Κοινωνία

25/09/2013 - 15:55

5 χρόνια φυλακή στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλωμαρίου για υπεξαίρεση ελαιολάδου

trong>Ένοχος ο Πρόεδρος, αθώος ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Πλωμαρίου

 Σε αντίθεση με το προηγούμενο δικαστήριο δεν επετεύχθη η μετατροπή του κατηγορητηρίου από κακουργηματικό σε πλημμεληματικό, ενώ εκτός από τη φυλάκιση επιβλήθηκε στον πρόεδρο διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων

 

του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Ποινή 5 ετών φυλάκισης και 2 ετών στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην πρόεδρο του Α’ Συνεταιρισμού Πλωμαρίου, για τις ποσότητες ελαιολάδου που είχαν αφήσει στο Συνεταιρισμό παρακαταθήκη 18 αγρότες-μέλη και οι οποίοι ουδέποτε εισέπραξαν χρήματα από πώληση του προϊόντος τους, ενώ ούτε τους επιστράφηκε το ελαιόλαδο όταν ζήτησαν να το παραλάβουν.

Πρόκειται για άλλη μια "πράξη" της γνωστής υπόθεσης του Α’ Συνεταιρισμού Πλωμαρίου που συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αίθουσες από την περίοδο του 2005, όταν έγιναν γνωστά τα προβλήματα της οικονομικής διαχείρισης και η Συνεταιριστική Οργάνωση οδηγήθηκε σε λουκέτο με την κατάσχεση των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου της από τον προμηθευτή.

Στο δικαστήριο για το Συνεταιρισμό Πλωμαρίου κατηγορούμενοι βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην γραμματέας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος, μετά την προσφυγή εναντίον τους από τους 18 αγρότες που ζητούν να αποζημιωθούν για τις ποσότητες ελαιολάδου. Να σημειωθεί ότι εκτός από το ποινικό μέρος της υπόθεσης εκκρεμεί η απόφαση και για το αστικό, καθώς οι ίδιοι αγρότες έχουν στραφεί με αγωγή τους διεκδικώντας να αποζημιωθούν για την απώλεια μέρους της παραγωγής τους που είχαν παραδώσει στις αποθήκες του Συνεταιρισμού.

Στο ποινικό σκέλος, η προσφυγή των αγροτών μετά την απαγγελία των κατηγοριών εκδικάστηκε την Παρασκευή, ενώ το δικαστήριο απάλλαξε με αθωωτική απόφαση το γραμματέα του Συνεταιρισμού, καθώς η έδρα δέχθηκε τους ισχυρισμούς του ότι ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή και ότι οι χειρισμοί ανήκαν στην ευθύνη του προέδρου της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Η έδρα δέχθηκε την ενοχή του κατηγορουμένου επιβάλλοντάς του την ποινή που προαναφέραμε, ενώ ο ίδιος άσκησε έφεση οπότε η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Μιλώντας στα "Νέα της Λέσβου" ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τους 18 αγρότες που είχαν προσφύγει κατά του προέδρου και του γραμματέα, Μανώλης Αρμενάκας, τόνισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να δικαιώσει τους πελάτες μου για τις ποσότητες της παραγωγής τους που είχαν διαθέσει στον Συνεταιρισμό και ουδέποτε εισέπραξαν το αντίτιμο, εκκρεμεί ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου & για την αγωγή που έχουν καταθέσει προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν και για τα χρήματα που έχασαν».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι μετά την προσφυγή που είχαν κάνει άλλα μέλη του Συνεταιρισμού έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση 1 έτους φυλάκισης στον πρόεδρο και 6 μήνες στον Γραμματέα με την ίδια κατηγορία, αλλά με μετατροπή του κακουργηματικού κατηγορητηρίου σε πλημμεληματικό.

Μοιράσου το άρθρο!