Editorial

13/11/2014 - 07:28

Editorial - Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

yle="text-align: justify;">
Χθες ήταν η μέρα της απογοήτευσης. Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας έμειναν με την ελπίδα  πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης 2014.  Η χθεσινή «σφαγή» δεν έχει προηγούμενο. Πάντα υπήρχαν προβλήματα στις πληρωμές αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες 7.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας έμειναν εκτός πληρωμών ή πήραν ψίχουλα σε σχέση με την αξία των δικαιωμάτων.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά ουσιαστικά όλους καλό είναι να δοθούν εξηγήσεις από τους υπευθύνους (ΕΑΣ Λέσβου και ΟΠΕΚΕΠΕ). Μέχρι χθες αργά το βράδυ κανείς δεν βγήκε να ενημερώσει επίσημα τους δικαιούχους. Αντίθετα τους ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο και τους αναγκάζουν να περιμένουν στην ουρά είτε στο γραφείο ΟΠΕΚΕΠΕ Μυτιλήνης είτε στα γραφεία της Ένωσης.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τα προβλήματα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων. Ένα πρόβλημα που μας υποσχέθηκαν το 2013 ότι διορθώθηκε αλλά τελικά τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Σ’ αυτό το πρόβλημα προστέθηκε τώρα και το πρόβλημα της διαχείρισης  των αιτήσεων από την ΕΑΣ Λέσβου αφού είτε από αμέλεια είτε από λάθος δικός τους δεν «τραβήχτηκαν» από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μισθωτήρια και μητρώα ζωικού κεφαλαίου. Βέβαια η ΕΑΣ Λέσβου θα εισπράξει τα χρήματα από τους παραγωγούς ανεξάρτητα αν θα πληρωθούν ή όχι. Ευθύνη δεν υπάρχει. Ασφαλώς και το πρόβλημα αυτό θα διορθωθεί αλλά όταν έχεις ανάγκη τα χρήματα δεν μπορείς να ζεις με την αναμονή και την αβεβαιότητα. Το επόμενο σοβαρό πρόβλημα είναι τα επικαλυπτόμενα αγροτεμάχια. Κτήματα δηλαδή που δηλώνονται όλα ή ένα τμήμα τους από περισσότερους παραγωγούς. Πολλές φορές αυτό γίνεται και εν αγνοία των παραγωγών. Εδώ είναι ο ορισμός της αποτυχίας για τη Λέσβο. Σχεδόν 10 χρόνια μετά που ξεκίνησε η Ενιαία Ενίσχυση δεν καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε τα αγροτεμάχια του νησιού μας. Μπαλώματα και ξανά μπαλώματα.  Να μην μιλήσουμε για τα βοσκοτόπια που χρόνια τώρα «κοιμόμασταν» και δεν πήραμε είδηση τι ψήφιζαν για μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν σ’ αυτό το νησί είχαμε τακτοποίηση μόνοι μας μερικά απλά ζητήματα δεν είχαμε αυτά τα τραγικά προβλήματα.
Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε τι χθεσινή δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζερδελή που ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού. Κλασικές πολιτικές κορώνες για να ικανοποίησει τα αυτιά των ψηφοφόρων. Και από γνώση για το θέμα μηδέν. Τα έβαλε με το Υπουργείο και μόνο με το κακό Υπουργείο που δεν πληρώνει τους «παραγωγούληδες». Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου εδώ και χρόνια έχει περίεργες σχέσεις με την ΕΑΣ Λέσβου....ποτέ δεν κάνει κριτική στην ΕΑΣ Λέσβου! Γιατί άραγε;  Πάντα φταίνε οι άλλοι;
 

Μοιράσου το άρθρο!