Κοινωνία

25/07/2012 - 12:07

Οικολόγοι Πράσνινοι: η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και την "Κυψέλη"

yle="text-align:justify;"> Με αφορμή την συνέντευξη τύπου της ένωσης «Μαζί για το παιδί» που δόθηκε προχθές στην Αθήνα και 22 ακόμα φορέων παιδικής προστασίας από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και του κέντρου «Κυψέλη» στη Μυτιλήνη, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι αλλά και τα παιδιά που εξυπηρετούν οι παραπάνω φορείς τους τελευταίους μήνες, καθιστά πλέον ορατό τον κίνδυνο κοινωφελή ιδρύματα και Σωματεία που παρέχουν ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά με νοητική στέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, σοβαρές ασθενείς, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε συνάντηση που είχαμε με το προσωπικό του Συλλόγου, σημειώθηκε ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και την πόρτα της «Κυψέλης» καθώς έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι προσφορές ιδιωτών οι οποίες στηρίζουν τη λειτουργία του συλλόγου. Πρόβλημα αποτελεί η αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας του συλλόγου (που δεν έχει κανένα κερδοσκοπικό σκοπό), ενώ ζήτημα αποτελεί και το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο, το ύψος της δωρεάς που μπορεί να δεχτεί κοινωφελές σωματείο δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του δωρητή και απαλλάσσεται πλέον μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζει, γεγονός που αποθαρρύνει τον κάθε επίδοξο δωρητή.

 Τα προβλήματα αυτά καθιστούν οριακή και προβληματική τη λειτουργία του φορέα, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στα ΑΜΕΑ στο νησί μας και στηρίζει τη λειτουργία του στη φιλοτιμία των εργαζομένων και των εθελοντών του.

 Το ζήτημα της λειτουργίας των φορέων αυτών αποτελεί συνέχεια της συνεχιζόμενης αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους και του συστήματος προστασίας των πλέον αδύναμων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει εκπτώσεις στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη σοβαρή ασθένεια ή την αναπηρία. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα προκειμένου να διασφαλίσει την συνέχιση της αποτελεσματικής και άρτιας λειτουργίας των φορέων παιδικής προστασίας και της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε όλα τα παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη. Τα παιδιά δεν θα πληρώσουν για την κρίση!

 

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων 

Μοιράσου το άρθρο!