Υγεία

14/03/2020 - 18:15

38 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα - Στα 228 το σύνολο

Νέες ανακοινώσεις σχετικά με τις εξελίξεις για την εξάπλωση του κοροναϊου στην Ελλάδα έκανε το απόγευμα του Σαββάτου ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Στα 228 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κοροναϊου στη χώρα μας, μετά τα 38 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις που κάνει αυτήν την ώρα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα 22 από τα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση καθώς δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στην Αθήνα.(τα λεγόμενα "ορφανά" κρούσματα)

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του κ.Τσιόδρα τα «ορφανά« κρούσματα ήταν 11, εκ των οποίων τα 9 στην Αθήνα. Σήμερα, τα κρούσματα αυτής της κατηγορίας διπλασιάσθηκαν και τα περισσότερα εντοπίζονται και πάλι στην Αθήνα. Όπως είπε μάλιστα, ο κ.Τσιόδρας  η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα «ορφανό» μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορωνοϊού.  Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 57 άτομα εκ των οποίων οι πέντε είναι διασωληνωμένοι.

Οκτώ άτομα έχουν πάρει εξιτήριο και συνολικά έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 3.400 δείγματα.

Οσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι πάνω από 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. 
 

Σε νέα σύσκεψη για το ζήτημα που έγινε σήμερα, Σάββατο, στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από αύριο, θα γίνεται στις 18.00 ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου για τους δύο νεκρούς που είχαμε σήμερα:

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει για τους δύο νέους θανάτους από το κορονοϊό SARS-CoV-2  αναφέρει ότι πρόκειται για:

90χρονο Έλληνα πολίτη, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί, και για 67χρονο Έλληνα πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, που εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί.

 

Νέα μέτρα

Η κυβέρνηση έλαβε νέα έκτακτα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν την παύση λειτουργίας όσων πτήσεων πραγματοποιούνται από και προς την Ιταλία, καθώς τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με το 50% των επιβατών.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωσή τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Μοιράσου το άρθρο!