Υγεία

10/12/2013 - 06:03

Τετάρτη 11 Δεκέμβρη: Απεργία Ιατρών

trong>Ανακοίνωση της Ένωσης Ε.Σ.Υ. Λέσβου  για την απεργία 11 Δεκέμβρη που αποφάσισε ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, είχαμε νέες περικοπές στην υγεία που θα οδηγήσουν σε δραματική κατάσταση τα νοσοκομεία, το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ασθενείς. Μειώθηκαν κατά 320 εκατ. ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων, κατά 539 εκατ. ευρώ οι παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους, κατά 370 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη, κατά 334 εκατ. ευρώ η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ και κατά 2,2 δισ. ο συνολικός προϋπολογισμός του. Την ίδια ώρα έχουν κλείσει 8 νοσοκομεία, διαλύονται τα δημόσια ψυχιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ με την «αξιολόγηση» των νοσοκομείων της περιφέρειας θα κλείσουν και άλλα. Καταργείται η ειδικότητα των οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Ε.Σ.Υ. και τα νοσοκομεία προώθησαν τα στοιχεία τους στο Υπουργείο, για να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται από πάροχος σε αγοραστή υγείας τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ πάνε για κλείσιμο και το προσωπικό (γιατροί, και εργαζόμενοι), θα μπει σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Στον νέο ΕΟΠΥΥ και στα πλαίσια των σφιχτών κλειστών προϋπολογισμών, οι ασθενείς θα δικαιούνται μία πετσοκομμένη «βασική δέσμη υπηρεσιών υγείας» με στοιχειώδη πακέτα παροχών με ανώτατο όριο (πλαφόν) πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες.

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σε γιατρούς ειδικούς, ειδικευόμενους και αγροτικούς και με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, έχουμε μετακινήσεις εργαζομένων και γιατρών (4 παθολόγοι μετακινήθηκαν από το Βοστάνειο στη Λήμνο) και ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας τους. Προωθούνται η καθιέρωση ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, επί πληρωμή και νέα χαράτσια: 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Οι αγώνες μας είναι η μόνη μας ελπίδα. Το επιτυχημένο συλλαλητήριο στο υπουργείο στις 29 Νοέμβρη των νοσοκομείων Ικαρίας, Μολάων, Λήμνου, των ψυχιατρικών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ έδωσε δύναμη για την συνέχιση του αγώνα. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία τους με καθολική σχεδόν συμμετοχή. Η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, που ξεπέρασε τους 3 μήνες δείχνει το δρόμο. Με αγώνες, συνελεύσεις και συντονισμό, η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ μπορεί να ανατραπεί. Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη απεργούμε γιατροί και εργαζόμενοι στην υγεία.

Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Όχι στην κατάργηση της ειδικότητας των οδηγών – πληρωμάτων ασθενοφόρου. Όχι στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Κανένα Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει, ή να μην υποβαθμιστεί. Ενίσχυσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών. Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών.

Ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενταγμένο στο ΕΣΥ. Ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, αρχικά με μετατροπή και 24ωρη λειτουργία των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, όπου υπάρχουν. Ενίσχυση του οικογενειακού γιατρού ως βασικής, όχι όμως αποκλειστικής πύλης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενιαίες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζομένους στην υγεία, με μονιμότητα και με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό (κρατικοκεντρικό και όχι ασφαλιστικοκεντρικό).


ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!