Κοινωνία

29/03/2013 - 08:22

Αδιευκρίνιστο το πότε για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μυτιλήνη

Αδιευκρίνιστο το πότε για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μυτιλήνη

Στο φιλότιμο των εθελοντών έχει αφεθεί η σίτιση και η περίθαλψη δεκάδων μεταναστών, που καταφθάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Λέσβο. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση  δεν προβλέπεται να λειτουργήσει πριν από τα μέσα του καλοκαιριού το σχεδιαζόμενο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μυτιλήνη, με άλυτο μέχρι στιγμής το ζήτημα της επιλογής χώρου. Η ίδια πηγή αναφέρει πως αναφορικά με την επιλογή χώρου εξετάζονται διάφορες επιλογές χωρίς ωστόσο να έχει προκριθεί κάποια. Κωλυσιεργία προκαλείται και λόγω πολλών εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ορισμένους από τους πιθανούς χώρους που εξετάζονται.


Ως προσωρινή λύση αυτή τη στιγμή οι μετανάστες στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ με το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων «Το Χωριό του Όλοι Μαζί» να έχει αναλάβει τη σίτισή τους και τους Γιατρούς του Κόσμου την ιατρική τους  περίθαλψη.  Το ΠΙΚΠΑ άνοιξε για δεύτερη φορά την Καθαρή Δευτέρα με τον αριθμό των μεταναστών να κυμαίνεται από 45-65 άτομα. Εντός του χώρου βρίσκεται κλιμάκιο του  FRONTEX που ασχολείται με την καταγραφή των αφιχθέντων, ενώ τη φύλαξή τους  έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Διευκρινίζεται πως κατόπιν εισαγγελικής εντολής οι συλλήψεις των μεταναστών για παράνομη είσοδο στη χώρα πραγματοποιούνται από στελέχη του λιμενικού και στη συνέχεια παραδίδονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου και εκδίδονται τα Υπηρεσιακά Σημειώματα προσωρινής διαμονής.


Αναφορικά με τη δημιουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο νησί ο σχεδιασμός προβλέπει και την παράλληλη λειτουργία κινητών μονάδων για την εξυπηρέτηση των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η στελέχωση του κέντρου θα γίνει με αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα με  τη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.

 

Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!