Κοινωνία

06/12/2014 - 07:41

5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Λέσβο - Ισχυρότατος σεισμός

Τα ξημερώματα ξύπνησαν ανάστατοι οι κάτοικοι της Λέσβου, εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί.
 
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 3:45 ήταν εντάσεως 5,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 33 χλμ Νότια της Μυτιλήνης  ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.
 
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στα 5,3 Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κάνει λόγο για δόνηση 5,2 Ρίχτερ.
 
Ακολούθησαν 4 μετασεισμοί εκ των οποιών ο ισχυρότερος μετασεισμός  έγινε σήμερα το πρωί  ώρα 08:20 με επίκεντρο  29 χλμ Νότια της Μυτιλήνης (το ίδιο ακριβώς επίκεντρο με τον πρώτο σεισμό) . 
06-12-2014, 08:20, 4.8 R, 29 χλμ Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης
06-12-2014, 07:54, 2.9 R, 31 χλμ Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης
06-12-2014, 04:43, 3.4 R, 33 χλμ Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης
06-12-2014, 03:57, 2.1 R, 40 χλμ Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης
 
 
Ζημιές στο Πλωμάρι / ενημέρωση από το plomarinews.gr
 
Ζημιές προκλήθηκαν κυρίως σε παλιά βιομηχανικά κτήρια στο Πλωμάρι λόγω του σεισμού των 5 Ρίχτερ που συνέβη στις 3:45 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να πέσουν πέτρες και τούβλα στο δρόμο. Το ένα είναι το κτήριο στην παραλία Eso Papas και το άλλο η μηχανή του Σίμου” που βρίσκεται λίγο πριν το πολιτιστικό κέντρο. Επίσης έγιναν κατολισθήσεις στο δρόμο Πλωμαρίου – Μελίντας – Παλαιοχωρίου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τον Άγιο Παντελεήμων κοντά στο νταμάρι, έπεσαν μεγάλες πέτρες που κλείνουν την κυκλοφορία τουλάχιστον στα αυτοκίνητα, επίσης μετά τη Μελίντα πηγαίνοντας για Παλαιοχώρι, καθώς και σε διάφορα άλλα σημεία κατά μήκος του δρόμου. Αυτές είναι οι ζημιές που έχουμε μέχρι στιγμής καταγράψει.
 
Αν τη στιγμή του σεισμού, από τα σημεία που έπεσαν τούβλα και πέτρες και εκεί που έγιναν οι κατολισθήσεις, περνούσαν πεζοί ή μηχανάκια θα είχαμε σίγουρα θρηνήσει θύματα. Μέχρι να απομακρυνθούν οι πέτρες και τα τούβλα, οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 
Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και πολλοί βγήκαν από τα σπίτια τους, άλλοι φώναζαν, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που κάποιοι βγήκαν έντρομοι έξω με τα εσώρουχα. Είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
 
Υπάρχουν και μαρτυρίες κατοίκων ότι την ημέρα του Αγίου Νικολάου, πριν από ένα ή δυο ή ίσως τρία χρόνια είχε ξανασυμβεί σεισμός κοντά στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!