Editorial

04/07/2015 - 23:27

Ψηφίζουμε Αξιοπρέπεια

yle="text-align: justify;">Θα ξεκινήσω με το βασικό : διαφωνώ κάθετα με το δημοψήφισμα.  Λάθος επιλογή σε λάθος χρονική στιγμή.  Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Το δημοψήφισμα θα γίνει. Μεγάλες δόσεις έντασης όλη αυτή την εβδομάδα.  Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις που έχει ο καθένας.  Ο καθένας επιλέγει με βάση τα δικά του κριτήρια και τη δική του ιδεολογία. Αυτό όμως που δεν μπορώ να ανεχτώ με τίποτα είναι οι απειλές , οι εκβιασμοί, το κλίμα φόβου. Οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ φοβάμαι για το αύριο. Θέλω να ζω καλά και να μπορώ να απολαμβάνω την ομορφιά της ζωής.  Δεν φιλοδοξώ να κάνω ούτε οικονομική ούτε πολιτική ανάλυση.  Θέλω όμως να καταγράψω την ΑΗΔΙΑ μου ! Όλο αυτό το κλίμα τρομοκρατίας κυρίως από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πραγματικά με ξεπερνά. Είπαμε να έχει ο καθένας την άποψή του αλλά να μην προσπαθεί να την φυτέψει στο μυαλό μας. 

Στήθηκα κι εγώ όλες αυτές τις μέρες στα ΑΤΜ για να πάρω τα 60 ευρώ.  Με εντυπωσίασε η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και η νηφαλιότητά τους. Όλοι είχαν αγωνία για το αύριο, ίσως και φόβο. Το χαμόγελο όμως υπήρχε. Άλλοι ήταν υπέρ του ΝΑΙ και άλλοι υπέρ του ΟΧΙ. Συμφωνούσαν όμως ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τα Μνημόνια. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως ήταν περισσότερο θαρραλέοι. Κι άλλες φορές περάσαμε δύσκολα έλεγαν. Ο άνθρωπος αντέχει τις δοκιμασίες έλεγαν αρκεί να υπάρχει η αξιοπρέπεια,  να είναι δίκαιος ο αγώνας.
 
Μπορώ να καταλογίσω δεκάδες λάθη στο Τσίπρα και στη Κυβέρνησή του. Για ένα όμως είναι σίγουρος: είναι τίμιος!  Και δεν επέλεξε την ευκολία. Ίσως να μην μπορούσε λόγω εσωκομματικών αντιθέσεων.  Αυτό με κάνει να τον βλέπω με συμπάθεια αλλά και με πολλές επιφυλάξεις.
 
Οι φίλοι του ΝΑΙ υποστηρίζουν ότι λένε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Δεν τους αμφισβητώ. Αν η Ευρώπη είναι ένα μια ωραία βίλα με όλες τις ανέσεις  θα έλεγα κι εγώ ΝΑΙ. Αν όμως στα θεμέλια αυτής της βίλας έχουν τσιμεντωθεί άνθρωποι δεν θα έλεγα ΝΑΙ. Και αυτή την Ευρώπη των Μνημονίων την έχουμε πληρώσει με δεκάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας. Δεν μπορώ να ζήσω σ αυτή τη βίλα. Προτιμώ την καλύβα που έχει τα δικά μου καλούδια και δεν κουβαλάει πτώματα. Έχω περιέργεια αν οι Σαμαράς – Βενιζέλος – Παπανδρέου βλέπουν τις νύχτες εφιάλτες με όσους έχουν τσιμεντωθεί στη βίλα της Ευρώπης.
 
Σκέφτομαι ποιοι υποστηρίζουν το ΝΑΙ….  Εκεί πραγματικά τρομάζω. Όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα , όλα τα διεφθαρμένα ΜΜΕ, Πανεπιστημιακοί που χτίζουν καριέρες με τους δικούς τους  «μοναδικούς» τρόπους …. Πραγματικό σοκ!  Ξαφνικοί όλοι αυτοί είναι οι υποστηρικτές των εργαζομένων, του λαού;  Μήπως όλοι αυτοί έχουν περισσότερο φόβο; Προς αποφυγή παρεξηγήσεων σέβομαι απόλυτα κάθε ψηφοφόρο που θα ψηφίσει ΝΑΙ και δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες.  
 
Σε περίπτωση που βγει το ΝΑΙ ξέρουμε ποια είναι η συνέχεια. Ένα νέο Μνημόνιο (βαρύ και ασήκωτο) και ίσως μια νέα Κυβέρνηση. Σε περίπτωση που βγει το ΟΧΙ δεν ξέρουμε τη συνέχεια.  Ξέρουμε όμως ότι η ιστορία αυτού του λαού γράφτηκε με τα ΟΧΙ. Ξέρουμε ότι η αξιοπρέπεια είναι απαράβατη αξία για όσους φέρουν την ιδιότητα του ανθρώπου.  Βέβαια ο αντίλογος είναι εύκολος: πώς να έχεις αξιοπρέπεια όταν ζητάς δανεικά;  Ναι ρε έχεις αξιοπρέπεια γιατί δεν ζητάς μόνο δανεικά αλλά και όσα σου ανήκουν. Και μας ανήκουν πολλά ….που έχουν χαριστεί σε «νταβατζήδες», σε «γερμανικές αποζημειώσεις»,  σε όλους αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα μας και την ελπίδα. Ναι τη Δευτέρα και με το ΟΧΙ θα είμαστε όρθιοι.  Ίσως αρχικά τα πράγματα να είναι περισσότερο ζόρικα από τα ΝΑΙ αλλά τουλάχιστον ρε γαμώτο θα έχουμε Αξιοπρέπεια.  H αξιοπρέπεια ασφαλώς και δεν τρώγεται αλλά σε βοηθάει να προχωρήσεις στο δρόμο της δικαιοσύνης.
 
Η φωτογραφία από τον  Marios Lolos  από τη  χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση  του "ΟΧΙ" στο Σύνταγμα.
Αξιοπρέπεια και έρωτας! 
 
Γρηγόρης Δεϊλόγκος

Μοιράσου το άρθρο!