Editorial

01/10/2013 - 06:44

Editorial - Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

>Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013
Υποδοχή Οκτώβρη με βροχή. Να μας ξεπλύνει λίγο από τη σκόνη και από ότι άλλο άσχημο έχει συσσωρευτεί.
Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε τι θα γίνει με τον Καλλικράτη στη Λέσβο. Τα σενάρια είναι πολλά. Κάποιοι κάνουν λόγο για 3 Δήμους, άλλοι για 5 (βλέπε χάρτη) και το επικρατέστερο σενάριο είναι η Λέσβος να «σπάσει» σε 4 Δήμους:
1. Μυτιλήνης - Θερμής 2. Καλλονής - Ερεσού Αντίσσης, 3.Μήθυμνας - Πέτρας - Μανταμάδου - Αγίας Παρασκευής  4.Πλωμαρίου - Γέρας - Πολιχνίτου - Αγιάσου - Ευεργέτουλα.
Υπάρχουν βέβαια και οι απαισιόδοξοι που προβλέπουν «καμία αλλαγή». Όπως και να χει η ουσία είναι ότι η Λέσβος έχασε πολύτιμο χρόνο. Από τη μια το τέρας του Καλλικράτη που δημιούργησε η αρχή «κάθε νησί και Δήμος» και από την άλλη η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου.
Σε περίπτωση που «σπάσει» ο Δήμος Λέσβου ας μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε! Θα χάσουμε ξανά πολύτιμο χρόνο. Οι Δήμοι που θα δημιουργηθούν θα έχουν διαχειριστική επάρκεια; Οι Δήμοι που θα δημιουργηθούν σε ποια αναλογία θα αναλάβουν τα χρέη του ενιαίου Δήμου; Τα έργα που εκτελούνται από το Δήμο Λέσβου πως θα αποπληρωθούν; Είναι ευκολότερο να ενώσεις παρά να χωρίσεις. Κι αν ήταν δύσκολο να ενωθεί όλο το νησί σε ένα Δήμο σίγουρα είναι δυσκολότερο να χωριστεί σε μικρότερους Δήμους. Ας μην μας «χρυσώσουν το χάπι» των επιπλέον Δήμων. Γιατί περισσότεροι Δήμοι στη Λέσβο χωρίς σωστό νομοθετικό πλαίσιο θα είναι τραγωδία, τα προβλήματα θα είναι τεράστια. Και όλοι όσοι αγωνίζονται για τις αλλαγές ας έχουν στο μυαλό τους την επόμενη μέρα των αλλαγών του Καλλικράτη.
Το μεγάλο γλέντι θα γίνει στη διεκδίκηση της επιτυχίας. Σε περίπτωση που αλλάξει ο Καλλικράτης θα δούμε πόλεμο ανακοινώσεων από όλα τα πολιτικά πρόσωπα! Ο καθένας θα το παρουσιάζει σα δική του επιτυχία. Βουλευτές, Υπουργοί, τέως Βουλευτές , Πολιτευτές όλοι θα πανηγυρίζουν.
Ας κοιτάξουμε όμως την επομένη μέρα και ας ελπίσουμε ότι θα γίνει επιτέλους κάτι καλό για τη Λέσβο.
Για την ιστορία και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ο Δήμαρχος Λέσβου είχε υποσχεθεί πριν μερικούς μήνες ότι θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη στη Λέσβο. Αν δεν κάνουμε λάθος τώρα έχουμε φθινόπωρο...

(Πάντως αρκετοί συμπολίτες μας - και εμείς - δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Δήμος Λέσβου θα «σπάσει» σε περισσότερους Δήμους)

Μοιράσου το άρθρο!