Συνεντεύξεις

20/01/2015 - 12:22

Γιώργος Πάλλης: η Νέα Δημοκρατία προστατεύει το 1% του πληθυσμού

m>Ο Γιώργος Πάλλης – υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο – μιλάει στο Lesvosnews.net  Στη συνέντευξή του ο κ. Πάλλης  «αποκαλύπτει»  τα «καπέλα» των φαρμάκων που επιβλήθηκαν στους ασθενείς , αφήνει αιχμές για το Κέντρο Μεταναστών στη Μόρια λέγοντας ότι θα ελεγχθεί η διαδικασία κατασκευής του έργου.  Τονίζει ότι δεν θα γίνει καμία επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά και ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ με τη σημερινή του άδικη μορφή.  Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Πάλλης αναφέρει με νόημα ότι η Νέα Δημοκρατία προστατεύει το 1% του πληθυσμού.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της τιμής του φαρμάκου με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δυσπρόσιτο σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτή την κατάσταση;
Οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν αυξήθηκαν, αντίθετα μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Αυτό που αυξήθηκε δραστικά σε μεγάλο αριθμό σκευασμάτων είναι η διαφορά της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός οργανισμός σε σχέση με την πραγματική τιμή των φαρμάκων. Έτσι μετακυλίονται δυσβάσταχτα "καπέλα" που χρεώνεται ο ασθενής πληρώνοντας μέχρι και 70% συμμετοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τιμολογιακή πολιτική με βάση το μέσο όρο των δυο χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη και η συμμετοχή του ασθενούς στην πραγματική τιμή με τρία διαφορετικά ποσοστά 0%, 10% και 25% ανάλογα με την πάθηση. Επιπλέον θα διατηρήσουμε και τη συμμετοχή στο 10% στους δικαιούχους το ΕΚΑΣ, το οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά σκοπεύει να καταργήσει. Φυσικά έλεγχος της συνταγογραφίας και θεραπευτικά πρωτόκολλα θα χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή της υπερσυνταγογράφησης.

Έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των εισερχόμενων μεταναστών στη Λέσβο λόγω της κατασκευής του φράκτη στον Έβρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής τους στο Κέντρο της Μόριας. Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει το κόμμα σας;
Η ερώτηση σας αποδεικνύει το αδιέξοδο της κυβέρνησης Σαμαρά και της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Η πρόσβαση στο έδαφος της Ε.Ε. και η χορήγηση προστασίας συνιστά υποχρέωση που δεν επιδέχεται εξαιρέσεις και εκπτώσεις, όταν μάλιστα πρόκειται για πρόσωπα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω πολέμων, εμφύλιων συγκρούσεων, διώξεων αλλά και φτώχειας, αιτίες για τις οποίες η Ευρώπη έχει μερίδιο ευθύνης. Είναι επείγουσα η προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην ανάληψη της ευθύνης από όλα τα κράτη-μέλη, με δίκαιο καταμερισμό και ενεργοποίηση μέτρων αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τη βούληση και τους δεσμούς των μεταναστών και των προσφύγων.
Μια τέτοια πολιτική περνά από την κατάργηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, την κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και τη μη υιοθέτηση του υπό έγκριση Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, όχι μόνο γιατί επιτείνουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσώπων που ζητούν προστασία στην Ε.Ε., αλλά και γιατί θεσμοθετούν τις ανισότητες και τον ανορθολογισμό στον καταμερισμό των μεταναστευτικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών. Στη Μόρια δεν θα λειτουργήσει Κέντρο Κράτησης, θα μετατραπεί σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, με όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο χώρο και στην ενίσχυση του προσωπικού. Επίσης θα εξεταστεί και η διαδικασία κατασκευής του έργου και διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και η περεταίρω ορθή αξιοποίηση τους.


Πρόσφατα κατηγορήθηκε το κόμμα σας ότι θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία. Ισχύει αυτό; Εν τέλει κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών αν εκλεγείτε στην κυβέρνηση της χώρας;
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αφοπλισμό της Αστυνομίας αφορά αποκλειστικά την παρουσία της στις διαδηλώσεις. Το να οπλοφορεί ένας αστυνομικός σε μια διαδήλωση σημαίνει ότι η Πολιτεία θεωρεί θεμιτή τη χρήση όπλου εναντίον πολιτών που διαδηλώνουν. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή όχι μόνο των διαδηλωτών, αλλά και άλλων διερχόμενων πολιτών.
Η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει από μια πολιτική που δημιουργεί ακραία φτώχεια και απόγνωση. Μια αστυνομία εχθρική προς τους πολίτες δεν την αποκαθιστά. Το αντίθετο: τη θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία βεβαιώνουν ότι η απερχόμενη κυβέρνηση θέλησε να έχει μια αντιδημοκρατική Αστυνομία. Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να είναι ένα σώμα που λειτουργεί με δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ανοικτό στην κοινωνία και όχι ένας κατασταλτικός μηχανισμός παραγωγής βίας.


Όσον αφορά τις απολύσεις που έχουν γίνει στο δημόσιο τομέα, υπάρχει εκτίμηση για το ποιοι θα επαναπροσληφθούν και πού θα βρεθούν τα χρήματα;
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στον πυρήνα της πολιτικής του την ανατροπή των αντισυνταγματικών μνημονιακών νόμων που τσάκισαν τα εργατικά δικαιώματα. Συνεπώς, μιλώντας για επαναπρόσληψη των απολυμένων ουσιαστικά μιλάμε για άρση των αδικιών, για αποκατάσταση της έννοιας δικαίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους πέτυχαν το πάγωμα σημαντικού αριθμού απολύσεων. Παράλληλα και με δικαστικές αποφάσεις αυτοί οι άνθρωποι αμείβονται ήδη από το ελληνικό δημόσιο. Συνεπώς η επαναφορά των απολυμένων στην εργασία τους αφορά συγκριτικά μικρό αριθμό εργαζομένων με μικρό μισθολογικό κόστος, αλλά με τεράστια προσφορά όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Πρόκειται για τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες στο Υπουργείο Οικονομικών, τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, τους εκπαιδευτικούς της Β'θμιας. Για την ΕΡΤ ισχύουν όσα έχουμε δεσμευτεί για την επαναλειτουργία της υπό άλλο θεσμικό πλαίσιο.
Προφανώς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε επαναπρόσληψη όσων διαθέτουν πλαστά πτυχία ή έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα από τα πειθαρχικά συμβούλια. Μετά από όλα αυτά, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η ερώτηση για το "πού θα βρείτε τα λεφτά" δεν αφορά πραγματικό πρόβλημα αλλά πρόκειται για προπαγάνδα εκείνων που δεν σεβάστηκαν ούτε τη μνημονιακή δέσμευση του 1 προς 5 και δηλώνουν ακόμα και σήμερα ότι αν ξαναγίνουν κυβέρνηση θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία των απολύσεων με 15.000 ακόμα συμπολίτες μας να πετιούνται στον δίχως πάτο κάλαθο των απολύσεων.


Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά. Ποιες άλλες συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρόκειται να κάνει το κόμμα σας στην φορολογία των πολιτών;
Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ και τον αντικαθιστούμε με κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλιμάκωση, ώστε να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι η μικρομεσαία. Με βάση τις πραγματικές, εμπορικές αξίες, όχι τις υπερτιμημένες πλασματικές, αντικειμενικές. Ο φόρος αυτός δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία. Επαναφέρουμε το αφορολόγητο όριο των 12.000 για όλους, για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θα φορολογείται κανείς από το πρώτο ευρώ.
Θα εφαρμόσουμε ένα πραγματικά προοδευτικό σύστημα φορολόγησης, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη και να πληρώσουν τα υψηλά εισοδήματα και η ολιγαρχία. Το μέρος του εισοδήματος πάνω από 80.000 θα το φορολογήσουμε με αυξημένο συντελεστή. Αυτό αφορά το 1% του πληθυσμού. Αυτό το 1% προστατεύει η ΝΔ.

Μοιράσου το άρθρο!