Editorial

09/12/2013 - 05:59

Editorial - Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013
Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες για να καταρρεύσει το σενάριο της παναριστεράς με την υποψηφιότητα του Στράτου Γεωργούλα για τη θέση του Δημάρχου Λέσβου και τη συγκρότηση της δημοτικής κίνησης με την ονομασία «Ο άλλος δρόμος». Μια καθαρά κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως κίνηση στήριξης από όλη την Αριστερά. Οι αντιδράσεις σε έντονο ύφος και από ΚΚΕ και από ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η αγωνία των υποψηφίων και των κομμάτων να παρουσιάζουν όλους τους υποψηφίους ως ανεξάρτητους και ως ακομμάτιστες επιλογές είναι διαχρονική. Το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο ή στην όποια δημοτική κίνηση υπάρχουν πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους δεν σημαίνει ότι τα κόμματα έχουν μπει στην άκρη και ότι οι υποψήφιοι είναι ακομμάτιστοι. Εξάλλου οι εκλογές πάντα έχουν πολιτικό χρώμα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιγράφει λογικές του κακού ΠΑΣΟΚ. Πρώτα βρίσκουμε τον υποψήφιο και μετά κάνουμε μια πολιτική κίνηση να τον στηρίξει. Πόσο μπορεί να πουλήσει αυτό το «παραμύθι» της «αυθόρμητης» στήριξης από ομάδα πολιτών; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κάνει τη διαφορά πρώτα θα παρουσίαζε το πλαίσιο αρχών και θέσεων. Στη συνέχεια θα ζητούσε από τους πολίτες να επιλέξουν τον υποψήφιο που μπορεί να εκφράσει αυτό το πλαίσιο. Το αντίστροφο είναι αυτό που κάνουν όλα τα κόμματα της εξουσίας. Από την άλλη θα σκεφτεί κάποιος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κόμμα εξουσίας... «θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει».
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (έστω και ανεπίσημα) έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα πριν ακόμη κλείσει το θέμα με την αναθεώρηση του Καλλικράτη στη Λέσβο. Αλήθεια τι θα σκεφτεί ο Υπουργός Εσωτερικών; «Αφού έχετε βρει υποψηφίους για όλο το Δήμο Λέσβου τι αλλαγές  θέλετε ... μείνετε σ’ αυτό που είστε».  Βγάζουμε για άλλη μια φορά μόνοι μας τα ματιά. Αλήθεια γιατί τόση βιασύνη να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα;  Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει.
Και μια λεπτομέρεια το όνομα της δημοτικής κίνησης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ο άλλος δρόμος» υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες ως ιστοσελίδα πολιτικού (αριστερού)προβληματισμού.... oallosdromos.gr   Να υποθέσουμε ότι είναι διαβολική σύμπτωση;  Επίσης δημοτικές κινήσεις με το όνομα «άλλος δρόμος» υπήρχαν και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και είχαν φιλικές σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ.  Διαβολική σύμπτωση;  
Τελικά στη Λέσβο δεν έχουμε προς το παρόν έναν «άλλο δρόμο». Έχουμε τον ίδιο δρόμο που πασχίζουμε να τον πλασάρουμε ως  άλλο δρόμο. Πάντως το ξεκίνημα της συγκεκριμένης δημοτικής κίνησης ήταν ότι χειρότερο. Επικοινωνιακά έχουν αποτύχει. Ελπίζουμε η διακήρυξή τους να έχει περισσότερη ουσία.
Διαβάζουμε ότι έρχονται (με κάθε επιφύλαξη) και άλλες υποψηφιότητες για το Δήμο Λέσβου(αφού πρώτα μάθουμε αν θα γίνει αναθεώρηση του Καλλικράτη ή όχι): Γιώργος Φλώρος, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Βουνάτσος, Παντελής Πατερέλλης(;).    Σε λίγο δεν θα μας χωράει ο δρόμος... ευτυχώς που υπάρχει «ο άλλος δρόμος» (λέμε τώρα...)

 

φωτογραφία : Όχι δεν σχεδιάσαμε το λογότυπο της νέας δημοτικής κινησής της Λέσβου "ο άλλος δρόμος"....  στη φωτογραφία είναι το λογότυπο ιστοσελίδας αριστερού προβληματισμού που υπάρχει εδώ και μήνες στο διαδίκτυο!!!!

Μοιράσου το άρθρο!