Ταξίδι στο Χθες

19/04/2019 - 11:10

"Φωτο-Νικ" , για 50 χρόνια ήταν ο πλανόδιος φωτογράφος της Λέσβου

Συνεχίζουμε το ταξίδι στη Λέσβο του χθες με το 7ο μέρος τους αφιερώματος στους παλιούς φωτογράφους της Μυτιλήνης. Ο Μάκης Μπεκιάρης – δημιουργός της ιστοσελίδας lesvosoldies.gr - μας παρουσιάζει μέσω της τέχνης των φωτογράφων αυτών μοναδικές εικόνες μιας άλλης εποχής που αξίζει να γνωρίσουμε καθώς αποτελούν κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας. Το έβδομο μέρος είναι αφιερωμένο στο Νίκο Βαχτσαβάνη

ΝΙΚΟΣ ΒΑΧΤΣΑΒΑΝΗΣ

ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

 Γεννήθηκε στο Μανταμάδο το 1924.

Ξεκίνησε τη φωτογραφία μετά το στρατιωτικό του το 1950. Ήταν φωτογράφος του φιλμ.

 Έμαθε τη τέχνη στη Θεσσαλονίκη κοντά στον αείμνηστο φωτογράφο Ιωσήφ Κεσίνη ( «Φώτο – Ζοζέφ» αργότερα φωτογράφο της Νέας Σμύρνης)

Στο χωριό, παράλληλα με ένα μικρό παντοπωλείο άσκησε και το επάγγελμα του φωτογράφου όπου καθιερώθηκε.

Πανηγύρια, γιορτές, γάμοι, βαπτίσεις, βόλτες, στρατός, δραστηριότητες κατοίκων, διασκεδάσεις, μερικές από τις φωτογραφήσεις του.

Υπάρχει αρχείο από το 1952. Την τελευταία δεκαετία της ζωής του σταμάτησε να ασχολείται λόγω κόπωσης και αφιερώθηκε στην άλλη μεγάλη αγάπη του, το ψάρεμα.

Υπήρξε για 50 χρόνια (!) πλανόδιος φωτογράφος.

Γυρνούσε όλα τα χωριά της βόρειας, κεντρικής και ανατολικής Λέσβου.Τον γνώριζαν όλοι με το καλλιτεχνικό του όνομα "ΦΩΤΟ-ΝΙΚ". Η σφραγίδα του υπάρχει σε κάθε σπίτι πίσω από παλιές φωτογραφίες ή σε κάδρα στους τοίχους.

Απεβίωσε το 2012.

 

Ευχαριστούμε τον Στράτο Βαχτσαβάνη - γιο του φωτογράφου -  που μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό

Δείτε φωτογραφίες στην image_gallery στο τέλους του άρθρου

---------

Σημείωση: Μπορείτε να γίνεται μέλη της ομάδας Lesvosoldies στο facebook και να δείτε περισσότερα για το χθες της Λέσβου ή να καταθέσετε το δικό σας υλικό.

Μοιράσου το άρθρο!