Editorial

07/01/2015 - 07:37

Editorial - Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

yle="text-align: justify;">
Ήταν κάπως παράξενες αυτές οι γιορτές.  Προεκλογική περίοδος , τραγωδία  με το πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, σύλληψη Χ. Ξηρού για την τρομοκρατία. Τουλάχιστον δεν βαρεθήκαμε , δεν μείναμε μόνο στον Αη – Βασίλη και στα μελομακάρονα. Στη Λέσβο πρώτη φορά παρουσιάστηκε από το Δήμο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις . Για άλλη μια φορά όμως όλα περιορίστηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης.
Και αφού κόψαμε την βασιλόπιτα, αγιάσαμε τα νερά και διώξαμε τους καλικάντζαρους ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τις εκλογές.  Δημοσκοπήσεις σε καθημερινή βάση με την αδιευκρίνιστη ψήφο να ξεπερνάει το 25%. Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία. Η αυτοδυναμία δύσκολη αν όχι αδύνατη. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των μικρών κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Οσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των μικρών αυτών κομμάτων, τόσο ο πήχυς της αυτοδυναμίας υποχωρεί από το 39% προς το 36%, ενώ μπορεί να φτάσει και ακόμη πιο κάτω, αν τα λοιπά κόμματα αθροίσουν π.χ. πάνω από 11%.
Στη Λέσβο τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι τρεις έδρες του Νομού με βάση τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις θα μοιραστούν σε Νέα Δημοκρατία , ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.  Από το ΣΥΡΙΖΑ δύσκολο να μην εκλεγεί ο νυν Βουλευτής Γιάννης Ζερδελής.  Το ΚΚΕ μάλλον όπως και στις προηγούμενες εκλογές θα «πριμοδοτήσει» την υποψηφιότητα του Δημήτρη Καραγιάννη.  Οπότε το μόνο ντέρμπυ που έμεινε είναι  «Μπάμπης  Vs Παύλου». Είναι το μόνο σημείο για το οποίο οι εκλογές στη Λέσβο έχουν κάποιο ενδιαφέρον , κυρίως για όσους σκοπεύουν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.  Ο Παύλος Βογιατζής έχοντας μια ολόκληρη διαδρομή (Δήμαρχος Γέρας, Νομάρχης, Βουλευτής) έχει την εμπειρία και τους ανθρώπους στη Λέσβο που έχουν «τρέξει» πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα η μεγάλη αναγνωσιμότητα του Παύλου Βογιατζή σε Λέσβο και Λήμνο του δίνει επιπλέον πόντους στην αναμέτρησή του με τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο τελευταίος από τις Υπουργικές θέσεις εδώ και 2 χρόνια έχει δείξει το ενδιαφέρον του για τη Λέσβο σε πολλά θέματα και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Αντώνη Σαμάρα. Όπως και να το κάνουμε οι Υπουργοί που κατέρχονται ως υποψήφιοι στις εκλογές έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα.  Ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει τη φήμη ότι λύνει προβλήματα της Λέσβου.  Σε άλλες εποχές η εκλογή του ίσως ήταν ευκολότερη. Στη σημερινή ρευστή πολιτική κατάσταση ακόμη και επιλογή Βουλευτή περνάει από πολλά κριτήρια και κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του ψηφοφόρου.

Μοιράσου το άρθρο!