Editorial

24/10/2015 - 08:37

Τρεις ημέρες με βροχή στη Μυτιλήνη... ξεπλύθηκαν όλες οι υποσχέσεις

Σχεδόν τρεις ημέρες με βροχή στη Μυτιλήνη.  Δεν τα βάζουμε με τον κακό μας τον καιρό. Φθινόπωρο είναι, καλοδεχούμενες θα ήταν οι βροχές.  Μα δεν είναι καλοδεχούμενες! Όταν έχεις πάνω από 6οοο ανθρώπους στο δρόμο και στη βροχή τότε αυτό το φθινόπωρο είναι αλλιώς....

Επισκέψεις , συσκέψεις , χρήματα για τους πρόσφυγες. Τόσα και τόσα ακούγαμε όλο αυτό τον καιρό. Αλλά για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός. Το ήξεραν ότι θα έρθει φθινόπωρο και ήξεραν ότι θα έρθουν και οι βροχές. Πέρα από τα εγκαίνια του πολυδιαφημιζόμενου «Hot spot» στη Μόρια δεν έγινε τίποτα. Είκονες χάους και πολέμου στη Μόρια.  Τώρα ο Υπουργός – αφού είδε το χάος – μας λέει ότι αυτό είναι ακόμη σε πειραματική μορφή. Μέχρι τότε θα μπορεί οι πρόσφυγες να σχηματίζουν ουρές πάνω από δύο χιλιόμετρα περιμένοντας να καταγραφούν, μέχρι τότε θα μπορούν να ζουν μέσα στη λάσπη , μέχρι τότε οικογένειες με παιδιά θα αναζητούν μάταια ένα δωμάτιο στο κέντρο της πόλης. 
Χρειάστηκαν 48 ώρες βροχής για να ανοίξει το κολυμβητήριο! 
Και η βροχή να πέφτει και να είναι κατάρα. Μεγάλη κατάρα. Και εμείς να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες τύψεις για το πολιτισμό μας , για τις πολιτικές που δεν παράγουν λύσεις αλλά σκοτώνουν ανθρώπους. Αδιέξοδα. Αδιέξοδο στις σκέψεις. 
Αυτή η βροχή θα περάσει... θα έρθουν κι άλλες, θα έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες, θα φύγουν κι άλλοι... θα έρθουν και νέοι πνιγμοί, θα έρθουν και άλλες τύψεις... θα συνειδητοποιούμαι το πρόβλημα κυρίως όταν το βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας... θα προχωράμε όμως και θα ξεχνάμε ώστε να μη βουλιάζουμε στις τύψεις.
Δυστυχώς είμαστε στην αρχή του προβλήματος. Η σύσκεψη της Κυριακής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη μάλλον θα βάλει νέα δεδομένα που θα κάνουν δυσκολότερη την κατάσταση για την Ελλάδα. Το κλίμα μεταξύ των βαλκανικών χωρών όσον αφορά την προσφυγική κρίση φαίνεται να είναι για μία ακόμη φορά τεταμένο. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κυριακή στις Βρυξέλλες η συζήτηση για το χτίσιμο φραχτών στα Βαλκάνια δείχνει να αναθερμαίνεται.
 
Και για άλλη μια φορά αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε κάθε ανώνυμο εθελοντή που κάτω από δύσκολες συνθήκες πραγματικά προσφέρει έργο ζωής! 
 
φωτογραφίες by Gabe Green  / Μορια
 

Δείτε το βίντεο του Γιώργου Παπαδόπουλου.... περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο όσα συμβαίνουν

Μοιράσου το άρθρο!