Υγεία

23/07/2013 - 05:58

Τετάρτη 24 Ιουλίοιυ: απεργία Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου και συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Καλούμε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ εργαζομένων στο προαύλιο του ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ, 10:30 πμ

Συνάδελφοι,

Το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων Νοσοκομείων είδε το φως της δημοσιότητας.  Το σχέδιο προβλέπει  να μετατραπούν  σε πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και το Νοσοκομείο Πατησίων. Η Πολυκλινική θα εκδίδει πιστοποιητικά υγείας και θα έχει ιατρεία ημέρας, ενώ το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας κλείνει. Το Σπηλιοπούλειο θα λειτουργήσει ως κέντρο ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής και το Αμαλία Φλέμινγκ γίνεται κέντρο αποκατάστασης. Άμεσα στα έξι νοσοκομεία θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας συνολικά 1.342 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και 300 γιατροί.

Αυτή είναι η αρχή για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2500 εργαζόμενοι στο Ε.Σ.Υ μέχρι το 2014. Για να κλείσουν 10.000 κλίνες, από τις 34.500 που υπάρχουν σήμερα. Η αναγκαστική «διαθεσιμότητα» γιατρών και νοσηλευτών θα γενικευτεί, με πρόσχημα τις συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων και θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις. Σχεδιάζεται κατάργηση του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που θα οδηγήσει σε νέα μείωση μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ, υπό το πρόσχημα παροχής δυνατότητας να ασκήσουν ιατρική σε ιδιωτικό ιατρείο. Θα επιχειρηθεί πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με προσπάθεια να εγκατασταθεί η στάση πληρωμών στις εφημερίες ως μόνιμη πρακτική. Η τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας δείχνει πως είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η αντιδραστική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

Την ίδια ώρα στο Βοστάνειο και τα Κέντρα Υγείας εργαζόμαστε σε απαράδεκτες συνθήκες με καθημερινές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, φύλακες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κτλ). Καμιά πρόσληψη γιατρού δεν προχωρά, εκτός ελαχίστων επικουρικών. Οι ελλείψεις ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών, οδηγεί σε υπερκόπωση των γιατρών που συνεχίζουν να εργάζονται με περικοπές στις δεδουλευμένες εφημερίες. Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου, που αναμένεται να εφαρμοστεί, οδηγεί σε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και κλινικών, σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του Βοστανείου. Σχεδιάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του νοσοκομείου (τμήμα προμηθειών, σίτιση κτλ).

Τρία χρόνια μας λένε «μνημόνιο ή χάος». Κι αντί να σωνόμαστε βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι βιομήχανοι που έχουν εργάτες φτηνούς χωρίς δικαιώματα, οι τραπεζίτες που καλύπτουν τις φούσκες τους με τα δάνεια που πληρώνουμε εμείς και οι τοκογλύφοι που βγάζουν αστρονομικά κέρδη πάνω στα ερείπια της κοινωνίας. Ο αγώνας στην ΕΡΤ και το μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης προκάλεσε ένα σημαντικό ρήγμα στην κυβέρνηση. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το ρήγμα δρόμο ανατροπής. Χρειάζεται πανεργατικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή της κυβέρνησης και συνολικά της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ, που έχει σαν μοναδικό στόχο να φορτώσει την ιστορική κρίση του καπιταλισμού στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Απαιτούμε:

Άμεση πληρωμή των περικομμένων ποσών από τις δεδουλευμένες εφημερίες. Προχωράμε και σε δικαστική διεκδίκηση τους. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του Βοστανείου και των Κέντρων Υγείας.

Καμιά συγχώνευση κλινικών, καμιά μείωση κλινών. Να αποσυρθεί ο οργανισμός συρρίκνωσης του Βοστανείου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του Νοσοκομείου.

Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών, που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών με προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών σε ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς. Προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Να ανακληθούν όλες οι περικοπές του ιατρικού μισθολογίου. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθοί, στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άνεργους και ανασφάλιστους. Κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

Ταυτόχρονα καλούμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας σε μαζική συμμετοχή στη Συνάντηση Συντονισμού των Σωματείων στην Υγεία, της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου και της Ικαρίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Ιουλίου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης και συντονισμού με τους χρήστες υγείας, τους κοινωνικούς φορείς και τα Σωματεία Εργαζομένων. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. 

Μυτιλήνη, 22 Ιουλίου 2013

ΕΝΩΣΗ     ΙΑΤΡΩΝ     Ε.Σ.Υ.      ΛΕΣΒΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!