Συνεντεύξεις

05/10/2023 - 08:41

Βάσω Χοχλάκα: Διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας

Η Βάσω Χοχλάκα ηγείται του προοδευτικού ψηφοδελτίου «Αλλαγή Πορείας για τα νησιά μας», διεκδικώντας μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, να δώσει μία κεντροαριστερή περιφερειακή αρχή στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, αναφέρει σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η κα Χοχλάκα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε θεσμική και χρηματοδοτική δυνατότητα, προτείνοντας μέτρα και ειδικές πολιτικές με βάση την αυτονομία, τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία κάθε νησιού ξεχωριστά και εν συνόλω του Βορείου Αιγαίου.

«Θα επιδιώξουμε ό,τι το καλύτερο για τις υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας και βεβαίως θα δώσουμε βάρος στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, συνδέοντας το με το ανεξάντλητο και τεράστιο πολιτιστικό μας κεφάλαιο», αναφέρει η κ. Χοχλάκα.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη της Βάσως Χοχλάκα, υποψήφιας για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα:

 

ΕΡ: Η νησιωτικότητα μπορεί να αποβεί σε όφελος των πολιτών στα νησιά του βορείου Αιγαίου; Ποια «αλλαγή πορείας» πρέπει να υπάρξει;

 

ΑΠ: Με τον κατοχυρωμένο συνταγματικά προσδιορισμό της νησιωτικότητας, η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου έχει αποκτήσει, πέρα από ταυτότητα ως νησιωτική περιοχή, και μία ξεχωριστή ''οντότητα'', η οποία -ομοίως κατοχυρωμένα συνταγματικά- χρήζει ειδικής μέριμνας και μεταχείρισης. Κι αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα, το σύνολο των χαρακτηριστικών και μειονεξιών των νησιών και των τοπικών κοινωνιών τους, ό,τι συνεπάγεται ο αποκλεισμός λόγω απόστασης και δύσκολης πρόσβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, δύναται εντέλει να ωφελήσει τα νησιά μας. Πώς; Αν υπάρξει το σύνολο των πολιτικών εκείνων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η νησιωτικότητα και τελικά θα άρουν στην πράξη τα υφιστάμενα μειονεκτήματα.

Εκεί άλλωστε έγκειται και ο σχεδιασμός μας. Σε μικρές ή ακόμη μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες παρεμβάσεις. Στην «Αλλαγή Πορείας» που οφείλουμε και υποσχόμαστε ως συνδυασμός στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου. Δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε θεσμική και χρηματοδοτική δυνατότητα, προτείνοντας μέτρα και ειδικές πολιτικές με βάση την αυτονομία, τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία κάθε νησιού ξεχωριστά και εν συνόλω του Βορείου Αιγαίου, διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

'Αλλωστε και ιδεολογικά, εκφράζοντας στις περιφερειακές εκλογές τον κεντροαριστερό χώρο, στοχεύουμε σε μια συνεργατική περιφέρεια όπου θα ακούγεται η φωνή και οι ανάγκες κάθε πολίτη. Και θα υπάρχει απάντηση σ' αυτή τη φωνή. Έμπρακτη.

ΕΡ: Τι διαφορετικό σε σχέση με τους άλλους συνδυασμούς προτείνει η παράταξη σας;

 

ΑΠ: Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στις κοινωνικές υποδομές και στην αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου. Έχουμε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στο σεβασμό του περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα.

Και πέρα από αυτό σημασία στη διαφοροποίηση έχει και το τι πρεσβεύει γενικά κάθε συνδυασμός όπως και κάθε υποψήφιός του και κυρίως οι επικεφαλής. Σε προσωπικό επίπεδο λοιπόν, είμαι η μόνη απ' τους βασικούς διεκδικητές της Περιφέρειας, που μεγάλωσα, κι ανελλιπώς ζω κι εργάζομαι στα νησιά μας, βιώνοντας στον πετσί μου και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι -και φυσικά και απ' την 20χρονη θητεία μου στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση- τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας.

Έχοντας λοιπόν ιδία και πολύτιμη αντίληψη της κατάστασης, έχω και διαφορά αντίληψης στο μοντέλο περιφερειακής διοίκησης που προτείνουμε και θα ασκήσουμε. Γιατί προωθούμε μια περιφερειακή διοίκηση προοδευτική, στηριζόμενη σε συνεργασίες και συνέργιες, με επίκεντρο τον πολίτη κι ό,τι υπηρετεί τις προσδοκίες του για το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Τέλος δεν μπορώ να μην αναφέρω, πως εγώ η ίδια προσωπικά και ο συνδυασμός μας, δίνουμε τη μάχη απέναντι σε δυο συντηρητικές υποψηφιότητες. Από τη μια, το νέο ¨project¨ του κ. Μητσοτάκη που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια «αποστολή», τον κ. Στεφανή και από την άλλη τον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ.Μουτζούρη που υιοθέτησε ένα μοντέλο παλαιοκομματικής διοίκησης με έντονα φαινόμενα αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων, κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και κράτησε την περιφέρεια σε στασιμότητα καθώς βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις σε απορροφητικότητα στην Ελλάδα. Δεν αντέχει άλλα πειράματα ο τόπος, ούτε περιθώρια για να μάθουν κάποιοι τώρα αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί οι κρίσιμες περιφερειακές αυτές εκλογές να συναρτώνται από τα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος. Εμείς μιλάμε για πολιτικές και απευθυνόμαστε με σεβασμό στους νησιώτες και όχι με λογική «μαντριού».

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της παράταξης σας για την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των νησιών που θεωρείτε ότι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

 

Επειδή δυστυχώς ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα ζητήματα των υποδομών, θεωρούμε αυτονόητο ότι καταρχάς θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα των βασικών πυλώνων διασύνδεσης με τον υπόλοιπο κόσμο. Λιμάνια, αεροδρόμια και οδικοί άξονες είναι η βάση για την εξυπηρέτηση των ντόπιων αλλά και για τη στήριξη της προσπάθειας εξωστρέφειας, που θα αναδείξει τα νησιά, βγάζοντάς τα απ' την απομόνωση.

Στο μέτρο του εφικτού για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, θα επιδιώξουμε ό,τι το καλύτερο για τις υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας και βεβαίως θα δώσουμε βάρος στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, συνδέοντας το με το ανεξάντλητο και τεράστιο πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Γιατί σ' όλα τα νησιά μας όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις κάποιο μνημείο, κάποιας εποχής.

Τέλος, θεωρώ εκ των ουκ άνευ, τη στήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας με όποιο μέσο και διευκόλυνση μπορεί να προσφέρει η Περιφέρεια. Ο κατάλογος των αναγκών είναι ατέλειωτος. Ατέλειωτη όμως είναι και η δύναμή μας να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε για τα συμφέροντα των νησιών και των κατοίκων τους. Για αυτό και ζητ

Μοιράσου το άρθρο!