Κοινωνία

20/08/2013 - 18:32

Δρόμος Αμπελικό - Ακράσι, δρόμος της ντροπής - Που πήγε το 1,5 εκατ. ευρώ ;

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

9 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΜΠΕΛΙΚΟ - ΑΚΡΑΣΙ

 

Ντροπή…

- Με πρόχειρα πλαστικά πλέγματα και χωρίς φωτεινή σήμανση τη νύχτα ο κεντρικός ασφαλτόδρομος προς Αμπελικό και Ακράσι, αφού ολόκληρο καλοκαίρι δεν προχώρησε η Περιφέρεια ούτε σε υποτυπώδεις επισκευές

- Παραμένει έντονο το πρόβλημα ακόμη και στην υδροδότηση των κατοίκων, που δικαιολογημένα δηλώνουν ότι εγκαταλείφθηκαν από τους πάντες

Χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκάλεσαν οι βροχές του χειμώνα στις δημόσιες υποδομές, κύλησε το καλοκαίρι στα χωριά του Αμπελικού, του Ακρασίου και του Σταυρού που δοκιμάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την θεομηνία. Οι δρόμοι, επαρχιακοί και αγροτικοί, παραμένουν στην πλειοψηφία τους σε άθλια κατάσταση, ενώ το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες αυτών των μικρών χωριών στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμος δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέμβει, έστω και τώρα, για να λύσει τα προβλήματα, εν όψει μάλιστα του χειμώνα, ενώ η Περιφέρεια έχει δημοπρατήσει εργασίες βελτίωσης σε ορισμένους δρόμους που θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι στα χωριά του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου δικαίως φοβούνται ότι οι πληγές που άνοιξε ο περσινός χειμώνας θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες από την στιγμή που δεν επουλώθηκαν εδώ και 9 μήνες, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις παραστάσεις στους αρμόδιους όλο αυτό το διάστημα.

Πού πήγε το 1,5 εκατ. ευρώ;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδράνειας των υπευθύνων να εκμεταλλευτούν το 1 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε για την αποκατάσταση των ζημιών ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, στο οποίο στη συνέχεια προστέθηκαν άλλες 500.000 ευρώ από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, αποτελεί η επικίνδυνη κατάσταση του δρόμου που συνδέει το Αμπελικό με το Ακράσι. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την θεομηνία του χειμώνα, μεγάλα τμήματα στις άκρες του δρόμου έχουν καταρρεύσει και η μόνη παρέμβαση (!) που έχει γίνει είναι να τοποθετηθεί πλαστικό πλέγμα για να μην πέσουν οι οδηγοί στον γκρεμό. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία το πλέγμα έχει υποχωρήσει με ορατό τον κίνδυνο σοβαρού τροχαίου, ειδικά όταν πρόκειται για οδηγούς που δεν γνωρίζουν καλά τον δρόμο.

Επιπλέον, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία εργασία για να αποκατασταθεί ο δρόμος, η Περιφέρεια δεν μερίμνησε καν για να υπάρχει υποτυπώδης σήμανση και φωτισμός ώστε οι ντόπιοι και οι επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινούνται με μικρή ταχύτητα. Οι λακκούβες και η καθίζηση του οδοστρώματος αποτελούν επίσης παγίδες κινδύνου, δεδομένου ότι όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πολλά οχήματα βγαίνουν εκτός πορείας εξαιτίας αυτών των ζημιών.

 

Διψούν ντόπιοι και επισκέπτες

 

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω είναι η κραυγή αγωνίας των κατοίκων του Αμπελικού, του Ακρασίου και του Σταυρού και για τα προβλήματα με το νερό που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις βροχές του χειμώνα. Οι ζημιές στα εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί είναι η αιτία που καθημερινά τα σπίτια στο Ακράσι, το Αμπελικό, την Δρώτα και τον Σταυρό μένουν χωρίς νερό μέσα στο καλοκαίρι. «Καθημερινά με καλούν για να βρω λύση με το νερό από τις γεωτρήσεις, αν και δεν έχω καμία βοήθεια από κανέναν, όπως έχω ζητήσει από την αρχή του χρόνου», είπε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Ακρασίου, Νίκος Καρπέλης και συνέχισε: «Όλο το καλοκαίρι έχουμε αυτό το πρόβλημα και δεν κάνει κανείς τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Τον Ιούνιο είχαμε κι άλλες ζημιές στους σωλήνες από την ζέστη και ακόμη περιμένουμε να μας πουν οι αρμόδιοι τι θα κάνουν».

Παράλληλα έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στην λειτουργία των γεωτρήσεων, ενώ δεν έχουν καθαριστεί και οι βρύσες των χωριών από τις πηγές που μολύνθηκαν από φερτά υλικά τον χειμώνα. Η Πρόεδρος του Αμπελικού, Ξανθούλα Βαλάκου, μας είπε ότι η βρύση στο πάνω μέρος του χωριού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν τον χειμώνα έχει μολυνθεί και πρέπει να καθαριστεί, ενώ η ίδια παρακάλεσε κάτοικο του χωριού, που εθελοντικά βοηθούσε και πέρυσι, να ανοιγοκλείνει τις βάνες συγκεκριμένες ώρες της μέρας για να γεμίζουν οι δεξαμενές. Για την οριστική επίλυση του προβλήματος, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Προκόπης Γυμνάγος, έχει δεσμευτεί για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρικών βανών που θα λειτουργούν αυτόματα για την εξασφάλιση της υδροδότησης σε όλο το Αμπελικό.

 

“Στο περίμενε”

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του δρόμου Αμπελικού - Ακρασίου, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Ηρακλής Βερβέρης, μας είπε ότι έχει ανατεθεί σε εργολάβο με τον διαγωνισμό που έγινε τον Ιούλιο για τον δρόμο της Παγανής και άλλες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Οι εργασίες όμως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ενώ η ίδια μελέτη προβλέπει και την αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου των Βατερών, καθώς και του δρόμου Σταυρού - Βατερών. Τέλος, αυτές τις μέρες εκτελούνται εργασίες καθαρισμού στον ποταμό Βούρκο, καθώς και σε μικρότερους ποταμούς και χειμάρρους στην περιοχή του Ευεργέτουλα.

Μοιράσου το άρθρο!