Κοινωνία

05/04/2024 - 13:38

Δυνατό μήνυμα από τη Μυτιλήνη

Μην αποδέχεσαι τον ρόλο του θύματος!

Κίνηση Μνήμης και Δράσης

Οι γυναικοκτονίες δεν είναι αποτέλεσμα ψυχικής ανισορροπίας του κάθε δράστη. Είναι θέμα ιδεολογίας. Η έμφυλη βία, είναι βία συστημική. Είναι η ίδια η πατριαρχία, που αγκαλιάζει σφιχτά την ελληνική κοινωνία, έχοντας καθορίσει τον ρόλο της γυναίκας σε: Μάνα-σύζυγο-γκόμενα. Και το βαρύ χέρι της πατριαρχίας σηκώνεται απειλητικά ζητώντας υποταγή και σιωπή.

Μία γυναικοκτονία μπροστά στο φυλάκιο  αστυνομικού τμήματος. Και όλη η χώρα έχει μείνει έκπληκτη.

Θυμίζουμε λοιπόν στους «έκπληκτους» συμπολίτες μας ότι η αστυνομία ήταν ανέκαθεν δύναμη καταστολής,  έμμισθοι φρουροί του επιτελικού κράτους, εκπαιδευμένοι να επιβάλουν την κυβερνητική πολιτική με χημικά και γκλόμπς μέσα σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία,  σχολεία,  πλατείες,  χώρους αλληλεγγύης, για να προστατέψουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων και της  εκάστοτε κυβέρνησης. Εκπαιδευμένοι στον τσαμπουκά και την τρομοκρατία,  σηκώνουν το όπλο σε φοιτητές, ρομά, στοχοποιούν την αλληλεγγύη και  συλλαμβάνουν,   διαλύουν  πορείες και  συγκεντρώσεις, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες ως «εχθρό Λαό».

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι σε περιπτώσεις έμφυλης βίας, η προτροπή «κάνε καταγγελία» είναι ένα κακόγουστο αστείο, καθώς  αστυνομία, όπως και η απονομή της δικαιοσύνης - χρονοβόρα και πολυδάπανη- είναι μέρος του προβλήματος και όχι τρόπος επίλυσής του. Αποδείχτηκε  ότι το σύστημα  αστυνομία – δικαιοσύνη αδυνατεί να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, γιατί είναι το ίδιο σύστημα,  που τρέφει και ξεπλένει.

Μπορεί οι πόλεις αστυνομοκρατούνται, μπορεί όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου να βλέπεις αστυνόμους, όμως η διακίνηση στις πιάτσες ναρκωτικών συνεχίζεται ανενόχλητα  και άνθρωποι δολοφονούνται στην είσοδο αστυνομικών τμημάτων. Δεν υπάρχει για εσένα καμία  ασφάλεια, (παρά μόνο εκείνη με το Α κεφαλαίο, που σε παρακολουθεί).

Όχι στον φόβο;

Καμία μόνη;

Δεν θα σου πω μην φοβάσαι, δεν θα σου πω, πως δεν είσαι μόνη. Ανθρώπινο συναίσθημα ο φόβος και το κράτος σ’ έχει αφήσει μόνη.

 Ναι, είσαι μόνη… μέσα σ’ενά ντόπιο, ελληνικό σφαγείο. Το υποκριτικό ενδιαφέρον των θεσμών δήθεν για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, σε τοποθετεί σε ρόλο θύματος.

Δεν χρειάζεσαι, όμως, τον οίκτο τους.

Η δύναμη δεν κρύβεται στα φουσκωμένα μούσκλα και στις νταηλίδικες συμπεριφορές. Η πραγματική δύναμη κρύβεται στη ψυχή και στο μυαλό. Και ‘συ τα διαθέτεις και τα δυό. Πίστεψε σε σένα και οργανώσου. Και μαζί, συλλογικά αλληλέγγυα και αγωνιστικά θα αντιπαλέψουμε το κτήνος της πατριαρχίας, και όχι μόνο...

Μην ξεχνάς:  «Έλα σ’εμένα», είπε  η υπάλληλος καφετέριας στη 19χρονη, που βίαζε, κακοποιούσε και εξέδιδε  ο μπάτσος της Ηλιούπολης.

 Και την έσωσε.

Μοιράσου το άρθρο!