Editorial

17/09/2015 - 07:17

Αυτοί θα είναι οι νέοι Βουλευτές στο Νομό Λέσβου (;)

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Λέσβο και ακόμη δεν καταλάβαμε ότι έχουμε εκλογές. Χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις , χωρίς επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των κομμάτων, χωρίς τη μάχη του σταυρού.  Άχρωμες εκλογές. 
Ο δρόμος του 3ου Μνημονίου έχει αποδειχθεί μονόδρομος (με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων).  Όλοι περιμένουν ένα δύσκολο χειμώνα.  Οι ελπίδες των προεκλογικών σποτ μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο μπορούν να ακουστούν.
Στη Λέσβο μάλλον ξέρουμε από τώρα τους Βουλευτές που θα εκλεγούν.  Τα 3 πρώτα βγάζουν από ένα Βουλευτή (αν δεν υπάρξουν ακραία σενάρια με μεγάλες διαφορές  μεταξύ των δύο πρώτο κομμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο και υψηλά υπόλοιπα κομμάτων από τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου).  
 

Στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο Νομό Λέσβου ποσοστό 32,94% και η Νέα Δημοκρατία 30,94%. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει την πρωτιά ή όχι στο Νομό ελάχιστη σημασία έχει. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία εκλέγουν από ένα Βουλευτή στο Νομό Λέσβου. Γιώργος Πάλλης και Χαράλαμπος Αθανασίου αντίστοιχα έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους  (αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή).  ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία θα διατηρήσουν την έδρα τους στο Νομό Λέσβου. Εκτίμηση πάντως είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στη Λέσβο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διαρροή προς τη Λαϊκή Ενότητα. 

Τρίτο κόμμα στο Νομό Λέσβου τον Ιανουάριο ήταν το ΚΚΕ με 10,81% , τέταρτο κόμμα  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  με 5,3% και πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 5,12%.  Ποιος μπορεί να απειλήσει το ΚΚΕ και να χάσει την έδρα του στο Νομό Λέσβο; Μα φυσικά η Λαϊκή Ενότητα.  Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Γιάννης Ζερδελής είναι το δυνατό χαρτί της Λαϊκής Ενότητας στη Λέσβο. Ο Γιάννης Ζερδελής , πρώην Βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, έχει ισχυρή αποδοχή από τον κόσμο της Λέσβου και σίγουρα η υποψηφιότητά του υπερτερεί  έναντι της υποψηφιότητας του Γιώργου Πάλλη από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορέσει λοιπόν η Λαϊκή Ενότητα να περάσει στα ποσοστά το ΚΚΕ στη Λέσβο; Μπορεί να έχει ποσοστό πάνω από 10%;  Η άποψή μας είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο αν κρίνουμε με βάση τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκόποι στη Λαϊκή Ενότητα σε πανελλαδικό επίπεδο και το ΚΚΕ θα διατηρήσει την έδρα με το Σταύρο Τάσσο.
Επομένως ίσως να είναι από τις ελάχιστες στιγμές που μάλλον ξέρουμε τους νέους Βουλευτές της Λέσβου και το ενδιαφέρον πλέον παίζει σε πανελλαδικό επίπεδο για το ποιος θα έχει την πρωτιά.
Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ) Σταύρος Τάσσος (ΚΚΕ)  να ετοιμάζουν Βουλευτικά κουστούμια…
 
ΥΓ να μην ξεχνάμε ποτέ όμως ότι η κάλπη πάντα μπορεί να μας εκπλήξει….  
 

Μοιράσου το άρθρο!