Editorial

15/04/2015 - 19:24

Editorial - Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

style="text-align: justify;">Οι μετανάστες και πάλι σε πρώτο πλάνο. Η Μυτιλήνη «πρωτεύουσα» των μεταναστών. Πολιτικοί αρχηγοί στη Λέσβο για τους μετανάστες. Συζητήσεις για τους μετανάστες. Ένα θέμα που απασχολεί το νησί εδώ και χρόνια. Και θα το απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη όσο υπάρχουν άνθρωποι στο κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Ασφαλώς και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το νησί μας και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και το νησί μας είναι πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
Οι μεταναστευτικές ροές αυξάνουν. Κάθε μέρα νέο ρεκόρ από τις αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο. Και πάνω στα ταλαίπωρα σώματα των μεταναστών βλέπουμε και πολιτικές αντιπαραθέσεις και ΔΕΝ βλέπουμε  πόσα χρήματα διακινούνται. Αν σκεφτούμε ότι ο κάθε πρόσφυγας πληρώνει από 2.000 έως 9.000 ευρώ για περάσει τα θαλάσσια σύνορα και να έρθει στο νησί μας τότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνουν καθημερινές αφίξεις 100-200 μεταναστών στη Λέσβο. Άραγε τοπικοί συνεργάτες των δουλεμπόρων υπάρχουν;
Η επιλογή της Κυβέρνησης να ιδρύσει Ειδικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα που όμως δεν πρέπει να συνοδευτεί από διφορούμενες δηλώσεις και αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αυξημένες ροές μεταναστών δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Είναι συγκυρίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και ανθρωπισμό. 
Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι όσοι έρχονται στο νησί μας δεν έρχονται από επιλογή αλλά από ανάγκη. 
Η Λέσβος με το «Χωριό του Όλοι Μαζί» και το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στο ΠΙΚΠΑ έδειξε ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης του μεταναστατευτικού ρεύματος που όμως δεν στηρίχτηκε έμπρακτα ούτε από τις Κυβερνήσεις ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντίθετα αντιμετωπίστηκε πολλές φορές με καχυποψία. 
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται στη δυσκολότερη στιγμή της ζωής τους. Αν αυτό το θυμόμαστε θα δούμε αλλιώς το πρόβλημα.
 

Μοιράσου το άρθρο!