Συνεντεύξεις

21/11/2013 - 16:23

Ειρήνη Κυπριώτου: αγαπά τα αδέσποτα της Λέσβου και... ζητάει συμμάχους!

yle="text-align: justify;">Ειρήνη Κυπριώτου:  “Φιλοζωική οργάνωση, είμαστε όλοι οι πολίτες”

Διανύουμε αισίως το έτος 2013 με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Εξέλιξη, εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη από τη μία πλευρά. Απώλεια συναισθήματος, συμφέρον, αδιαφορία, υλισμός από την άλλη. Δύο όψεις του νομίσματος σε έναν παράλληλο χωρο-χρόνο. Ο άνθρωπος έχει φτάσει πλέον στο σημείο να προγραμματίζει τη σταδιακή μεταφορά ολόκληρου του πλανήτη Γη, στη Σελήνη. Κι όμως, κάποιες πράξεις του τον καθιστούν “άνθρωπο” σε εισαγωγικά. Όπως για παράδειγμα η συμπεριφορά του απέναντι σε ανυπεράσπιστες ψυχές, που διψούν για φροντίδα και αγάπη. Και ας προέρχονται από το ζωικό βασίλειο. Γιατί δεν παύουν να είναι ψυχές, με συναισθήματα, κάτι που έχει άλλωστε τεκμηριωθεί και επιστημονικά. Δεν χρειάζονται πολλά για να αγκαλιάσει κανείς αυτές τις αξιαγάπητες υπάρξεις. Λίγη τροφή, λίγο νερό και πολλή αγάπη! Έστω κι αν η δράση ξεκινά αρχικά με λίγους ανθρώπους, που όσο όμως ενώνονται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Προσφέροντας μια τεράστια αγκαλιά σε κάθε έμβιο ον. Ακόμη και αν έχει τέσσερα πόδια. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της κ.Ειρήνης Κυπριώτου, που μαζί με μια ομάδα φιλόζωων, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΖΩΩΝ”, στο νησί της Λέσβου, ξεκινώντας ουσιαστικά από το σημείο 0. “Η αρχή όμως έγινε”, ¨όπως χαρακτηριστικά μας δηλώνει “και είναι το ήμισυ του παντός!”

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Με αφορμή ποια ερεθίσματα προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του “Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων και αρρώστων ζώων” και ποιες δραστηριότητες εντάσσονται  στην ευρύτερη δράση του συλλόγου σας;

Eδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης μας. Ταΐζω, περιθάλπω στο σπίτι μου, προωθώ για υιοθεσίες κουτάβια και ενήλικα ζώα εντός και εκτός του νησιού και όλα με την τοποθέτηση μικροτσίπ. Τα αδέσποτα στους δρόμους αυξάνονται συνεχώς!!!! Πολλά από αυτά είναι σοβαρά άρρωστα σκελετωμένα και φοβικά!!!!! Οι απαιτήσεις για τροφές και φάρμακα αυξάνονται συνεχώς και ο πενιχρός μου μισθός δεν φτάνει πια για τα περιστατικά που αντιλαμβάνομαι εγώ αλλά και για αλλά που μου γνωστοποιούν συνάδελφοι φιλόζωοι, που για δικούς τους λόγους δεν μπορούν να περιθάλψουν οι ίδιοι!!!!! Πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το κέντρο πάση θυσία για να μπορούν εκεί να περιθάλπονται τα άρρωστα ζώα ! Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου συλλόγου, αλλά ενός “ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ” και μακάρι και οι φιλοζωικοί σύλλογοι να την αγκαλιάσουν και να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια . Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ιδέες που δεν θα ξεφεύγουν όμως από τον αρχικό στόχο, αυτόν της περίθαλψης των ζώων. Και τονίζω εδώ ότι δεν θα γίνονται ευθανασίες σε ζώα εφόσον δεν υποφέρουν. Θα τοποθετείται μικροτσίπ στο όνομα του κέντρου και το κάθε ζώο θα τυγχάνει της καλύτερης φροντίδας!!!!!!

 

Υπάρχει κάποια χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς ή πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ιδιωτική πρωτοβουλία;

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα! Υπάρχει όμως η ιδέα, μερικοί εθελοντές, πολύ αγάπη για τα ζώα και πολύ πείσμα!!!!!! Και η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός!

 

Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα  σχετικά με το γνωστό πλέον πρόβλημα με τα αδέσποτα στο νησί της Λέσβου;

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο! Κάθε μέρα πετάνε ζώα και αρκεί μια βόλτα στο νησί για να διαπιστώσει κανείς πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα! Δεν είναι μόνο τα αδέσποτα, είναι και τα βαρελόσκυλα που ζουν σαν ζωντανά σκιάχτρα για να προστατεύουν κοπάδια και καλλιέργειες χωρίς τροφή και νερό και μέσα σ ένα παγωμένο βαρέλι τον χειμώνα και σ’ένα ζεματιστό καμίνι το καλοκαίρι. Όλα αυτά έχουν κάνει πασίγνωστο το νησί μας στην Ευρώπη και γενικότερα στο εξωτερικό για τα “barrel dogs” της Λέσβου ! ΝΤΡΟΠΗ!

 

Όταν τα ζώα κακοποιούνται και υφίστανται καθημερινά τη βάναυση συμπεριφορά των ανθρώπων, τότε η λέξη “άνθρωπος” δυστυχώς μπαίνει σε εισαγωγικά. Τι οδηγεί αλήθεια σε μια τέτοια εκδήλωση συμπεριφοράς εκ μέρους ενός ποσοστού “ανθρώπων”;

Πραγματικά δεν ξέρω! Η έλλειψη παιδείας ίσως, τα οικογενειακά βιώματα που είχαν από παιδιά ή να πω, ότι αρχίζει να μεταλλάσσεται το ανθρώπινο είδος; Τώρα που οι άνθρωποι έχουν χάσει τα συναισθήματά τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι τα σκυλιά ΕΧΟΥΝ!!!! ΝΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!!!!!!

 

Τι έχετε να πείτε σε όλους εκείνους, που ενώ δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη στάση απέναντι στα ζώα, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν αδρανείς, ελπίζοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του ως διά μαγείας;

Έχω να πω, πως φιλοζωική είμαστε όλοι οι πολίτες! Ο κάθε ένας με την στάση του μπορεί να βάλει το λιθαράκι του και να κάνει την διαφορά! Πρέπει να καταγγέλλονται οι κακοποιήσεις ζώων επώνυμα και πρέπει επίσης να ενημερώνουμε τους παραβάτες που τα κακοποιούν, πως ο νόμος για τα ζώα είναι τώρα πια πολύ αυστηρός! Ας δράσει ο κάθε ένας στην γειτονιά, στο χωριό του!

 

Ποιά είναι η διαδικασία προκειμένου να συνεισφέρει κάποιος στο όλο εγχείρημα του συλλόγου;

Σκοπός μας σε πρώτη φάση είναι να αποκτήσουμε μέλη-εθελοντές, αλλά και χορηγούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και για να γίνει αυτό, πρέπει ο κάθε ένας μας που χαιρετίζει την προσπάθεια αυτή να ενημερώνει τους φίλους και τους γνωστούς του κι έτσι μπορούμε να γίνουμε πολλοί, πάρα πολλοί, και να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί !!!!! Η ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ !!!!! Θέλουμε συμμετοχές ! Πάρα πολλές συμμετοχές! Να δηλώσει ο κάθε ένας τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει, αλλά να είναι κάθε μήνα, αν πρόκειται για οικονομική ενίσχυση ή να μας δηλώσει πόσο χρόνο μπορεί να διαθέσει απ’τον ελεύθερό του για την λειτουργία του κέντρου. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας, τα χρήματα δεν φτάνουν σε κανέναν, αλλά ζητάμε την ελάχιστη μηνιαία συμμετοχή, με την οποία μπορεί να συνεισφέρει ο κάθε ένας, χωρίς να παραμερίζει τις υποχρεώσεις του και να χάνει τη ζωή του, όπως συμβαίνει τώρα με όσους ασχολούνται ενεργά!!!! .

 

Υπάρχει συνεργασία με τον κλάδο των κτηνιάτρων του νησιού έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρτιότερη και λιγότερο χρονοβόρα αποθεραπεία των αδέσποτων και αρρώστων ζώων που περιφέρονται αβοήθητα στους δρόμους, στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της προαναφερθείσας συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων;

Φυσικά υπάρχει και είναι άριστη μέχρι τώρα! Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και κατά την δημιουργία του κέντρου!!!!

 

Τα ζώα έχουν δικαιώματα και η προστασία τους είναι υποχρέωση όλων μας!”, αναφέρετε στο ενημερωτικό δελτίο με τις βασικές επιδιώξεις σας. Με ποιό τρόπο είναι εφικτό να κινηθούμε σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ενημέρωση του κόσμου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα! Ξέρω ότι φιλόζωοι υπάρχουν παντού, αλλά και άνθρωποι που θα ήθελαν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας αυτή. Πρέπει να ενημερωθούν για την πρόθεσή μας, αλλά και για το οξυμένο πρόβλημα στο πανέμορφο κατά τα άλλα νησί μας!!!! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ!


Επικοινωνήστε με την κα Κυπριώτου :ΤΗΛ. 6974872781 Απο ώρα 17:00 έως 23:00  Facebook : irini kipriotou

e-mail : ekupriotou@yahoo.gr

 

 

Μοιράσου το άρθρο!