Τουρισμός

30/07/2012 - 13:06

Υποσχέσεις για πρόσθετες διευκολύνσεις για το θέμα της βίζας από τον Υπ. Εξωτερικών στο Σηφουνάκη

Μυτιλήνη  τελωνείο

&n

bsp;

 
Κοινοποιείται, ως έχει, η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου, στην επιστολή του Βουλευτή Ν. Σηφουνάκη, σχετική με το ζήτημα της θεώρησης (Βίζα) των τούρκων πολιτών που θέλουν να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.   (βλέπε στο τέλος του άρθρου) 
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Αντιλαμβάνομαι το σύνθετο του προβλήματος λόγω των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, που απορρέουν απ την συμμετοχή μας στην ομάδα κρατών της λεγόμενης «Συνθήκης του Σένγκεν». Μολονότι υπάρχει δυνατότητα σύναψης επί μέρους διακρατικών συμφωνιών (όμορα κράτη) γνωρίζω και οι συμφωνίες αυτές απαιτούν έγκριση των εταίρων μας. Συνεπώς για την εκμετάλλευση του παρατηρούμενου τουριστικού ρεύματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απ την γείτονα χώρα, θα πρέπει να στηριχθούμε και να αξιοποιήσουμε τις βελτιώσεις του συστήματος, όπως τη ρύθμιση για τα «πράσινα» διαβατήρια, την ρύθμιση για ομαδικά ταξίδια νέων, μαθητών αθλητών κλπ, την έκδοση βίζας στα τελωνεία των πέντε νησιών, την δέσμευση του σημερινού Υπουργού για έκδοση βίζας απ’ τα Προξενεία μας εντός 48ώρου, τις οδηγίες για διευκολύνσεις κλπ.
Με την ευκαιρία τάσσομαι αλληλέγγυος στο αίτημα των τουριστικών φορέων, τόσο του Πλωμαρίου, όσο και της Β. Λέσβου (Μήθυμνα, Πέτρα κ.α.)  για δημιουργία «Πύλης» ελέγχου διαβατηρίων στα λιμάνια του Πλωμαρίου και της Πέτρας, τα οποία έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν με απέναντι τουρκικά τουριστικά λιμάνια. Βεβαίως είμαι ενήμερος των αναφυόμενων δυσκολιών, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εκεί λειτουργία των τελωνείων, αλλά θα μπορούσε νομίζω να βρεθεί λύση, εφόσον η σύνδεση των λιμανιών έχει εποχιακό χαρακτήρα (τρίμηνο του καλοκαιριού) θα αφορά κυρίως μετακινήσεις ανθρώπων (τουριστών) και δεν θα διενεργούνται εκεί εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. 
Εκτιμώ ότι τα προβλήματα είναι για να λύνονται και αφού άνοιξε τώρα ο δρόμος προς την τουριστική αγορά της Τουρκίας, η Πολιτεία θα βελτιώνει (στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων) τις παρουσιαζόμενες ελλείψεις. Ασφαλώς και η αρχή της αμοιβαιότητας, πρέπει να διέπει τα όμορα κράτη και τις κοινωνίες των πολιτών τους.» 
 
 
 
Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ κ. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ.pdf 109.7 KB

Μοιράσου το άρθρο!