Αφιερώματα

09/10/2022 - 17:11

Κυριάκος Παπαδόπουλος: Ο λιμενικός που έγινε παράδειγμα αυταπάρνησης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Ο ήρωας του Αιγαίου, Κυριάκος Παπαδόπουλος έφυγε  από τη ζωή στις 9 Οκτωβρίου 2018, σε ηλικία μόλις 44 ετών από ανακοπή καρδιάς. Πρόλαβε, ωστόσο, με τη δράση του, να γίνει το πρόσωπο μιας Ελλάδας, που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

 

Η ήρωας του Αιγαίου, όπως αποκαλείτο, σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016.

Έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Οικογενειάρχης με δύο παιδιά, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε».

Δείτε το βίντεο με το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη:

https://www.news247.gr/

Μοιράσου το άρθρο!