Κοινωνία

07/07/2014 - 19:24

Κλείνουν το πιο όμορφο σημείο της Μυτιλήνης, κλείνουν το καφενείο στο Φανάρι

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Στρατής Τσιντώτας / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

- Έξαλλος ο υπεύθυνος του χώρου Μιχάλης Ανδριάνης κάνει λόγο για “πόλεμο“ συμφερόντων, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης

- «Κλείνουν το πιο όμορφο σημείο της πόλης», δηλώνουν οι πελάτες εξοργισμένοι και αυτοί από την απόφαση

Την απόφαση να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του κυλικείου που λειτουργεί στο Φανάρι, γνωστό και ως “στέκι των ψαράδων’’, έλαβε χτες η Λιμενική Επιτροπή. Μια απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του υπευθύνου του χώρου Μιχάλη Ανδριάνη, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά μ’ αυτήν από την εφημερίδα μας όσο και των θαμώνων του καταστήματος, οι οποίοι απορούσαν για το γεγονός ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου κλείνουν ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Το θέμα πάντως αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς ο κ. Ανδριάνης κάνει λόγο για πόλεμο συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την απόφαση, ενώ δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να μην κλείσει το μαγαζί του. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει άδεια κυλικείου και ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο το έχει παραχωρήσει δωρεάν στο Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων "Ο Τρίτων", που με την σειρά του το παραχώρησε στον σημερινό υπεύθυνο ο οποίος και το λειτουργεί.

Άδεια για κυλικείο

Η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ τρεις μήνες περίπου, όταν το Λιμενικό Ταμείο με απόφαση του είχε ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του κυλικείου στο Φανάρι, απόφαση η οποία είχε εγκριθεί μάλιστα και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ο υπεύθυνος του χώρου Μιχάλης Ανδριάνης μέσω του δικηγόρου του Παναγιώτη Τσακίρη, είχαν προσβάλλει την απόφαση καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την αναστολή της από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Το Υπουργείο ανέστειλε όντως την απόφαση ζητώντας από το Λιμενικό Ταμείο να αποστείλει πλήρη φάκελο της υπόθεσης.

Ακολουθώντας την διαδικασία αυτή, χτες, η Λιμενική Επιτροπή στην συνεδρίασή της αποφάσισε έχοντας την σύμφωνη γνώμη πια του Υπουργείου Ναυτιλίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας, να προχωρήσει στο σφράγισμα του καταστήματος με την αιτιολογία ότι είναι ακατάλληλο για να λειτουργεί ως επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού δεν έχει άδεια.

 

«Παίζονται παιχνίδια»

Ο υπεύθυνος του χώρου Μιχάλης Ανδριάνης δεν είχε λάβει γνώση της απόφασης αυτής και ενημερώθηκε από την εφημερίδα μας σχετικά. Όπως είπε η ιστορία αυτή γίνεται από κάποιους οι οποίοι έχουν προσωπικά συμφέροντα και δεν θέλουν να λειτουργεί ο χώρος: «Το μαγαζί αυτό μου έχει παραχωρηθεί από τον σύλλογο αλιέων και το λειτουργώ εδώ και ενάμιση χρόνο. Όταν ήρθα ο χώρος ήταν σε άθλια κατάσταση και κατάφερα να τον φτιάξω, έτσι ώστε να αποτελεί σήμερα ένα από τα καλύτερα μαγαζιά στην Προκυμαία. Έχω ρίξει 25.000 ευρώ στο διάστημα αυτό μέσα στο μαγαζί και διαρκώς το βελτιώνω. Δίνω δουλειά σε 7 οικογένειες που συντηρούν τα σπίτια τους. Όλα αυτά φαίνεται ότι μάλλον ενόχλησαν κάποιους, που ήθελαν να έχουν το χώρο αυτό τσιφλίκι τους και προχωρούν συνεχώς σε καταγγελίες για ασήμαντα πράγματα.

Ποτέ δεν με έχουν καλέσει στην Λιμενική Επιτροπή να πω τη γνώμη μου και να με ενημερώσουν για το πού υπάρχει πρόβλημα. Μετά την προ μηνών απόφασή τους για κλείσιμο τους είχα προτείνει να διπλασιάσουν τα χρήματα που δίνω κάθε χρόνο ως ενοίκιο και να κάνουν όποιες παρεμβάσεις θέλουν με δικά μου έξοδα. Ένας χώρος που ήταν εγκαταλελειμμένος και έχει μετατραπεί σε μια όαση μέσα στο λιμάνι, θέλουν να τον κλείσουν για τυπικούς λόγους. Είναι απαράδεκτο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πελάτες του καταστήματος, οι οποίοι στο άκουσμα της απόφασης γελούσαν ειρωνικά: «Ο χώρος εδώ είναι το στέκι μας και από τους ωραιότερους στο λιμάνι. Είναι δυνατόν να θέλουν να τον κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι και να ερημώσει το σημείο για τυπικούς λόγους; Αν είναι έτσι τότε θα πρέπει να κλείσουν &το λιμάνι, γιατί δεν έχει άδεια και όλα τα καταστήματα γύρω απ’ αυτό. Μπορούμε να σας βρούμε δέκα λόγους τυπικούς για κάθε μαγαζί που θα πρέπει να τα σφραγίσουν. Αντί να αφήσουν τους ανθρώπους να δουλέψουν, προσπαθούν να βρουν απίθανους λόγους για να τους κλείσουν», έλεγαν χαρακτηριστικά κάποιοι εκ των θαμώνων. 

Μοιράσου το άρθρο!