Editorial

10/06/2015 - 07:41

Θα μας κάνουν «ρατσιστές» ...

Δυστυχώς το θέμα με τους πρόσφυγες έχει πλέον τέτοιες διαστάσεις που κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να δώσει λύσει. Σωστές και φιλότιμες οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής αλλά όταν οι ροές των προσφύγων ξεπερνούν τα 500 άτομα κάθε μέρα δεν υπάρχει λύση. Όσους χώρους κι αν ανοίξεις , όσες δομές κι αν κάνεις τα γεγονότα πάλι θα ξεπεράσουν.

Το είδαμε με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Σε μερικές ημέρες έφθασε στα όρια του και χρησιμοποιήθηκε και γειτονικός χώρος. Και όλα αυτά γίνονται παράνομα αφού δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου.  Η ευχή όλων είναι να μη συμβεί το «απρόοπτο». Κι αυτό μπορεί αν είναι ο θάνατος ενός πρόσφυγα σε περιοχή ευθύνης του Δήμου ή η εκδήλωση φωτιάς από τη καθημερινή δραστηριότητα των προσφύγων ή οτιδήποτε άλλο απρόοπτο. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κινδυνολογία αλλά ενδεχόμενη πραγματικότητα. Ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα από όλες τις πλευρές, χωρίς κραυγές και με απόλυτη ψυχραιμία.

Τεράστιο  είναι και το θέμα της μεταφοράς των προσφύγων  από διάφορα σημεία του νησιού στη Μυτιλήνη.  Να θέλεις να είσαι  Άνθρωπος και να κινδυνεύεις να βρεις τον μπελά σου. Ακόμη και σε αυτό το θέμα που είναι τόσο απλό  οι κρατικές δομές δείχνουν προκλητική αδιαφορία.  Θα μπορούσαν πχ να επιστρατευθούν οχήματα του στρατού.  Και πάλι τη λύση καλούνται να δώσουν οι εθελοντές , ο Δήμος , το Λιμενικό  με τα δρομολόγια νύχτα μέρα. 

Και όσο πηγαίνουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού πρόβλημα θα υπάρχει και με τη μεταφορά των προσφύγων στο Πειραιά. Τα δρομολόγια της γραμμής δεν θα επαρκούν ώστε να μεταφέρουν καθημερινά 300-500 άτομα πέρα από τους επισκέπτες του νησιού.

Δυστυχώς  στο θέμα της διαχείρισης αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης η Κυβέρνηση έχει αποτύχει. Και το θέμα αφορά όλη την Ευρώπη. Δεν είδαμε να δίνει καμία μάχη για αυτό το θέμα η Κυβέρνηση στην Ε.Ε.  Δύο επισκέψεις  Υπουργών στη Λέσβο και ουσιαστικά καμία λύση.  Επικίνδυνες καταστάσεις  γιατί ακόμη και όσοι έχουν καλές προθέσεις εύκολα θα περάσουν στη πλευρά του «ρατσισμού».  Να πούμε την αλήθεια.  Ακούγονται πολλές φωνές αγανάκτησης από επαγγελματίες του νησιού. Και σίγουρα έχουν το δίκια τους. Όπως δίκιο έχουν και οι πρόσφυγες που κινδυνεύει η ζωή τους. Όμως  σε καμία περίπτωση δεν είναι «εχθρός» μας ο πρόσφυγας. Και σίγουρα οι ζωές ανθρώπων δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με τα όποια προβλήματα δημιουργεί η ροή των προσφύγων στο νησί μας. Η υπομονή όμως τελειώνει και σε συνδυασμό με την έλλειψη κατανόησης του δράματος των προσφύγων υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ακραίες ρατσιστικές αντιδράσεις.  Και σ αυτή την περίπτωση δεν θα φταίει κανένα ακροδεξιό κόμμα αλλά η ανικανότητας της  αριστερής  Κυβέρνησης.

Πόσο να αντέξουν οι εθελοντές , ο Δήμος , το Λιμενικό Σώμα...

Μέχρι πότε θα είναι θεατής το Κράτος των Αθηνών;

 

(φωτογραφία  και βίντεο :Γιώργος Παπαδόπουλος / Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής / Λιμάνι Μυτιλήνης )

Μοιράσου το άρθρο!