Εκπαίδευση

01/11/2019 - 11:35

Επίσκεψη ομάδας μαθητών του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην Ιταλία στα πλαίσια του Erasmus

3ο ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ / 2019-2020 Η επίσκεψη στη Colle di Val d’Εlsa-Ιταλία Η έκθεση για την επίσκεψη:

 Στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus + 2018 με αριθμό σύμβασης -2018-1-ΗU01-KA229-047709-2 του ΙΚΥ το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης συμμετείχε κατά το διάστημα 20/10/19 έως 26/10/19  στην τρίτη συνάντηση των  συμμετεχόντων  σε αυτό χωρών, η οποία  πραγματοποιήθηκε στο σχολείο  της πόλης Colle di Val d’Εlsa , με τους εκπαιδευτικούς Λεοπούλου Γλυκερία και Μιχαλάκη Απόστολο να εκπροσωπούν το σχολείο μας.


Η ομάδα απαρτίζονταν από εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία, οι οποίοι κατά την συνάντηση πραγματεύτηκαν  εργασίες με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Οι δράσεις είχαν ως ακολούθως :

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης , οι ομάδες του Erasmus  είχαν την ευκαιρία να  περιηγηθούν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις  του ιταλικού σχολείου, να  γνωριστούν με τα μέλη της σχολικής κοινότητας, τα οποία μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Μεταφερθήκαμε αργότερα σε χώρο εκδηλώσεων όπου προσφέρθηκε στα παιδιά γεύμα από προσφορά των οικογενειών των παιδιών της ιταλικής ομάδας .Ακολούθησε πρόγραμμα ομαδικών παιχνιδιών με ανάμεικτες ομάδες παιδιών με στόχο τη γνωριμία και ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των μαθητών. Το βράδυ της ιδιας μέρας είχαμε ξενάγηση στην πόλη Colle di val d’elsa.


Τη δεύτερη ημέρα επισκεφθήκαμε τη πόλη Siena και ειδικότερα τον καθεδρικό Ναό της πόλης και το Palazzo Pubblico. To μεσημέρι γευματίσαμε σε εστιατόριο Orto de’Pecci το οποίο δραστηροποιείται στην προσφορά κοινωνικής εργασίας και βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος μας ανέλυσε τις δραστηριότητες του ιδρύματος.Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το S.Gimignano όπου ύστερα από ξενάγηση τα παιδιά σε ομάδες δραστηριοποιήθηκαν σε παιχνίδι κυνήγι θησαυρού.


Την τρίτη ημέρα η ιταλική ομάδα διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους ημερίδα με επτά καλεσμένους ομιλητές , τόσο από το χώρο της εκπαίδευσης όσο και από το χώρο οργανισμών με δράση σχετική με το θέμα μας Women’s Rights. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις εργασιών της κάθε χώρας . Πολύ σημαντική και επιτυχημένη δράση ήταν η δραματοποίηση των μαθητών σε αυτοσχέδια σενάρια με θέμα τη βία κατά των γυναικών στις διάφορες μορφές της.


Την τέταρτη ημέρα επισκεφθήκαμε την πόλη Φλωρεντία. Είχαμε ξενάγηση στο παλάτι  Piazzale Galileo και στην πινακοθήκη Uffizi Art Gallery.


Tην τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο κρυστάλλων της πόλης στο οποίο είχαμε ξενάγηση και παρακολουθήσαμε την δημιουργία κρυστάλλινων αντικειμένων από έμπειρους τεχνίτες. Το βράδυ και στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου είχαμε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση . Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από την ομάδα folklore La Quadriglia della val di Cecina και συμμετείχαν και οι μαθητές όλων των χωρών.


Η επίσκεψη στην Ιταλία υπήρξε εξαιρετικά πλούσια σε δράσεις και ερεθίσματα που μας επέτρεψαν να παρουσιάσουμε την εργασία μας,  να δούμε τις εργασίες των ομάδων των άλλων χωρών ,να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς για την πορεία της δράσης και να συζητήσουμε θέματα που αφορούν στην καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθώς και θέματα που αφορούν στη διάδοση του παραγόμενου υλικού. 

Η Διευθύντρια

Γλυκερία Λεοπούλου

Μοιράσου το άρθρο!