Κοινωνία

31/05/2015 - 00:21

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στον "Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής" Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Η χθεσινή δέσμευση του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού έγινε πράξη. Ο χώρος στο λιμάνι Μυτιλήνης και γύρω από το λιμάνι Μυτιλήνης άδειασε.

Μέσα σε 24 ώρες ετοιμάστηκε το "Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής" ώστε να μεταφερθούν οι μετανάστες - πρόσφυγες. Το προσωπικό του Δήμου σε συνεργασία με τους  εθελοντές και το στρατό  έστησαν σκηνές , ετοίμασαν τα δίκτυα ύδρευσης , τοποθέτησαν τουαλέτες, καθάρισαν το χώρο. Επίσης έγιναν  στο χώροοι απαραίτητες ενέργειες για προστασία από φίδια, τρωκτικά κτλ.  Εργάστηκαν με ζήλο και ταχύτητα και πραγματικά κατάφεραν να στήσουν ένα οργανωμένο χώρο που δίνει ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας. 

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μεταφερθούν στο "Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής"  1000 άτομα.  Πρέπει όμως να τονιστεί ότι αυτή είναι προσωρινή λύση και ίσως σε λίγο καιρό να μην επαρκεί ούτε αυτή η λύση καθώς οι ροές μεταναστών - προσφύγων έχουν αυξητικές τάσεις. Το Σάββατο 30/05 έφθασαν 555 μετανάστες στη Λέσβο.  Τις τελευταίες 3 μέρες ο αριθμός ξεπερνάει τα 2.000 άτομα. Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από το Υπουργείο η κατάσταση δεν θα μπορεί να διαχειριστεί όσους χώρους κι αν επιστρατεύσει ο Δήμος Λέσβου.  Το Υπουργείο ας πάψει να είναι θεατής ! ! ! 

Η λύση που υπάρχει είναι ΜΟΝΟ η ναύλωση πλοίων για την άμεση μεταφορά των μεταναστών - προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αυξημένο προσωπικό σε λιμενικό και αστυνομία ώστε να διεκπεραιώνει την καταγραφή των μεταναστών.  Οι σημερινές δυνατότητες είναι μόνο έως 200 άτομα την ημέρα....

Πρέπει να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι το προσωπικό του Λιμενικού όχι μόνο έχει φθάσει στα όρια της αντοχής του αλλά έχει αναλάβει και μια τεράστια ευθύνη. Η φύλαξη και η διαχειρίση χιλιάδων ατόμων είναι εξαιρετικά δύσκολη.  Αν συμβεί κάτι τότε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Οι ήρωες του Λιμενικού Σώματος θα βρεθούν κατηγορούμενοι ! ! 

Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα αφέθηκαν ελεύθερα πάνω από 100 άτομα  από το κέντρο της Μόριας (με τα απαραίτητα έγγραφα) ώστε να ταξιδέψουν προς Αθήνα. Δυστυχώς όμως σήμερα Σάββατο πλοίο για Πειραιά δεν υπάρχει και οι μετανάστες θα διανυκτερεύσουν σε διάφορα σημεία της πόλης ( εκκλησίες , παγκάκια κτλ) 

 

up date 31/05/2015 Βίντεο με τις δηλώσεις της Ζωής Λειβαδίτου

Τελικα΄στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σήμερα έμειναν 150 μετανάστες - πρόσφυγες ενώ η δυναμικότητα είναι στα 400 περίπου άτομα.

Μεγάλος αριθμός έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοσχής στη Μόρια. 

Μοιράσου το άρθρο!