Editorial

30/10/2013 - 06:31

Editorial - Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

trong>Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013
Αν δεν θέλεις να λυθεί κάποιο πρόβλημα τότε η λύση είναι: σύσκεψη! Κι αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι δυναμικό τότε αποφάσισε τη σύσταση διορισμένης επιτροπής αγώνα! Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Όλες αυτές οι συσκέψεις με τους φορείς του νησιού και με τους εκπροσώπους κομμάτων συνήθως δεν έχουν αίσιο τέλος.
Χθες το απόγευμα είχαμε άλλη μια σύσκεψη  με θέμα «Υποβάθμιση των Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή.
Πρώτη παρατήρηση είναι γιατί έγινε τώρα η σύσκεψη; Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δείχνει ενδιαφέρον μόνο για Λέσβο και Χίο; Η ακτοπλοϊκή απομόνωση της Λήμνου εδώ και πάρα πολλούς μήνες δεν απασχόλησε τόσο έντονα την Περιφέρεια. Το ίδιο ισχύει και για τη Σάμο. Όταν μειώθηκαν τα δρομολόγια για Χίο- Μυτιλήνη από τον Πειραιά τότε «ξύπνησε» και η Περιφέρεια.  Όταν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ταλαιπωρήθηκαν για να φθάσουν Ικαρία τότε διαπίστωσαν τι τραβάνε οι πολίτες. Τέλος πάντων ας δεχτούμε το «κάλιο αργά παρά ποτέ».
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης; Να κάνουμε μια επιτροπή αγώνα στην οποία θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι των νησιών, η ΠΕΔ, μέλη του Επιμελητηρίου. Δηλαδή περιμένουμε τη σωτηρία από όλους αυτούς που είναι στην ουσία η προέκταση της συγκεκριμένης πολιτικής. Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έχουμε καταλάβει ότι η φωνή των νησιών μας δύσκολα φθάνει στην Αθήνα.
Καμία Επιτροπή Αγώνα δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αγώνων και δράσεων. Αν όλοι εμείς δεν ξεσηκωθούμε, η φωνή μας δεν θα φθάσει στην Αθήνα. Οι επιτροπές αγώνα πρέπει να είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και να μην είναι «διορισμένες επιτροπές» μετά από μια σύσκεψη πολιτικών προσώπων.
Το κρίσιμο σημείο είναι να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ρεαλιστικές προτάσεις. Να δούμε τις σημερινές μας ανάγκες και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Οι ναυτιλιακές εταιρείες πάντα θα έχουν στόχο το κέρδος. Από τη στιγμή που η κίνηση έχει μειωθεί είναι λογικό να επιλέξουν τη συρρίκνωση των δρομολογίων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται αυθαίρετα. Η επιδότηση των δρομολογίων και από την πολιτεία και από τους φορείς του νησιού είναι άμεση ανάγκη αν θέλουμε να υπάρχουν δρομολόγια και το χειμώνα.
Ελπίζουμε αυτή η σύσκεψη να έχει συνέχεια και να μην μείνει μόνο στη σύσταση μιας επιτροπής αγώνα ή μιας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

Μοιράσου το άρθρο!