Κοινωνία

30/09/2013 - 19:11

«Καταρρέει» το καμπαναριό του Ταξιάρχη στον Παπάδο της Γέρας

>Δύο χρόνια βρίσκονται οι σκαλωσιές στο καμπαναριό του Ταξιάρχη Παπάδου, αλλά οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει

Εμφανή είναι τα σημάδια του χρόνου στην ιστορική εκκλησία της Γέρας

 

της Ντίνας Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Εγκαταλελειμμένη στον χρόνο και στην τύχη της είναι η ιστορική εκκλησία του Ταξιάρχη στον Παπάδο της Γέρας, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα μνημείο που χρονολογείται ότι ανεγέρθηκε από τον Ανεμοτήσιο αρχιμάστορα Στρατήγη Καρέκο το 1836 και έχει την τοιχογραφία του Ταξιάρχη από την παλιά μικρή εκκλησία του 16ου αιώνα.

Από το 2009 έχει γίνει ορατή η φθορά του μνημείου από το πέρασμα των χρόνων και συγκεκριμένα στο καμπαναριό της εκκλησίας που έχει παρουσιάσει σημαντικές ρωγμές. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αποκολληθεί και πέσει στο έδαφος ολόκληρα τμήματα από τα μάρμαρα, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τους πιστούς ή απλούς περαστικούς.

Ο ιερέας της εκκλησίας μαζί με τους πιστούς έχουν ξεκινήσει έναν “αγώνα δρόμου” τα τελευταία χρόνια για να εξασφαλίσουν την μικρή πίστωση που απαιτείται για να επισκευαστεί το καμπαναριό και να μην συνεχιστεί η σταδιακή κατάρρευσή του, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλά άλλα μνημεία του τόπου. Αρχικά είχαν λάβει την δέσμευση από την πρώην Νομαρχιακή Αρχή ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο με 30.000 ευρώ, αλλά η εκταμίευση του ποσού δεν προχώρησε. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τον Δήμο και την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ενώ πρόσφατα ενημερώθηκε για την ανάγκη να επισκευαστεί και να προστατευθεί αυτό το μνημείο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως μας είπαν κάτοικοι του Παπάδου και φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, εδώ και 2 χρόνια έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές γύρω από το καμπαναριό με την ελπίδα ότι θα εξασφαλιστεί το κονδύλι για να ξεκινήσουν οι εργασίες, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει έμπρακτη ανταπόκριση στο αίτημα.

Μοιράσου το άρθρο!