Editorial

31/03/2014 - 06:36

Editorial - Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

trong>Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014
Δύσκολη δουλειά να είσαι Βουλευτής της Κυβερνητικής πλειοψηφίας. Να πρέπει να ψηφίσεις το νέο πολυνομοσχέδιο που ουσιαστικά είναι ένα νέο «μνημόνιο». Παύλος Βογιατζής και Νίκος Σηφουνάκης έκαναν για άλλη μια φορά το «χρέος» τους ως προς την Κυβέρνηση. Ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο. Κάτι διαφωνίες του Νίκου Σηφουνάκη για το γάλα «εξαφανίστηκαν» μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές της Κυβέρνησης  για το συγκεκριμένο θέμα.
Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογούμε είναι πλέον ολοένα και πιο αυταπόδεικτο ότι οι Βουλευτές (και περισσότερο οι Βουλευτές της επαρχίας) δεν έχουν καμία δύναμη. Δεν είναι βέβαιο ότι προλαβαίνουν να διαβάσουν νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων που τους δίνονται μερικές ώρες πριν από την ψήφισή τους. Μάλιστα έχουμε δει και φαινόμενα τοπικοί Βουλευτές να κάνουν επερώτηση στη Βουλή για θέματα που έχουν ψηφίσει… Η Δημοκρατία μας νοσεί… Δεν αμφισβητούμε τις αγνές προθέσεις των κυρίων Βογιατζή και Σηφουνάκη. Δυστυχώς και για αυτούς και για εμάς έχουν μπει στο «χορό της  Τρόικας και των μνημονίων» και είναι υποχρεωμένοι να «χορέψουν». Το αν αυτός ο χορός θα είναι του «Ζαλόγγου»  θα το δείξει η ιστορία. Ασφαλώς και ια περιμέναμε να είχαμε Βουλευτές με άποψη και να μην είναι τόσο μαριονέτες ενός πολιτικού συστήματος που μάλλον βουλιάζει.
Αλλά ας δούμε τι σημαίνει το «πολυνομοσχέδιο» που ψηφίστηκε χθες βράδυ μετά από πολλές περιπέτειες (πρόταση μομφής ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Οικονομικών, αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή):

  • Νέες μειώσεις μισθών και παράλληλα πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων).
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, με τα ασφαλιστικά ταμεία στα όρια της χρεοκοπίας
  • Νέες περικοπές για τις συντάξεις πείνας
  • Νομιμοποίηση του λοκ άουτ και ασφυκτικό περιορισμό στα όρια της κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας
  • Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (κάτι που θα ευνοήσει ειδικά τους τραπεζίτες και μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο)
  • Ενίσχυση των μεσαζόντων για εύκολες εισαγωγές
  • Μεταφορά μέρους τους τζίρου, ειδικά στο φάρμακο και το γάλα, σε πολυεθνικές και αφεντικά των Super Markets
     

Μοιράσου το άρθρο!