Κοινωνία

30/11/2019 - 15:49

Με δόλωμα 1000 προσλήψεις έρχεται η κλειστή δομή μεταναστών στη Λέσβο

Κι ενώ ακόμη η Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει το μέρος που θα γίνει η κλειστή δομή μεταναστών στη Λέσβο ξεκίνησε η διαρροή περισσότερων πληροφοριών για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά υπήρξε διαρροή ότι η κλειστή δομή μεταναστών θα γίνει στην περιοχή Πλάτη Μυστεγνών. Στη συνέχεια μεταγενέστερη διαρροή αναφέρει ότι η δομή δεν θα γίνει εκεί αλλά κοντά στο Καμένο Δάσος... Σε είκοσι μέρες όμως - σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα - θα "τρέξει" ο διαγωνισμός για την κατασκευή της κλειστής δομής ενώ οι τοπικές κοινωνίες δεν γνωρίζουν τίποτα! 

Όπως αναφέρει η huffpost  μια κλειστή δομή, όπως θα είναι αυτή της Λέσβου, που θα φιλοξενεί περίπου 6.000 ανθρώπους, χρειάζεται περίπου 700-1.000 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσει όλο το 24ωρο.  Πρόκειται για προσλήψεις που θα γίνουν από τις υπηρεσίες ασύλου, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ειδικοί φρουροί).

Οσον αφορά στους διαγωνισμούς για την κατασκευή των δομών, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα είναι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές αλλά και συμπράξεις ελληνικών εταιριών με ξένες εταιρίες-«κολοσσούς». Ο διαγωνισμός που περιμένουν οι εταιρίες θα «τρέξει» εντός των επόμενων 20 ημερών και θα περιλαμβάνει τρία μεγάλα έργα. Την κατασκευή κέντρου κράτησης χωρητικότητας 6.000 ατόμων στη Λέσβο, την κατασκευή κέντρου 5.000 ατόμων στη Χίο και την επέκταση της υπάρχουσας δομής στη Σάμο. Εκεί έχει κατασκευαστεί ήδη δομή για 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία θα επεκταθεί για την κράτηση 5.000 ανθρώπων. Για τη Λέσβο και τη Χίο ενδεικτικά αναφέρεται ότι για να δημιουργηθεί από το «μηδέν» μία κλειστή δομή για 6.000 άτομα, με σύγχρονες προδιαγραφές, πρέπει να δαπανηθούν περίπου 20-30 εκατ. ευρώ. 

Η Ελλάδα έχει ήδη κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχετικά έγγραφα για την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση. Η συμμετοχή της Ε.Ε. σε ανάλογες περιπτώσεις ξένων χωρών ήταν εξαιρετικά μεγάλη, με ποσοστά άνω του 80%. 

 

 

up date διαβάστε :

Στο Διαβολόρεμα η νέα κλειστή δομή μεταναστών στη Λέσβο- Δηλώσεις Ταξιάρχη Βέρρου

Μοιράσου το άρθρο!