Κοινωνία

07/12/2012 - 12:35

Επιστολή Στρατή Κόρακα για τις ζημιές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Λέσβο

Επιστολή Στρατή Κόρακα για  τις ζημιές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Λέσβο

         Προς κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

                           Σχετικά με τις ζημιές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Λέσβο

 

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι τις απογευματινές και βραδινές ώρες της 1ης Δεκεμβρίου 2012 μεγάλο τμήμα της Λέσβου βρέθηκε εντελώς ανυπεράσπιστο μπροστά στις πράγματι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν. Η έλλειψη σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες καταστροφές το εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Ομοίως, η ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση στις κατοικημένες περιοχές είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές σπίτια, οικοσυσκευές, χώροι παραγωγής και δημοσίων αγαθών (όπως το εργοστάσιο της ΔΕΗ), χώροι γραμμάτων και πολιτισμού (όπως το Αναγνωστήριο και το Λαογραφικό μουσείο της Αγιάσου), εκκλησίες, δίκτυα ύδρευσης  κ.ά.. Μεγάλες είναι επίσης οι καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο του νησιού, μεγάλες και οι καταστροφές στις αγροτικές περιφράξεις και στα αγροτικά εφόδια (ελαιόδιχτα, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία).

 

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, τόσο το ΚΚΕ, στη Βουλή  και έξω από αυτήν, όσο και η παράταξη της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) που δρούσε σε όλους τους Δήμους της Λέσβου μέχρι 31-12-2010 (της οποίας διάδοχη  παράταξη είναι η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο  και στην Περιφέρεια ) τόνιζαν, δυστυχώς  μάταια, την άμεση και επείγουσα ανάγκη να εκτελεστούν έργα αντιπλημμυρικής  και αντισεισμικής θωράκισης. Οι συνέπειες της παντελούς απουσίας μιας τέτοιας θωράκισης υπήρξαν, τόσο κατά τα προηγούμενα χρόνια όσο και πριν λίγες μέρες,  ολέθριες, όπως αναφέρουμε παραπάνω. Πρυτάνευσαν,  κατά το πλείστον, επιλογές που  δεν υπηρετούσαν τις άμεσες πιεστικές λαϊκές ανάγκες.

 

Επιβάλλεται η άμεση καταγραφή των ζημιών και  έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των πληγέντων και την  αποκατάσταση των ζημιών.

 

Τώρα  που συζητούνται οι δράσεις και τα έργα που πρέπει να θεωρηθούν επιλέξιμα κατά την 5η προγραμματική περίοδο 2014-2020, προτείνουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να τεθεί το εν λόγω ζήτημα ως ξεχωριστό θέμα με στόχο:

α) Να εκδοθεί απόφαση που να δεσμεύει την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να αναλάβει πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης

β) Να υπάρξει η ενδεδειγμένη στελέχωση της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας όπως προβλέπεται από το άρθρο 29 του ΠΔ 137/2010 (ΦΕΚ 230, τ. Α) «Οργανισμός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», προκειμένου να παρακολουθείται η εκτέλεση και συντήρηση των έργων αυτών τα οποία έχουν ζωτική σημασία για την κοινωνικο-οικονομική ζωή της περιοχής μας.

γ) Να διεκδικήσει η Περιφέρεια την πρόσληψη του απαραίτητου τεχνικού προσωπικού για την εκπόνηση των μελετών  για τα έργα που θα εκτελούνται με ευθύνη της Περιφέρειας.

Το παρόν, παρακαλώ , να θεωρηθεί ως συνοπτική εισήγηση.

 

Με τιμή

 

Στρατής Κόρακας

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου

 

Μοιράσου το άρθρο!