευτυχία και εσείς για τη δίκη σας. Είναι μεγάλη ευθύνη να νιώθεις ότι η ευτυχία του άλλου εξαρτάται από σένα, και αντίστροφα. Μην βλέπετε τον «σωτήρα» σας στα μάτια του συντρόφου σας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Β) Ξεκαθαρίστε μαζί του τις αξίες, τους ρόλους, τις προσδοκίες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Φυσικά αυτό απαιτεί ειλικρινή επικοινωνία και διάλογο με τον άλλον, συστατικό απαραίτητο για μια υγιή σχέση. Κανένας δεν έχει την ικανότητα να μαντέψει τι σκέφτεστε ή πως αισθάνεστε, αν εσείς δεν του το πείτε.

Γ) Εμπιστοσύνη. Σημείο κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση. Πρέπει να χτίσετε και να φροντίζετε για την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλιώς η σχέση το πιθανότερο να αποτύχει. Η ζήλια, η κτητικότητα και ο ανταγωνισμός δεν είναι ενδείξεις υγιούς αγάπης, σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι η ζήλια είναι ένας τρόπος να δείξουν το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους στο άλλο άτομο.

Δ) Εκτιμήστε και σεβαστείτε ο ένας τον άλλον. Ίσως αυτό να αποτελεί και την πιο σημαντική συμβουλή για μια επιτυχημένη σχέση. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ενδιαφέροντα, ασχολίες και φίλους. Η ευτυχισμένη σχέση και η ικανοποίηση μέσα σε αυτήν , δεν προυποθέτουν την ταύτιση με τον σύντροφο σας. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να έχετε την ίδια προσωπικότητα, τα ίδια ενδιαφέροντα, τους ίδιους φίλους. Είναι σημαντικό να υπάρχει η ελευθερία και η διατήρηση της προσωπικής ζωής του καθενός. Θα λέγαμε πως δεν είναι υγιές να μην αντέχετε να μείνετε για λίγο μόνοι, μακριά από το σύντροφο σας και να νιώθετε καλά μόνον όταν είστε μαζί. Να είστε δηλαδή προσκολλημένοι πάνω του και να μην αντέχετε ψυχικά την απομάκρυνση του.

Ε) Βρείτε τρόπους να ευχαριστήσετε ο ένας τον άλλον. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο την σεξουαλική επαφή, η οποία θα πρέπει να προκύπτει μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη φροντίδα, και όχι σαν καταναγκαστική ένδειξη αγάπης και ικανοποίησης του συντρόφου.

ΣΤ) Συγχωρέστε ο ένας τον άλλον. Πόσο εύκολο σας είναι να κάνετε πέρα τον εγωισμό σας; Μέσα σε μια σχέση όλοι πρέπει να υποχωρούμε και να ανεχόμαστε. Όχι όμως σε σημείο που να θίγεται η αξιοπρέπεια μας και μας κάνει να νιώθουμε υποτιμημένοι και δυστυχείς.

 Ζ) Ποτέ μη θεωρήσετε πως ο άλλος είναι δεδομένος στη ζωή σας. Δεν είναι!

Αν όλα τα παραπάνω δεν συνάδουνε και τόσο πολύ με τις πεποιθήσεις και τη στάση σας μέσα στις σχέσεις, ίσως και μόνοι σας να έχετε διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις σας. Ίσως να μην βιώνετε την ευτυχία μέσα σε αυτές, αλλά την οδύνη του να χάνεις τον εαυτό σου, την αξιοπρέπεια σου και την προσωπική σου ελευθερία. Και όλα αυτά στο βωμό της αγάπης και του έρωτα που όλοι έχουμε ανάγκη. Αυτή όμως δεν είναι ούτε υγιής αγάπη, ούτε υγιής έρωτας.

Να θυμάστε: Στη σχέση έχετε να φροντίσετε 3 πράγματα: τον εαυτό σας, τον άλλον και τη σχέση σας! Είναι και τα τρία εξίσου απαραίτητα!

 

*Η Χατζηαναγνώστου Ειρήνη εργάζεται  ως ιδιώτης Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, “Ψυχή και Λόγος”,  Καβέτσου 13 Μυτιλήνη (τηλ. 2251104284)   και ως Σύμβουλος Ψυχολόγος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Μυτιλήνης.  Η κα Χατζηαναγνώστου  Ειρήνη αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews Διαβάστε  εδώ  όλα τα  άρθρα της   Ειρήνης Χατζηαναγνώστου στο Lesvosnews

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης