Συνεντεύξεις

27/09/2023 - 22:03

Αγλαΐα Κυρίτση υπ. περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου «Μόνοι τους και όλοι μας»

Η Αγλαΐα Κυρίτση είναι υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου». Όπως λέει, «μέσα από τις διώξεις της οικογένειας βίωσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα την απουσία των γονιών της, οι οποίοι ως πολιτικοί κρατούμενοι πέρασαν χρόνια φυλάκισης κι εξορίας».

Μεγαλωμένη σ' ένα περιβάλλον αγωνιστών, συμμετείχε από τα σχολικά ακόμη χρόνια ενεργά στο μαθητικό κίνημα, οργανωμένη στη ΜΟΔΝΕ κι αργότερα μέσα από το φοιτητικό κίνημα στην Πανσπουδαστική και την ΚΝΕ. Καθηγήτρια φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, διετέλεσε μέλος του συμβουλίου φοιτητών εξωτερικού. Από το 1982, συμμετείχε ενεργά στην τοπική διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου και εκλέχτηκε συνοικιακή σύμβουλος με την παράταξη του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και στη δημοσιογραφία, εκδίδοντας την πρώτη τοπική εφημερίδα στην περιοχή, τη «Γέφυρα».

Τελικά, την κέρδισε η δημοσιογραφία και με την επιστροφή της από τη Γαλλία εργάστηκε σε δημοτικές ραδιοφωνίες, στον Ξένιο Δία και τον Δίαυλο, στον 902 Αριστερά στα FM, στον ΑΝΤ1 ως τηλεοπτική ρεπόρτερ και στην ΕΡΤ ως αρχισυντάκτρια και εκφωνήτρια δελτίων ειδήσεων.

Ενεργή ήταν όλα τα χρόνια και η συνδικαλιστική δράση της στον κλάδο των ΜΜΕ, αφού ήταν πολλές φορές υποψήφια σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ, μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ μέχρι το 2013, χρονιά του «μαύρου» στη δημόσια τηλεόραση.

Το 2014 ως υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκλέχτηκε περιφερειακή σύμβουλος. «Με στόχο την κοινωνική απαίτηση για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη των 2.800 απολυμένων εργαζομένων της» το 2015 εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική του οποίου διαφώνησε και διαχώρισε τη θέση της. Στις τοπικές εκλογές, της 26ης Μαΐου 2019, εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Χίο. Η κ. Κυρίτση μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προτεραιότητες του συνδυασμού της αναφέρεται στον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την παιδεία, τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και την πολιτική προστασία.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Στρατής Μπαλάσκας) της Αγλαΐας Κυρίτση υποψήφιας περιφερειάρχη στο Βόρειο Αιγαίο

Ερ.: Τι διαφορετικό σε σχέση με τους άλλους συνδυασμούς προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στους πολίτες των νησιών του βορείου Αιγαίου;

Απ.: Το «σύνθημα» «μόνοι τους και όλοι μας» νομίζω ότι αντικατοπτρίζει πολύ εύστοχα τι είναι, τι λέει και κυρίως τι κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση και πόσο διαφορετική είναι σε σχέση με τις παρατάξεις που εκπροσωπούν τη ΝΔ (επίσημα και ανεπίσημα) και την κοινή πλέον παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, την τετραετία που φτάνει στο τέλος της φάνηκε η σύμπνοια όλων των παραπάνω παρατάξεων στα μείζονα θέματα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και με τη μοιρασιά ρόλων και καρεκλών σε πολλά επίπεδα.

Από τη μια, λοιπόν, έχουμε την επίσημη αντιλαϊκή γραμμή Μητσοτάκη, μέσω του κ. Στεφανή, την «ανεπίσημη» αλλά εξίσου δεξιά και κυρίως δοκιμασμένη γραμμή Μουτζούρη και, τέλος, τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που είναι τόσο «διαφορετική» από των δύο άλλων, που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν πέρα από το ψηφοδέλτιο της κ. Χοχλάκα και σε αυτό του κ. Μουτζούρη, ενώ εξόχως αποκαλυπτική ήταν και η επιστολή των «10» του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη στον κ. Μουτζούρη.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα πολιτικά δοχεία, όπως ακριβώς συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου η ταύτισή τους στα μεγάλα επίδικα είναι δεδομένη, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες και τα μεγάλα λόγια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι η μόνη δύναμη που προτείνει μια εντελώς διαφορετική πορεία για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας.

Είναι η δύναμη που μάχεται μαζί με το λαό μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είναι η δύναμη που συμμετέχει καθημερινά στους αγώνες για να αλλάξουν τα πράγματα, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και των νησιών μας.

Είναι η δύναμη που αταλάντευτα και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς βρίσκεται απέναντι στον κοινωνικό και οικονομικό οδοστρωτήρα που προωθεί ο Μητσοτάκης σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Οι προτάσεις μας περιγράφονται αναλυτικά στη διακήρυξή μας και πρέπει να υπογραμμίσω ότι συναντούν σχεδόν παντού την πλατιά αποδοχή του κόσμου. Η Λαϊκή Συσπείρωση αυτό που λέει, αυτό εννοεί και κυρίως αυτό κάνει και υπηρετεί σταθερά και αταλάντευτα μαζί με τους νησιώτες μας. Γι' αυτό επαναλαμβάνω ότι το σύνθημα «μόνοι τους και όλοι μας» είναι εξαιρετικά εύστοχο και επίκαιρο.

 

Ερ.: Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας σε σχέση με τη θέση της στα «δύσκολα» σύνορα της με την Τουρκία πώς μπορεί να λειτουργήσει;

Απ.: Η ακολουθούμενη πολιτική από τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την αμερικανοΝΑΤΟϊκή καθοδήγηση, έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση. Ενώ η στρατηγική θέση του Βορείου Αιγαίου θα μπορούσε με θεμέλιο τη φιλία και τις καλές σχέσεις των δύο λαών να αποτελεί ευλογία, ωστόσο, υπό τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ακολουθούν πειθήνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες, έχουν μετατρέψει την περιοχή μας σε «πυριτιδαποθήκη», με όλα τα δεδομένα να προμηνύουν επικίνδυνες εξελίξεις.

Όσο δεν ακούγεται από καμιά κυβέρνηση ένα μεγάλο «όχι» στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την ευρύτερη περιοχή, η ευλογία που ανέφερα πιο πριν θα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε κατάρα. Και γι' αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς οφείλουνε όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση: Τι λένε για την απόφαση τα νησιά μας να γίνουν ΝΑΤΟϊκές βάσεις; Συμφωνούν; Θα συναινέσουν; Τι λένε οι άλλες περιφερειακές παρατάξεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που θέλει τα νησιά μας φράχτη της «πολιτισμένης» ΕΕ και φυλακή απελπισμένων και το Αιγαίο υγρό τάφο για χιλιάδες κολασμένους;

Και τα «κροκοδείλια δάκρυα» που χύνονται κατά καιρούς, αναδεικνύουν τον απόλυτο κυνισμό που τους διακατέχει, όσες προσκλήσεις για debate κι αν απευθύνουν δήθεν για να βρεθεί λύση...

Σ' αυτά τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλες οι περιφερειακές παρατάξεις και οι επικεφαλής τους.

Διαφωνούν με τα κόμματα που εκπροσωπούν και τα οποία έχουν απόλυτη ταύτιση στην υπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών που εκπονούνται από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες; Σε αυτό το επίδικο πρέπει να απαντήσουν.

Απαιτούνται καθαρές κουβέντες, δεσμεύσεις και κυρίως πράξεις. Τα γνωστά τους «ναι μεν αλλά...» δεν έχουν καμιά αξία -εκτός από το να επιβεβαιώνουν την αναξιοπιστία τους και τις ομοιότητές τους.

Ερ.: Ποιές είναι οι προτεραιότητες της παράταξής σας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα;

Απ.: Πρωτογενής τομέας, υγεία, παιδεία, διασύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και η πολιτική προστασία με έργα για πραγματική αντιπλημμυρική προστασία και πυροπροστασία, είναι οι βασικές μας προτεραιότητες, χωρίς να παραβλέπουμε τα θέματα τουρισμού και αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων γενικότερα και προφανώς της νεολαίας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η περιφέρεια δεν μπορεί να είναι πρωτοκολλητής κεντρικών κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η περιφέρεια μαζί με το λαό οφείλει να μάχεται και να ανοίγει δρόμους για μια άλλη πορεία, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες των πολλών, των νησιωτών μας εν προκειμένω, κόντρα στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που μόνο φτώχεια και απομόνωση υπόσχονται και νέα υπερκέρδη για λίγους και εκλεκτούς.

Γι' αυτό ακριβώς επιμένουμε να λέμε ότι είναι κρίσιμο ποιός θα είναι περιφερειάρχης την επομένη των εκλογών, είναι κρίσιμο οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε περιφέρεια και δήμους στις 8 του Οκτώβρη να είναι ακόμα πιο ενισχυμένες και να πάνε στο δεύτερο γύρο, ώστε από καλύτερη θέση μαζί με το λαό να είναι μπροστά στις μάχες που έρχονται. Η ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης σημαίνει ενίσχυση του ίδιου του λαού για να αλλάξει η πορεία που ετοιμάζουν για το Βόρειο Αιγαίο.

Μοιράσου το άρθρο!