Συνεντεύξεις

21/01/2015 - 14:06

Γιάννης Μπουρνούς: έρχονται οι προοδευτικές Κυβερνήσεις στην Ευρώπη

yle="text-align: justify;">Η Ευρώπη αλλάζει και μετά την Ελλάδα και άλλες χώρες θα αποκτήσουν προοδευτικές  Κυβερνήσεις τονίζει ο κ. Γιάννης Μπουρνούς υποψήφιος Βουλευτής Λέσβου  και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στη συνέντευξη του στο Lesvosnews.net  ο κ. Μπουρνούς  τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του προβλέπει τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας και ότι θα επανεξετάσει ( ο ΣΥΡΙΖΑ) όλες τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης  (και του αεροδρομίου Μυτιλήνης). Κατηγορεί τον Σαμαρά ότι νεκρανασταίνει το φόβο για να κρύψει τα νέα μέτρα που σχεδιάζει. Δυστυχώς για το Σαμαρά τα ξένα ΜΜΕ διαψεύδουν τους φόβους τονίζει με νόημα ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος δηλώνει αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει την αυτοδυναμία.

Κύριε Μπουρνού, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχοντας άμεση γνώση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, πραγματικά πιστεύετε ότι είναι δυνατή μια αλλαγή πολιτικής στην Ε.Ε.;

Έχοντας πλήρη εικόνα των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία, μπορώ με βεβαιότητα να σας πω, ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει ριζικά. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά διακήρυτταν από τις αρχές της κρίσης, ότι το δημόσιο χρέος των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.α.) δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης, μακριά από τη γερμανική συνταγή της λιτότητας, οι αντίπαλοί μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μας κατηγορούσαν ότι είμαστε μια μικρή και ουτοπιστική δύναμη. Σήμερα, μια πληθώρα από θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), οικονομικούς αναλυτές, διεθνή ΜΜΕ, ακόμη και πολιτικοί μας αντίπαλοι, αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι όσα υποστηρίξαμε, είναι αλήθεια και ότι η στρατηγική των Μνημονίων και της λιτότητας βαθαίνει την κρίση, αντί να οδηγεί σε έξοδο από αυτήν.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι για πρώτη φορά μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση κράτους της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. θα καθίσει απέναντι από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της και όχι από την ίδια πλευρά του τραπεζιού, όπως κάθονταν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις των κ. Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος, στα πρότυπα της συμφωνίας που έγινε στο Λονδίνο το 1953 για την οικονομική ανόρθωση της κατεστραμμένης τότε Γερμανίας. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας (και των υπολοίπων υπερχρεωμένων κρατών) και την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή του υπολοίπου, ώστε να ανασάνει η εθνική οικονομία και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Ήδη, πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας (μιας ακόμα χώρας της Ευρωζώνης που υπέστη Μνημόνιο) συμφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη προχωράει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, μετά την Ελλάδα, δύο ακόμη χώρες της Ευρωζώνης, η Ισπανία και η Ιρλανδία, θα αποκτήσουν εντός του 2015 προοδευτικές κυβερνήσεις, αφού τα αδελφά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο αυτές χώρες (Ποδέμος στην Ισπανία και Σιν Φέιν στην Ιρλανδία) προηγούνται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι 21,6% που ερμηνεύεται σε 12.610 άνεργους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει το κόμμα σας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος;

H δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Υλοποιούμε άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δις ευρώ, εκ των οποίων 3 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας – δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι απολύτως αναγκαίο για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα ηλικίας άνω των 55 ετών, και των νέων ανέργων. Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, η απορρόφησή τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα συνδυαστεί, επίσης, με ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου. Θα περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Μιλώντας ειδικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στα νησιά του Αιγαίου, μελετάμε ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αφού σήμερα το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης στη νησιωτική Ελλάδα είναι κατά 23% μεγαλύτερο από το κόστος λειτουργίας μιας αντίστοιχης επιχείρησης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Λόγω της πρωτοφανούς ανεργίας, η Ελλάδα έχει χάσει περισσότερους από 300.000 (κατά κύριο λόγο νέους) επιστήμονες προς το εξωτερικό. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς ανθρώπους, να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα με ψηλά το κεφάλι, για να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη μεγάλη προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πρόσφατα πουλήθηκε το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από το ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο Κοπελούζου, πράγμα που εκτός των άλλων θα σημάνει και την αύξηση κατά 20 ευρώ στα αεροπορικά εισιτήρια. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτή την πώληση; Μια αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγνωρίσει αυτές τις συμβάσεις;

Το ξεπούλημα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης στην κοινοπραξία Κοπελούζου και των Γερμανών της Φραπόρτ θα αυξήσει κι άλλο τις τιμές των εισιτηρίων και θα οδηγήσει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του αεροδρομίου.

Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στις αερομεταφορές, σε συνδυασμό με την άθλια κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τη σχεδιαζόμενη από τους Σαμαρά-Βενιζέλο κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% στα ξενοδοχεία, θα σήμαινε την άμεση μείωση των αφίξεων και την τουριστική απονέκρωση του νησιού μας.

Εκτός όλων αυτών, η παράδοση ενός αεροδρομίου της ελληνικής παραμεθορίου σε ξένα επιχειρηματικά χέρια εμπεριέχει και ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση της για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των αεροδρομίων και με γνώμονα αυτή τη θέση, θα εξετάσει από την αρχή τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης.

Τελικά τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜ; Έχουν έστω και ελάχιστη δόση αλήθειας τα όσα ακούγονται για έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ και την Ε.Ε.; Το επισημαίνει και ο ευρωπαϊκός τύπος.

Ο κ. Σαμαράς νεκρανασταίνει το φόβο. Προκειμένου να κρύψει τα νέα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει, αλλά και να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, σπέρνει ψέματα και φόβο μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες. Αφού είδε ότι η κινδυνολογία του για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απορρίπτεται από την συντριπτική πλειοψηφία διεθνών θεσμικών παραγόντων και ΜΜΕ, τώρα κινδυνολογεί για τις καταθέσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις και τις επιδοτήσεις σε περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ελληνικός λαός, όμως, ξέρει πολύ καλά ότι αυτοί που έβαλαν χέρι στις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις είναι οι κυβερνήσεις του Παπανδρέου, του Παπαδήμου και των Σαμαρά-Βενιζέλου, που υποχρέωσαν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να πληρώνει νοίκι για το ίδιο της το σπίτι (ΕΝΦΙΑ) και να ξοδεύει τις οικονομίες μιας ζωής, για να επιβιώσει, λόγω της πρωτοφανούς μείωσης μισθών και συντάξεων αλλά και της υπερφορολόγησης.

Τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ διαψεύδουν τα ψέματα του Σαμαρά. Ακόμα και οι Financial Times ερμηνεύουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως το μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη. Το Γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που έχει ρεαλιστικό και δίκαιο αίτημα τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Και αυτά είναι μόνο δυο ενδεικτικά δημοσιεύματα που φανερώνουν την αλλαγή κλίματος.

Αλλά δεν είναι μόνο τα Μέσα ενημέρωσης. Είναι και σειρά δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων που βγάζουν από την πρίζα τη κινδυνολογία για την επόμενη μέρα. Μόνο ο κος Σαμαράς, η εγχώρια διαπλοκή και οι «δημοσιογράφοι»-παπαγαλάκια της αμαρικής προπαγάνδας κόπτονται ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ευρώπη. Οι δηλώσεις πολιτικής ουδετερότητας από μια σειρά παράγοντες της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δείχνει ότι όλοι συνειδητοποιούν πως η αλλαγή στην Ελλάδα έρχεται για να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς είναι η οπισθοφυλακή του κυρίου Σόιμπλε στην Ευρώπη της λιτότητας που υποχωρεί. Αλλά στις 25 του Γενάρη δε ψηφίζει ο κος Σόιμπλε. Ψηφίζουν οι Έλληνες. Δυστυχώς για τον κύριο Σαμαρά.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να λάβει αυτοδυναμία και δεν εισέλθουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με ποιους θα συνεργαστείτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό να του δώσει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή, για να μπορέσει να εφαρμόσει πλήρως το άμεσο κυβερνητικό του πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την κοινωνία είναι πολύ ενθαρρυντικά και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε το στόχο μας. Σε κάθε περίπτωση, η τακτική μας είναι δεδομένη: Ως πρώτη πολιτική δύναμη, θα παρουσιάσουμε στη νέα Βουλή το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και θα καλέσουμε όλες τις δημοκρατικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Εκείνοι στους οποίους θα θέλαμε πρώτα να απευθυνθούμε είναι το ΚΚΕ. Αν χρειάζεται ανοχή ή ψήφο του ΚΚΕ προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί. Η διαδρομή του και οι καταβολές τους δεν θεωρώ ότι θα του επιτρέψουν να αρνηθεί τη στήριξη μιας πολιτικής που θα ελαφρύνει τα λαϊκά στρώματα από το βρόχο της λιτότητας.


Βιογραφικό:

Είναι 35 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία & τις Νέες Τεχνολογίες.
Είναι καθηγητής αγγλικών και επικοινωνιολόγος. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής (2008-2014).
Εντάχθηκε στη Νεολαία Συνασπισμού το 1998. Πήρε μέρος στο κίνημα για δημόσια, δωρεάν παιδεία και στο διεθνές κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το 2010 εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Το 2007 και το 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Λέσβου.
Το 2010 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λέσβου.
Το Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιστημονικά και πολιτικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μοιράσου το άρθρο!