Editorial

12/10/2013 - 06:45

Editorial - Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου 2013

>Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου 2013
Το μεγάλο πάρτι με την ονομασία «Αναθεώρηση του Καλλικράτη στη Λέσβο» ξεκίνησε. Τις επόμενες ημέρες θα ζήσουμε στιγμές μοναδικές.
Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη έκπληξη. Η έδρα του Δήμου Ταξιάρχη (περιλαμβάνει τις ενότητες Μήθυμνας - Πέτρας - Μανταμάδου - Αγίας Παρασκευής) θα είναι η Αγία Παρασκευή. Η εξήγηση είναι ότι η επιλογή της έδρας έχει γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια και σωστά η Αγία Παρασκευή θα είναι η έδρα του νέου Δήμου. Ποιος όμως σκέφτηκε να ενώσει την Αγία Παρασκευή με το Μόλυβο και όχι με την Καλλονή; Πως είναι δυνατόν η ναυαρχίδα του τουρισμού της Λέσβου, ο Μόλυβος να μην είναι έδρα του Δήμου;
Στον Πολιχνίτο και στην Αγιάσο άρχισαν οι πρώτες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι η έδρα του Δήμου Ολύμπου θα είναι στο Πλωμάρι. Ας φτιάξουν πρώτα τους δρόμους Σταυρός – Αμπελικό και Αγιάσος – Μεγαλοχώρι και μετά ας κάνουν έδρα το Πλωμάρι. (Ακόμη και το Πλωμάρι διαμαρτύρεται... ο Σύλλογος Πλωμαριτών Αθήνας ζητάει πλήρη αυτονομία: το Πλωμάρι να είναι μόνο του αυτόνομος Δήμος!!!! )
Και σε τελική ανάλυση γιατί επιλέχτηκε η λύση των τεσσάρων Δήμων και όχι των τριών όπως ήταν οι τρεις επαρχίες του νησιού. Αλλά ας μην παίξουμε και εμείς την κολοκυθιά με τον αριθμό των Δήμων. Γιατί η ουσία είναι άλλου...
Η Ρόδος! Στη Ρόδο είναι «κρυμμένο» το μυστικό. Η Ρόδος δεν θέλησε και ούτε ζήτησε να διασπαστεί σε μικρότερους Δήμους. Γιατί άραγε; Όλοι αυτοί που μιλάνε για τον «Κακοκράτη», για το «Δήμο –Τέρας» στη Λέσβο δεν τους αρέσει να μιλάνε για τη Ρόδο! Γιατί η Ρόδος έχοντας επενδύσει στον τουρισμό και έχοντας εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια ξέρει τι σημαίνει «οικονομία κλίμακας». Γνωρίζει τη δυναμική που έχει ο μεγάλος ενιαίος και ισχυρός Δήμος. Εμείς εδώ στη Λέσβο όλα αυτά τα χρόνια του Καλλικράτη δεν ακούσαμε ούτε μια καλή κουβέντα για την ενοποίηση των Δήμων του νησιού μας.
Αν κάποιος έβγαινε και έλεγε ότι η Λέσβος δεν έχει ανάγκη την αναθεώρηση του Καλλικράτη αλλά έχει ανάγκη ικανούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες θα τον κοιτούσαν περίεργα... γιατί το σλόγκαν του «Κακοκράτη» έχει γίνει συνείδηση ενός ολόκληρου νησιού. Και πίσω από αυτό το σλόγκαν κρύβονται ανικανότητες προσώπων και αστοχίες επιλογών.
Όσοι χαίρονται με το νομοσχέδιο που είναι αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση ας κάνουν λίγο υπομονή... Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν θα ψηφιστεί. Οι πρώτες διαφωνίες άρχισαν να ακούγονται δυνατά! Και αν ψηφιστεί ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αυτό που έρχεται είναι το καλύτερο. Πολλά τα θέματα που πρέπει να λυθούν και το Νομοσχέδιο είναι μάλλον προχειροδουλειά! Το σημαντικότερο βέβαια είναι τα πρόσωπα που θα επιλέξουμε να υλοποιήσουν την αναθεώρηση του Καλλικράτη στη Λέσβο και να δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι πόροι της ανήκουν.

Με ή χωρίς αλλαγές στον Καλλικράτη, μ' έναν ή με περισσότερους Δήμους ... καλό Σαββατοκύριακο!

Μοιράσου το άρθρο!