Αγροτικά - Αλιεία

24/08/2021 - 06:38

Με βαλανολιά και υιοθεσία ελιάς το business plan του ελαιώνα Λέσβου

Τέταρτη γενιά παραγωγών θέλει να μυήσει τον καταναλωτή στη διαδικασία από το χωράφι μέχρι να γίνει το ελαιόλαδο.

Το φθινόπωρο του 2019 η Ειρήνη Χατζηδηµητρίου ήρθε να µετουσιώσει την παραγωγική ενασχόληση της οικογένειάς της στο ελαιόλαδο σε επώνυµο προϊόν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δηµιουργήθηκε η mia elia µε έδρα τον Τρύγονα της Λέσβου. Εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά της οικογένειας µε δραστηριότητα στο ελαιόλαδο η Ειρήνη Χατζηδηµητρίου και ο σύζυγός της Σίµος Ταγιάς εκτός από την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου, συνέδεσαν την πρωτογενή παραγωγή µε τη δυνατότητα να µπορεί ο οποιασδήποτε να υιοθετεί ένα ελαιόδεντρο και να γίνεται γνώστης και κοινωνός της διαδροµής που ακολουθεί ο καρπός της ελιάς από το χωράφι έως και την έκθλιψη και τυποποίησή του. «Πηγαίνοντας πίσω στα χρόνια και στις γενιές που προηγήθηκαν, ο προπάππους, ο παππούς και ο πατέρας µου ήταν ελαιοπαραγωγοί», αφηγείται η Ειρήνη Χατζηδηµητρίου. «Επιθυµία µας ήταν να µεταφέρουµε σε όσους αγοράζουν το προϊόν την εικόνα της παραγωγής και να µυήσουµε τους ανθρώπους σε κάτι που ίσως για εµάς θεωρείται δεδοµένο. Επιθυµία µας ήταν να δείξουµε πώς γίνεται η συγκοµιδή του καρπού και τι κάνουµε καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της ελιάς έως ότου γίνει το ελαιόλαδο. Μας ενδιέφερε αυτός που αγοράζει το λάδι µας να γνωρίζει τον παραγωγό του και να έχει µία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα γι’ αυτό που βάζει στο πιάτο του και όχι απλά να αποκτά κάποιος ένα προϊόν από το σούπερ µάρκετ», εξηγεί η ίδια.

 

Η οικογένεια Χατζηδηµητρίου ελαιοποιεί κατά κύριο λόγο την τοπική ποικιλία ελιάς, κολοβή ή βαλανολιά καθώς και την αδραµυτιανή ή αλλιώς αϊβαλιώτικη, ποικιλία που προέρχεται από το Αδραµύττιο της Μικράς Ασίας και η παραγωγή της εντοπίζεται κυρίως στη Λέσβο.

ρ

 

ΟΙ ΔΎΟ ΕΛΑΙΏΝΕΣ ΚΟΥΜΑΡΙΈΣ ΚΑΙ ΒΕΡΆΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΔΈΝΤΡΑ ΠΡΟΣ ΥΙΟΘΕΣΊΑ

Τα δέντρα που υιοθετούνται προέρχονται από δύο διαφορετικούς ελαιώνες. Ο πρώτος εξ αυτών, ο Ελαιώνας Κουµαριές, λαµβάνει το όνοµά του από τις κουµαριές που τον περιβάλλουν και ο δεύτερος, ο Ελαιώνας Βεράντα, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου µε θέα το χωριό του Τρύγονα. Έλαβε το όνοµά του από τις πεζούλες που συγκρατούν τα δέντρα και δηµιουργούν µία εικόνα τοπίου που προσοµοιάζει σε βεράντα.

Το ελαιόλαδο mia elia προορίζεται κυρίως για την Αµερική αλλά και για τις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερµανία και η Γαλλία, ενώ ταξιδεύει και σε αραβικά κράτη όπως το Ντουµπάι. Η διάθεσή του στην ελληνική αγορά είναι προς το παρόν περιορισµένη. «Στο εσωτερικό πωλείται σε ένα κατάστηµα delicatessen στην Τήνο, ενώ βρισκόµαστε σε συζητήσεις για τη διάθεσή του στη Σαντορίνη και την Αθήνα και προσεχώς θα είναι διαθέσιµο και στη Μυτιλήνη καθώς ένα από τα τοπικά καταστήµατα προχώρησε στην υιοθεσία ενός δέντρου ελιάς, έχοντας το δικαίωµα να αποκτήσει το ελαιόλαδο που παράγει το συγκεκριµένο ελαιόδεντρο. Το πρόγραµµα υιοθεσίας δεν απευθύνεται µόνο σε ιδιώτες αλλά και σε καταστήµατα λιανικής, ωστόσο προτεραιότητά µας αποτελούν οι ιδιώτες. Θα σας αναφέρω δύο χαρακτηριστικές κινήσεις υιοθεσίας. Στην πρώτη ένας άνδρας χάρισε την υιοθεσία του δέντρου στη γυναίκα του ως δώρο επετείου και στη δεύτερη περίπτωση το υιοθέτησε ένας σύζυγος όταν γέννησε η γυναίκα του το δεύτερο παιδί τους. Ο πρώτος από τη Γερµανία και ο δεύτερος από το Μαϊάµι».

Στα προσεχή βήµατα του mia elia είναι να εντάξει ένα ακόµα κτήµα, τα δέντρα του οποίου θα είναι διαθέσιµα προς υιοθεσία. Επιπλέον όπως λέει η Ειρήνη Χατζηδηµητρίου πρόκειται να κυκλοφορήσει και ένα ακόµη ελαιόλαδο από τις υπάρχουσες ποικιλίες, για το οποίο θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ελαιοποίησης.

 

Πηγη: agronews.gr

Μοιράσου το άρθρο!