Editorial

10/02/2014 - 06:33

Editorial - Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

yle="text-align: justify;">Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματική Σαλιγκαροτροφία» που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Είναι θετικό ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία και ελπίζουμε να συνεχιστεί και σε άλλους τομείς του αγροτικού χώρου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετοί μύθοι τόσο για την σαλιγκαροτροφία όσο και για νέες καλλιέργειες (πχ ιπποφαές, αλόη, στέβια, γκότζι μπέρι, μύρτιλο). Βασικό συστατικό αυτών των μύθων είναι οι υψηλές αποδόσεις και το γρήγορο κέρδος. Με τη βοήθεια εντύπων και ιστοσελίδων του αγροτικού χώρου αυτοί οι μύθοι εξαπλώνονται και αρκετοί αγρότες του νησιού μας αναζητούν διέξοδο στις νέες καλλιέργειες. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι αρκετά από αυτά τα δημοσιεύματα είναι πληρωμένα από εταιρείες που ασχολούνται με την πώληση φυτών ή το "στήσιμο"  νέων καλλιεργειών. Η αναζήτηση των αγροτών ασφαλώς και δεν κάνει κακό. Αρνητικό είναι να πιστεύεις σε «παραμύθια». Η ελιά έχει πάψει εδώ και χρόνια να έχει την αξία που είχε κάποτε. "Κάποτε σε μια καλή ελαιοκομική περίοδο έχτιζες σπίτι" λένε οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου. "Σήμερα απλά επιβιώνεις!" . Ασφαλώς και έχει έρθει η εποχή να συνδυάσουμε τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς στο νήσι μας και με άλλες καλλιέργειες.  Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ούτε τόσο εύκολα και ούτε θα μας κάνει πλούσιους η όποια νέα καλλιέργεια!
Οι νέες καλλιέργειες στο νησί μας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Λέσβος είναι νησί και αυτό μας προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, αυξημένο κόστος μεταφοράς, περιορισμοί στη μεταφορά νωπών ευπαθών προϊόντων, «κλειστό» οικοσύστημα.
Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με νέες καλλιέργειες θα πρέπει να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή αν η καλλιέργεια ευδοκιμεί στη Λέσβο, αν θα έχει τις ίδιες αποδόσεις, αν είναι εφικτή η μεταφορά των προϊόντων στην ηπειρωτική Ελλάδα λόγω ευπάθειας και τέλος αν έχουν βρει δίκτυο πώλησης των προϊόντων. Δεν ξεκινάμε μια νέα καλλιέργεια χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει δίκτυο πώλησης!
Να βλέπουμε την πραγματικότητα και να προβλέπουμε το αύριο. Αν ξαφνικά όλοι οι αγρότες ασχοληθούν με νέες καλλιέργειες τότε δεν θα έχουμε τα βασικά αγροτικά προϊόντα!  Πριν ασχοληθούμε με τις νέες καλλιέργειες καλό είναι να κάνουμε έρευνα να δούμε σε ποια αγροτικά προϊόντα υστερεί το νησί μας και αν μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε εδώ. Δεν είναι τυχαίο ότι τους χειμερινούς μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό κηπευτικών που αγοράζουμε προέρχεται από περιοχές εκτός Λέσβου.
Το ζητούμενο είναι οι αγρότες να έχουν υπεύθυνη ενημέρωση. Και η υπεύθυνη ενημέρωση μπορεί να γίνει μόνο από θεσμικούς φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που δεν έχουν σκοπό το κέρδος ή την παραπλάνηση των αγροτών.

 

(φωτογραφία: ιπποφάες)

Μοιράσου το άρθρο!