Editorial

02/06/2015 - 07:16

Editorial - Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ό

σοι πίστεψαν ότι με τη λειτουργία του «Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής» ως χώρου φιλοξενίας μεταναστών θα λυθεί το πρόβλημα γρήγορα διαψεύστηκαν. Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου ο χώρος γύρω από το λιμάνι Μυτιλήνης ήταν γεμάτος μετανάστες.

Αρκετοί από αυτούς είχαν έτοιμα τα χαρτιά τους και περίμεναν το πλοίο ώστε να αναχωρήσουν για Πειραιά. Άλλοι ερχόταν με τα πόδια ως τη Μυτιλήνη από διάφορες περιοχές του νησιού και περίμεναν να συλληφθούν από τις λιμενικές αρχές.
Στο Μόλυβο όπως μας ενημερώνουν εθελοντές η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη. Όπως αναφέρει εθελοντής «Περίπου 120 άτομα πρέπει να κοιμηθούν στην ύπαιθρο. Το λεωφορείο για την Μυτιλήνη δεν θα έλθει να τους πάρει. Είναι στο Parking δίπλα στο σχολείο και θα αρχίσουν πάλι οι κόντρες για το που θα πάνε να κάνουν την ανάγκη τους , για αρρώστιες και τα παιδιά μας και τα λεφτά μας, τον τουρισμό μας...και άλλα τέτοια»
Ανάλογο σκηνικό στο Πλωμάρι και σε άλλες περιοχές της Λέσβου που αποτελούν άτυπα πύλες εισόδου μεταναστών στη Λέσβο. Δυστυχώς η κατάσταση κάθε μέρα θα είναι και χειρότερη. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 1.800.000 πρόσφυγες από τη Συρία θα επιδιώξουν να περάσουν τα σύνορα και να έρθουν σε χώρες της Ε.Ε,
Κανένας Δήμαρχος όσο καλές προθέσεις κι αν έχει δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν μπορεί το Κράτος να μένει θεατής σ αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης. Η μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων από διάφορα σημεία του νησιού στο κέντρο υποδοχής στη Μυτιλήνη θα μπορούσε να γίνει και από το στρατό από τη στιγμή που τα οχήματα του Λιμενικού δεν επαρκούν.  Στελέχωση των υπηρεσιών με έκτακτο προσωπικό για την καταγραφή των μεταναστών – προσφύγων και ναύλωση πλοίων για τη μεταφορά στον Πειραιά. Οι προτάσεις του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού (προσωπικό και ναύλωση πλοίων) είναι αναγκαία και εισακουστούν πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Δυστυχώς όλο αυτό το σκηνικό αρχίζει να προκαλεί διχασμό στην τοπική κοινωνία της Λέσβου. Και δεν είναι μόνο τα ακροδεξιά στοιχεία...  Η εικόνα των μεταναστών θεωρούν ότι ενοχλεί τους τουρίστες του νησιού μας. Εξάλλου υπήρξαν τέτοια αισχρά δημοσιεύματα από τις Βρετανικές εφημερίδες. Λες και οι ζωές των ανθρώπων που κινδυνεύουν οι ζωές τους μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με τις ζωές ανθρώπων που κάνουν τουρισμό.
Οι αφίξεις συνεχίζονται... Οι αφίξεις γίνονται πλέον είδηση ότι ο ημερήσιος αριθμός ξεπερνάει το προηγούμενο ρεκόρ... 300, 500, 700 καθημερινές ροές ανάλογα με το καιρό....  Το θέμα είναι πόσο θα μένει θεατής η Κυβέρνηση. Και το σίγουρα το θέμα δεν θα αντιμετωπιστεί ούτε με δηλώσεις ούτε με επισκέψεις Υπουργών στη Λέσβο. Άμεση δράση, άμεσες λύσεις. Αυτό απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες.
 

Μοιράσου το άρθρο!