Στρατής Μπουλμπουλής: Η Λέσβος δεν χρειάζεται Δημάρχους για φωτογραφίες, αλλά σχέδιο και συνεργασία
Συνέντευξη του Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου, Στρατή Μπουλμπουλή
Σε μια περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων, κοινωνικής πίεσης και εντεινόμενων προβλημάτων στη Λέσβο, ο Στρατής Μπουλμπουλής, Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου, μιλά στο Lesvosνews.net.
Τοποθετείται για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα της Βάστριας, τα αγροτικά αδιέξοδα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
Ερώτηση:Η πρόσφατη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από το βουλευτικό αξίωμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και νέα πολιτικά ερωτήματα. Πώς τη διαβάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου; Πώς επηρεάζει την πορεία και τη φυσιογνωμία του κόμματος στη Λέσβο η αποχώρηση Τσίπρα από το Κοινοβούλιο; Υπάρχουν πληροφορίες ότι μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής θα ακολουθήσουν τον Τσίπρα στη νέα του διαδρομή;
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία πολιτική προσωπική επιλογή. Να τεθεί εκτός κόμματος, εκτός κομμάτων της Αριστεράς, και να πάει μόνος να συνομιλήσει με την κοινωνία. Ο τελικός στόχος, όμως, είναι ο ίδιος και είναι κοινός και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τον Αλέξη Τσίπρα και για πολλούς άλλους πολιτικούς φορείς στην Αριστερά. Να καταφέρουμε εν τέλει να συμπράξουμε, να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε, προκειμένου να αλλάξει η ζωή, να αλλάξει η οικονομία, να αλλάξει η κοινωνική συνθήκη στη χώρα. Το είπε καθαρά και ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος μας: Δεν είμαστε αντίπαλοι. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου συνεχίζει απερίσπαστη την δουλειά της, με ανάδειξη προβλημάτων του τόπου, καταθέτοντας προτάσεις και αγωνιζόμενη για μια καλύτερη ημέρα, για μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Είμαστε στις επάλξεις.
Ερώτηση: Το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε το ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο να παίρνει θέση σε θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία (πχ Αγιάσος και κακοποίηση ζώων, Πλωμάρι και αυθαιρεσίες). Είναι μια αλλαγή τακτικής που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος;
Ένας πολιτικός χώρος πρέπει να αναδεικνύει τα προβλήματα του τόπου του και το βασικότερο να προτείνει λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ποτέ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος, το έχει αποδείξει και το έχει πληρώσει. Ο φόβος μην δυσαρεστήσουμε κάποιους ή μην ακουστούνε αρνητικά σχόλια για τον πολιτικό χώρο που αντιπροσωπεύουμε, από κάποιους άλλους, δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε παιχνίδια εξουσίας, συμβιβασμών και ύποπτων σχέσεων. Μέσα από τον σεβασμό της άλλης άποψης, τον διάλογο, την πολιτική αντιπαράθεση χωρίς ακρότητες, την αντιπαραβολή προτάσεων και την τεκμηρίωση τους, λειτουργεί η δημοκρατία και προοδεύει μια κοινωνία.
Ερώτηση: Η δομή της Βάστριας έχει ολοκληρωθεί και είμαστε ένα βήμα πριν από τη λειτουργίας της. Παράλληλα πολλά έργα που ανακοινώνονται στη Λέσβο έχουν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης ενώ μάλλον από συνήθεια λέμε "όχι στη Βάστρια. Βλέπετε κάποια αντίφαση σε όλα αυτά; Έχει τελειώσει για το ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της Βάστριας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή του στην λειτουργία της δομής της Βάστριας, μιας δομής φυλακής που θα γίνει ένα κολαστήριο της Ευρώπης, μια αποθήκη ψυχών, όπου θα δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αντοχές. Είμαστε αντίθετοι στην λειτουργία μιας δομής που θα καταλήξει να φυλακίζει για άγνωστο χρονικό διάστημα ανθρώπους, σε ακραίες συνθήκες κράτησης, με μη καθορισμένο χρόνο παραμονής και σε άγνωστο αριθμό κρατούμενων. Να τονίσουμε επίσης ότι η δομή βρίσκεται μέσα στον πνεύμονα πρασίνου της Λέσβου με ότι αυτό συνεπάγεται. Ζητάμε επισταμένα να υπάρχει μια μικρή δομή φιλοξενίας, όπου μετά την ταυτοποίηση των μεταναστών, να αναχωρούν σε κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με μέγιστο χρόνο παραμονής, τους δύο με τρεις μήνες.
Τώρα για το θέμα της χρηματοδότησης έργων από το Υπουργείο Μετανάστευσης, αυτό είναι θέμα που μας προβληματίζει έντονα. Τα έργα αυτά δεν θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά και «χαριστικά» για να μην εναντιωνόμαστε στην λειτουργία της Δομής στην Βάστρια ή στο Μαυροβούνι. Το νησί είναι πίσω σε έργα υποδομής και το κράτος οφείλει να βρει τους πόρους να τα υλοποιήσει. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι κάτοικοι του κέντρου και της υπόλοιπης Ελλάδος και πρέπει να έχουν τις ίδιες ανέσεις, τις ίδιες ευκαιρίες και τις ίδιες υποδομές. Το κράτος οφείλει να χρηματοδοτεί την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων και όχι να μπαίνει σε ένα παζάρι δούνε και λαβείν. Οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να έχουν αυτό στο μυαλό τους και να μην δέχονται καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Θα είμαστε μαζί τους στις διεκδικήσεις και απέναντί τους σε συνεννοήσεις που υποθηκεύουν το μέλλον της Λέσβου. Ξεκάθαρα πράγματα.
Ερώτηση: Ο αγροτικός τομέας του νησιού μας έρχεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Η ελάχιστη ελαιοπαραγωγή στο νησί μας, οι ζωονόσοι που πλήττουν την κτηνοτροφία, και η εμπλοκή με τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούν τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο του νησιού στην απόγνωση. Τι θέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά και αν θα υπάρχουν παρεμβάσεις ώστε να αναδειχθεί το θέμα.
Ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την βελτίωση των συνθηκών του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, όχι μόνο της Λέσβου, αλλά και για όλη την χώρα μας. Σας παραθέτω επιγραμματικά τις θέσεις που κατέγραψε ο Πρόεδρός μας σε σειρά εκδηλώσεων:
-Προτείνουμε έναν νέο ΟΠΕΚΕΠΕ με εξυγίανση των ενισχύσεων, με δικό του επιστημονικό δυναμικό και με νέα τεχνολογικά εργαλεία, με νέα τεχνολογικά μέσα.
-Αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής με μείωση του ΦΠΑ, με ειδικό αγροτικό τιμολόγιο ενέργειας, αλλά και με θέσπιση ενός ανώτατου περιθωρίου κέρδους. Παρακολουθώντας την τιμή από το χωράφι στο ράφι, όπως θέλουν και οι αγρότες της χώρας μας και όπως μπορούμε να δημιουργήσουμε μία συμφωνία αγροτών - καταναλωτών.
-Αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στα αγροεφόδια και στα φυτοφάρμακα και της διαφοράς τιμών με άλλες χώρες.
-Πάταξη των ελληνοποιήσεων με ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει έτοιμο το αγροτικό Τμήμα.
-Ειδικά κίνητρα για αγρότες και κτηνοτρόφους για αυτοπαραγωγή ενέργειας. Εκεί πρέπει να δίνονται οι άδειες και όχι στα εργολαβικά συμφέροντα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
-Ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στους συνεταιρισμούς, με σχέδιο νόμου που έχουμε ήδη καταθέσει.
-Στο μεγάλο πρόβλημα, που πλήττει τώρα τους κτηνοτρόφους, απαιτείται άμεση και ακατάσχετη αποζημίωση των κτηνοτρόφων και αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με το εργαλείο Deminimis γι’ αυτούς που επλήγησαν από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
-Η κρίση είναι σε εξέλιξη. Απαιτούνται σήμερα μέτρα. Σήμερα, λοιπόν, προτείνουμε να εφαρμοστεί ένα πλαίσιο αναβάθμισης της κτηνοτροφίας, με ενίσχυση της βιοασφάλειας και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών που ισχύουν και σήμερα. Πώς; Πολύ απλά: βλέποντας την εμπειρία του παρελθόντος. Με άμεσο διπλασιασμό των κτηνιάτρων, ώστε να είναι ένας κτηνίατρος, μία κτηνίατρος, σε κάθε αγροτικό δήμο της χώρας δίπλα στον κτηνοτρόφο, να τον βοηθάει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Μια ισχυρή Πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες εκτεταμένες κρίσεις.
-Και βέβαια πρέπει να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση σε αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, που υλοποιείται αυτή την περίοδο, το 2023-’27.
-Παράλληλα χρειαζόμαστε στην ελληνική ύπαιθρο αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.
-Να απορριφθεί κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης της άρδευσης.
-Να υπάρχει και ένας νέος σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
-Αύξηση των χρηματοδοτήσεων και σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγικότητα.
Εμείς με κάθε ευκαιρία θα αναδεικνύουμε τα προβλήματα της Λέσβου όπως για παράδειγμα με την λειψυδρία και την κατάρρευση του ελαιώνα της Λέσβου και θα προτείνουμε λύσεις. Δεν κάνουμε μια πολιτική στείρας αντιπαράθεσης, αλλά δίνουμε προοπτική, προτείνουμε λύσεις καταθέτουμε ολοκληρωμένες προτάσεις.
Ερώτηση: Αν και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αργούν... θα θέλαμε μια αξιολόγηση της πορείας του Δημάρχων του νησιού μας και του Περιφερειάρχη. Πως τους βαθμολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η Λέσβος, αλλά και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, είναι περιοχές που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις σε πολλούς συγκριτικούς πίνακες στην Ελλάδα και σίγουρα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις δυνατότητες, το ανθρώπινο δυναμικό, τους πλούσιους φυσικούς πόρους, το φυσικό κάλος της περιοχής που έχουμε την τύχη να ζούμε. Χρειάζεται όραμα, μακροπρόθεσμος προγραμματισμός δράσεων, έντονη προσπάθεια, άριστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να ξεφύγουμε από τις θέσεις αυτές και να αναπτυχθούμε. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζεται από την πλευρά του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης δεν μας αφήνουν τα περιθώρια για ριζική αλλαγή της θέσης που βρισκόμαστε. Η συνεργασία μεταξύ τους δεν υπάρχει και βγαίνει έντονα η αίσθηση του λανθάνοντα ανταγωνισμού για το ποιος Δήμαρχος είναι ποιο καλός και σε ποια εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα φωτογραφηθεί ο κάθε αντιδήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης. Δεν υπάρχει προοπτική αν συνεχιστεί αυτό το έργο έτσι. Όλοι οι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να καταθέσουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη του τόπου μας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές, υπάρχει πρόβλημα στην υγεία και την παιδεία, υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή και τον κίνδυνο ερημοποίησης μεγάλων περιοχών των νησιών του Βορείου Αιγαίου, υπάρχει πρόβλημα με την ύδρευση και την άρδευση, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την γήρανση του πληθυσμού, υπάρχει πρόβλημα με την άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού. Ποια μέτρα προτείνονται; Ποιες ενέργειες γίνονται; Ποια προοπτική υπάρχει; Ποια θα είναι η νησιωτική πολιτική που θα αποφασιστεί και θα έχει προοπτική τουλάχιστον δεκαετίας. Αποσπασματικά και ο καθένας για τον μικρόκοσμό του. Έτσι δεν γίνεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν μπορούμε μια ζωή να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι και μόνο στην προεκλογική περίοδο να μεγαλοστομούμε και να λέμε λόγια χωρίς ουσία. Η βαθμολόγηση είναι πολύ αυστηρή, γιατί και οι ανάγκες είναι τεράστιες, τα χρόνια που χάθηκαν πολλά και επειδή αγαπάμε και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο.
Ερώτηση: Τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά παρακολουθούμε διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο 3%. Μέσα σ αυτό το γενικότερο κλίμα πόση δύναμη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πέρασε μέσα από αρκετές δοκιμασίες, αποχωρήσεις, διασπάσεις και εσωστρέφειας. Δεν μας ευχαρίστησε αυτή η κατάσταση και δεν κρύβουμε τον προβληματισμό μας. Είμαστε όμως εδώ, ομαλοποιήσαμε την κατάσταση, συνεχίζουμε δυναμικά και με όραμα.
Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και την δείχνει με τις συνεχείς παρεμβάσεις του. Τις δείχνει με τις προγραμματικές του δηλώσεις και με την συνεχή παρουσία του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τις δείχνει με την ανάδειξη των σκανδάλων και την αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στην πολιτική σκηνή του τόπου και αναδεικνύει την προβληματική εικόνα της κυβέρνησης, ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα. Είναι ο πολιτικός χώρος που ζητά συνεχώς την συνεργασία και την συμπόρευση με τα προοδευτικά κόμματα της Ελλάδος για να υπάρξει κοινό μέτωπο και να δώσουμε προοπτική στην χώρα μας. Είναι το κόμμα που έχει πάρει πρωτοβουλίες συνεργασιών, χωρίς να βλέπει τα στενά κομματικά του συμφέροντα, αλλά μόνο το εθνικό συμφέρον. Ο κόσμος είναι αυτός που αποφασίζει και πιστεύουμε ότι θα εκτιμήσει την ειλικρινής μας στάση και θα απαντήσει με την ψήφο του στις εκλογές σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.