Ταξίδι στο Χθες

04/04/2016 - 17:37

Ιωάννης Αντωνίου: ο δημιουργός του «Ακρόπολις», o φωτογράφος της Λέσβου στις αρχές του 20ου αιώνα

yle="text-align: justify;"> 

Συνεχίζουμε το ταξίδι στη Λέσβο του χθες με το έκτο μέρος τους αφιερώματος στους παλιούς φωτογράφους της Μυτιλήνης. Ο Μάκης Μπεκιάρης – δημιουργός της ιστοσελίδας lesvosoldies.gr - μας παρουσιάζει μέσω της τέχνης των φωτογράφων αυτών μοναδικές εικόνες μιας άλλης εποχής που αξίζει να γνωρίσουμε καθώς αποτελούν κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας. Το έκτο  μέρος είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Αντωνίου.

Ιωάννης Αντωνίου

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει στις αρχές του 20ου αιώνα στο Πλωμάρι. Στην συνέχεια πήγε στην Μυτιλήνη όπου και άνοιξε φωτογραφείο συνεταιρικά με τον Σωκράτη Κυριακίδη στην Ελευθερίου Βενιζέλου  με την επωνυμία «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» στα τέλη του 1913. Αρχικά το φωτογραφικό τμήμα είχε αναλάβει ο Τσέχος φωτογράφος Φριτζ Μραζ. Στις φωτογραφίες μέσα στο στούντιο εφάρμοσε την εισαγωγή καθρέπτη μπροστά  από τον φακού ώστε ο πελάτης να μπορεί μόνος του να επιλέγει την στάση στην οποία θα ήθελε να φωτογραφηθεί.

 Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική διατηρώντας ξεχωριστό τμήμα ζωγραφικής στο φωτογραφείο του αναλαμβάνοντας παντός είδους έργα ζωγραφικής όπως ανέφερε ο ίδιος σε διαφημίσεις της εποχής. Διατηρούσε επίσης και τμήμα αγιογραφίας .

Υπάρχει λεύκωμα με ένθετες φωτογραφίες του με τίτλο « Ενθύμιον διωγμών Μικρασιατικού Ελληνισμού 1914 – 1918.

 

 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες  σε gallery (κλικ για μεγέθυνση και λεζάντες) επιλέξτε τη λέξη κλειδί "Οι_φωτογράφοι_της_Λέσβου" για να δείτε όλα τα μέρη τους αφιερώμάτος

Μοιράσου το άρθρο!