Editorial

21/09/2015 - 07:17

Αποχή και Χρυσή Αυγή οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στη Λέσβο

Δ

εν ξέρουμε αν χθες βράδυ οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο πανηγύρισαν. Όταν έχεις δύο ναυάγια στο σπίτι σου και τρία πτώματα  (δύο ανήλικων παιδιών και μια γυναίκας) και δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες  μάλλον είναι δύσκολο να πανηγυρίσεις.
Ασφαλώς και μεγάλος νικητής των εκλογών σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λέσβο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αν και κέρδισε οριακά την πρώτη θέση μάλλον δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει.  Σε απόλυτους αριθμούς έχασε 4.000 περίπου ψηφοφόρους  ή αλλιώς  4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.  Το ίδιο όμως ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία.  2500 ψηφοφόροι του Ιανουαρίου δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.  Απώλειες και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχασαν περίπου  800 ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τους ίδιους περίπου ψηφοφόρους χάνει και   το  Ποτάμι.   Μικρότερες οι απώλειες για το ΚΚΕ.


Η απάντηση στο ερώτημα που πήγαν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι μας τη δίνουν τα συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Χρυσή Αυγή και αποχή είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στη Λέσβο. Η Χρυσή Αυγή διπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά της στο Νομό Λέσβο , είναι η 4η εκλογική δύναμη.  Σε απόλυτους αριθμούς κέρδισε 1500 επιπλέον ψήφους.  Το προσφυγικό και αστοχίες στους χειρισμούς από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έδωσαν ψήφους στη Χρυσή Αυγή.  Νικητής στη Λέσβο και η Ένωση Κεντρώων, τριπλασιασμός ποσοστού  - 700 παραπάνω ψήφοι.


ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κράτησαν τις δυνάμεις του  Ιανουαρίου 2015.


Οι υπόλοιπες απώλειες των κομμάτων εξηγούνται αν δούμε τα νούμερα της αποχής.  Ο Νόμος Λέσβου είναι στις 5 πρώτες περιοχές με την μεγαλύτερη απόχη.  Μεγαλύτερη αποχή εμφανίζεται στη Φλώρινα, όπου δεν προσήλθε στις κάλπες το 66,70% των ψηφοφόρων, στην Κεφαλονιά με αποχή 61,07%, στη Λακωνία με 60,50%, στη Λέσβο με 60,37%, στην Ευρυτανία με 58,75%.  Σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου 4.858 δημότες της Λέσβου επέλεξαν  να μην ψηφίσουν! Όσο κι αν το ποσοστό της αποχής δείχνει υπερβολικό στη Λέσβο ( θέματα που αφορούν την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων) οι απόλυτοι αριθμοί όσων ψήφισαν καταγράφουν την τάση για αποχή. Οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν κουράσει τους πολίτες και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 3,2% στο Νομό Λέσβου και ποσοστό 2,86 πανελλαδικά μένει εκτός Βουλής και ο Γιάννης Ζερδελής δεν θα είναι πλέον Βουλευτής Λέσβου καθώς τη θέση του στο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Γιώργος Πάλλης.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα για κάθε δημοτική ενότητα της  Λέσβου
 

Μοιράσου το άρθρο!